Ana SayfaHaberlerNobel Fizik Ödülü Kazananları Belli Oldu

Nobel Fizik Ödülü Kazananları Belli Oldu

2018 Nobel Fizik Ödülü üç isim arasında paylaştırıldı. Bu yıl lazer fiziği alanında verilen ödül; Arthur Ashkin, Gerard Mourou ve Donna Strickland’a verildi. Strickland, ödül kazanan üçüncü kadın bilim insanı olmasıyla; Ashkin ise “şu anda meşgulüm” çıkışıyla dikkat çekti.

Nobel Fizik Ödülü Kazananları Belli Oldu

Üç bilim insanı, lazer fiziğindeki çığır açan çalışmaları sebebiyle Nobel Fizik Ödülü‘ne layık görüldü. Geçen yıl yerçekimi çalışmalarına verilen ödül, bu yıl ışıkla yapılan cihazlara verildi. Ödülün yarısı Arthur Ashkin’e verilirken, diğer yarısı Gerard Mourou ve Donna Strickland arasında paylaştırıldı. Ashkin, 60’lı yıllarda yaptığı çalışmalarda, hassas optik lazer sistemleri geliştirdi ve bunların biyolojik sistemlere uygulanarak sağlık alanına fayda sağladı. Ödülün diğer yarısının ortak sahipleri Mourou ve Strickland ise; beraber yürüttükleri çalışmada ürettikleri icat ile ödül kazandı. Çok kısa aralıklı ve yüksek yoğunluklu optik titreşimlerin, lazer teknolojisinde çığır açtığı; mikroskobik nesnelerin ve hızlı süreçlerin araştırılabilmesine katkı sağladığı öğrenildi.

Arthur Ashkin

1922 yılında New York’ta dünyaya gelen Amerikalı fizikçi Ashkin, 96 yaşında ödül alarak Nobel ödülü alan en yaşlı insan ünvanı kazandı. Akademi sekreterinin kazandığı ödül ile ilgili aramasına, “şuanda bir makale ile uğraşıyorum, ödül konusunda yorum yapamayacağım” yanıtını verdi.

Donna Strickland ve Gerard Mourou

Kanadalı fizikçi Strickland, Nobel ödülü kazanan üçüncü kadın olarak tarihe geçti. Marie Curie ve Goeppert Mayer’in ardından Nobel Ödülü alan Strickland, gurur duyduğunu ve Fizik alanında çalışmalar yürüten kadınlara önem verilmesini, çok sayıda kadın fizikçi olduğunu belirtti. Fransız bilim adamı Gerard Mourou ve Strickland’ın birlikte yürüttüğü yüksek yoğunluklu ultra kısa optik darbe metodolojisi alanındaki buluş, ikilinin adını Fizik tarihine kazıdı.

Nobel Fizik Ödülü

1901 yılından 2016’ya kadar toplam 101 defa verilen 204 kişiye layık görülen ödül, bu yıl da sahiplerini buldu. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Nobel ödülleri, 1901’den bu yana verilmektedir. Ödüller; İsveç Akademisi, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişi ve kurumlara; Fizik, Kimya, Edebiyat, Ekonomi, Barış, Fizyoloji ve Tıp alanlarında verilmektedir.

Konuya Benzer İş İlanları

Ankara İş İlanları
Fizik Öğretmeni İş İlanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar