Ana SayfaBaşarı HikayeleriPelerinsiz Süper Kahramanlar: Çalışan Anneler

Pelerinsiz Süper Kahramanlar: Çalışan Anneler

Annelik; tartışmasız dünyanın en zahmetli mesleği. Hamilelik haberini aldığı an itibariyle çocuğuna şefkatini ve sevgisini sunan anneler, hayatının merkezini çocuklarını koyar ve kendilerini hiçe sayarak çocukları için çabalar. Kaç yaşına gelirse gelsin; çocuğu bir anne için her zaman küçük bebeğidir. Bu sevgi ve tarifsiz bağ; elbette ki her anneyi zorlayacak boyuta ulaşır. Her anne zaman zaman yetersizlik hissiyle suçluluk duyar. Lohusalıkta başlayan bu his bir annenin yakasını ömür boyu bırakmaz. Kendine ayırdığı her dakikadan pişmanlık duyar. Hal böyle olunca, tüm günü işte geçiren çalışan anneler, bu derin suçluluk duygusunu gün boyu yaşarlar. Oysa bu pelerinsiz süper kahramanlar, bir kişinin altından kalkamayacağı yükü sırtlanıp hiç tereddüt etmeden götürürler. İş, ev, eş, çocuk denkleminde sayısız sorumlulukla boğuşurken hiçbir şeye yetemediklerini düşünürler fakat, ürettikleri mucizelerin farkına varmazlar. İşte, elinin değdiği her alanda harikalar yaratan annelerin içindeki cevheri keşfetmesini sağlayacak ipuçları.

Çalışan Annelerin Karşılaştığı Zorluklar

Kimi anne kariyerine devam etmek için iş hayatına döner kimi ise ev bütçesine katkı sağlamak için. Çalışan anneler; özellikle de mükemmeliyetçi olan hanımlar her şeyin kusursuz işlemesini ister ve aksaklıklara asla tahammül edemez. Bu sebeple, çocuğunu emanet edeceği kişiyi seçmek bir anne için belki de hayatının en zor sorusudur. Büyük anneler, bakıcı, tam zamanlı bir kreş şıklarından hiçbiri bir anneyi tahmin etmez çünkü her anne, çocuğuna en iyi kendisinin bakacağını düşünür. Hiçbir şeye yetemediğini düşünen anne, çocuğunu memnun etmek için ona sürekli hediyeler alır. Bu davranış çocuğu zamanla doyumsuz ve memnuniyetsiz bir birey haline getirir. Çocuk da tıpkı annesi gibi, sevgiyi maddiyatla karşılamaya çalışır. Bunun dışında, evlilikte de çeşitli problemler oluşabilmektedir. Anne, eş ve iş kadını üçgeninde kalan her kadın, bir dönem fiziksel ve ruhsal çöküntü yaşar. Ancak, hiçbir sorun çözülmez değildir. Bu sorunların üstesinden gelmek için bazı ipuçlarından faydalanan çalışan anneler zamanı iyi değerlendirmekte, hem evdeki sorumluluklara ve sevdiklerine, hem de iş temposuna yetişebilmektedir. Türkiye’deki çalışan anne oranının %45 civarında olduğunu unutmayın. Yalnız değilsiniz ve bu işi sizden iyi yapacak biri yok.

Hem İş Kadını Hem Anne: Süper Anne Olmanın Altın Kuralları

Öncelikle; hamilelikte ve doğumdan sonra devletin size sağladığı yasal haklarınızı öğrenin.

Çalışan anne haklarından bazıları:

Çalışan anne süt izni, doğum izni, analık izni altı aya kadar ücretsiz izin hakkı, kısmi çalışma hakkı gibi ayrıcalıklarınızın olduğunu unutmayın.

Unutmayın, kimse mükemmel değil. Mükemmel olmaya çalışmak sizi daha çok yoracaktır. Bazı olayların kontrolünüz dışında gelişebileceğini kabul etmeli ve olayları akışına bırakmayı öğrenmelisiniz.
Başarmakta zorlandığınız ya da kendinizi eksik gördüğünüz alanlarda, başarılarınızı hatırlayarak kendinizi teskin edebilirsiniz. Unutmayın, karşılaştığınız zorlukları ilk yaşayan siz değilsiniz, bu da sizin ilk karşılaştığınız zorluk değil.
Çocuğunuza duyduğunuz sevgiden şüphe etmiyorsanız, iyi bir anne olduğunuzdan da şüphe etmeyin.
Her fırsatta çocuğunuza doyasıya sarılın. Ona sözel ve bedensel olarak sevginizi göstermeniz fazlasıyla yeterli olacaktır.
Uzun değil kaliteli zaman geçirmek, çocuk ve anne arasındaki bağın güçlenmesi için gereken en önemli unsurdur. Akşamları ii değerlendirin. Mesela ertesi gün için yemek hazırlığı yaparken çocuğunuzu da dahil edin. Çocuklar anneleriyle yemek yapmayı çok sever. Böylece hem çocuğunuzla vakit geçirmiş, hem de günlük iş yükünün bir kısmını üzerinizden atmış olacaksınız.
Alışverişlerinizi birlikte yapmak, çocuklarınızdan yardım istemek, onlarla fikirlerinizi paylaşmak son derece önemlidir. Çocuklar kendilerini değerli hissettikleri zaman sevildiklerini anlar.
Tüm aile bireylerinin dahil olduğu oyunlar oynayın. Haftada bir gün aile oyun saati yapın ve ailecek kalite zaman geçirme yollarını yakalamış olun.
Özlem, bağları kuvvetlendirir. Eşinize ve çocuğunuza olan özleminizi tatil günlerinde doyasıya çıkarın.
Yemekleri akşamdan hazırlamak, dondurucunun gücünden faydalanmak ve haftalık planlar hazırlamak ev işlerinde size büyük yardım sağlayacaktır.

Çalışan Anne Olmanın Avantajları

Uzmanlar, çalışan annelerin bebeklerinin daha mutlu ve pozitif bireyler olduğunu söylemektedir. Şöyle ki; üreten ve çalışan anneler daha enerjik ve daha mutlu oldukları için; çocukları bu durumdan olumlu etkilenir.
Çalışan kadınlar bedensel ve ruhsal olarak daha aktif olur, böylece uyuşukluktan uzak, enerjik bir anne olarak çocuğuna daha iyi bir rol model olur.
Anne ve çocuk uzak kaldığında, beraber geçirilen zamanın kıymetini iki taraf da daha iyi anlar. Böylece birlikte geçirilen saatler daha değerli olacaktır.

Konuya Benzer İş İlanları

İstanbul İş İlanları
Anaokulu Öğretmeni İş İlanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar