Ana SayfaMakalelerBırakın Ön Yazınız İşi Kapsın !

Bırakın Ön Yazınız İşi Kapsın !

Gelişen ve ilerleyen teknoloji sayesinde isbul.net gibi kariyer ve İk sitesinden iş başvurusu yapabiliyoruz artık. Bu hem şirketlerin iş ilanlarına kolay ulaşmamızı hem de bu ilanlara rahatlıkla başvuru yapabilmemizi sağlıyor. Ancak bu ilanlara bizim gibi bir çok kişi bu şekilde ulaşıyor bu sayede. Buda rekabet edecek aday sayısının fazla olduğunu gösteriyor.
Kalabalık aday sayısının arasından sizi öne çıkaracak ilk şey ön yazıdır. Ön yazı sizi insan kaynakları sorumlusuyla ilk karşılaştıran kapak yazınızdır. İş arama sürecinde doğru hazırlanmış bir ön yazı düşündüğünden daha önemli olabilir. Ön yazının en büyük önemi insan kaynakları ile bu ilk karşılaşmanızda özgeçmişinizi ve neden bu işe başvurduğunuzu anlatma fırsatı sağlamasıdır. Bir çok büyük şirket iş görüşmesine davet edeceği adayı sadece ön yazısı ile değerlendirerek belirler.

Ön Yazınız Nasıl Olmadır?

Ön yazınız başvurduğunuz işe özel olmalı mutlaka. Sizin tecrübe ve becerinizi anlatmalı. Çok uzun olmadan kısa ve öz olmalıdır. Ön yazınızda hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatmanız yeterlidir.
Ön yazınıza kesinlikle hitap ederek başlamalısınız. Eğer insan kaynakları sorumlusunun adını biliyorsanız, “Sayın” ile başlayın ve kişinin adını yazın. İsmini bilmiyorsanız “Sayın Yetkili” diyerek başlayabilirsiniz.
Ön yazınızda ki bilgilerin kesinlikle özgeçmişiniz ile aynı olmalıdır. Eğitim bilgileri, İletişim bilgileri, deneyimler, yetenekleriniz mutlaka ön yazınızda da özgeçmişinizde de aynı olmadı. İkisi arasında tutarsızlık olması iyi bir izlenim sergilemenizi engellediği gibi değerlendirilmeye alınmanızıda engeller.
Burada dikkat etmeniz gereken bir noktada özgeçmişinizle ön yazınızın aynı olmaması; ön yazınız bir kapak yazısı, özgeçmişinizin özeti olduğunu unutmamalısınız. Ön yazıda amacınız işi istediğinizi ve iş ilanında ki özelliklerin size uyduğunu anlatmak olmalı. Bunu da mümkün olduğunca amacınızdan uzaklaşmadan özelliklerinizi ve farklı yönlerinizi anlatmalı ve bunu örneklendirmelisiniz.
Eğer bu başvuruyu bir e-mail ile yapıyorsanız başvurduğunuz pozisyonu mutlaka ön yazınızda belirtiniz.
Asla Bunları Yapmayın !
Ön yazınızda kullanacağınız yazı karakterini seçerken aşırıya kaçmayın standart bir yazı karakteri ve punto seçin.
Asla çok uzatmayın ve gereksiz ayrıntıya girmeyin.
Eğer başvuru yaptığınız şirkette tanıdığınız biri veya yakınınız varsa bunu ön yazıda belirtmeyin.
Örnek Bir Ön Yazı Formatı
Sayın Yetkili,
Başlangıç kısmı
Bu bölümde hangi pozisyon için başvurduğunuzu, neden işverenin sizi iş görüşmesine çağırması gerektiğinden bahsedin.
Neden bu ön yazıyı yazdığınıza dair bilgi veriniz. İş ilanını nerede gördüğünüzü ve pozisyona neden başvuru yaptığınızı anlatın
Orta Paragraf
Ön yazınızın bu bölümünde işverene işle ilgili fikirlerinizi sunun. Hangi özelliklerinizin başvurduğunuz iş için uygun olduğunu belirtiniz. İşin ihtiyaçları ve sizin yetenekleriniz arasında bağlantıyı açıklayın. Bunu örneklendirin. Özgeçmişinizle beraber değerlendirileceğiniz için tutarlı olun ama özgeçmişteki bilgileri aynen tekrar etmeyin.
Son Paragraf
Ön yazınızın sonuç cümlesinde başvurunuzla ilgilendiği için yetkiliye teşekkür ederek bitirin. Değerlendirmeleri hakkında bilgi beklediğinizi de ekleyebilirsiniz
Adınızı ve soyadınızı yazıp imzanızı da ekleyerek ön yazınızı sonlandırın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar