Ana SayfaHaberler10 Maddede İş Bulma Şansınızı Nasıl Arttırırsınız?

10 Maddede İş Bulma Şansınızı Nasıl Arttırırsınız?

Milyonlarca insan. Hepsi iş arıyor. Yaşamını idame ettirebilmek için. Okul okuyor. Dershanelere gidiyor. Soruyor, soruşturuyor. Siz de bu yazıyı okuyorsanız bu kervana katılmışsınız demektir. Ancak merak edilecek bir durum yok. Çünkü yalnız değilsiniz. Siz de iş arıyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar konusunda fikir sahibi olmak adına makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Konuya girmeden önce insanlık tarihine çalışmanın, iş hayatının ne gibi bir yeri olduğuna dair kısa bir göz atmakta fayda var.Bizde bu yazıda 10 maddede iş bulma şansınızı nasıl arttırırsınız sorusunun cevaplarını sizler için yazdık.

İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için çalışmaya ihtiyacı vardır. Geçmişten günümüze insanlık tarihine baktığımızda insanların çalışarak veya bir uğraşı içerisinde olarak yaşamsal faaliyetlerini idame ettirmiş olduğunu görürüz. Lidyalılar parayı bulana kadar minimum ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan insanlar, paranın bulunmasının ardından para kazanmak, çok para kazanmak, daha çok para kazanmak için çalışır oldu. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş ile birlikte yaşamımızı idame ettirmenin kaynağı haline dönüşen para için insanlık daha ağır şartlarda daha fazla çalıştı. Tabi bu kazanma hırsı insanlarla sınır değildi. Bu yüzden devletler bile birbirleri ile savaştı, milyonlarca kişi hayatını kaybetti, ideolojiler ortaya atıldı, fikirler geliştirildi. Dolayısıyla iş hayatı artık yaşamımızın odak noktası haline dönüşmüş durumda. Hayatımızın neredeyse yarısından fazlasını çalışarak geçiriyoruz. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar saatlerce mesai yapan bir insan ailesinden daha fazla ve evinden daha çok, çalışma arkadaşlarını görmekte ve iş yerinde zaman geçirmektedir. İş yerlerinin artık ikinci evimiz olduğu konusunda sizin de bir şüphenizin olmadığını düşünüyorum.

Gelelim esas konumuza. Bu yazıyı okuduğunuza göre büyük ihtimalle siz de iş arıyorsunuz. Mezun oldunuz mesleğiniz ile ilgili bir işte çalışmak istiyorsunuz ya da işinizden çeşitli sebeplerle ayrıldınız yeni bir iş kapısı arayışı içerisindesiniz. Ama iş ararken dikkat etmeniz gerekenler konusunda fikir sahibi değilsiniz. Belki bunu hiç düşünmediniz. ‘Ne de olsa meslek sahibiyim, illa ki bir iş buluruz’ diyenlerdenseniz iş bulamama durumda ne yapacağınızı şaşırmayın. Çünkü iş bulmak kolay bir ‘iş’ değildir. Milyonlarca işsiz ve üniversite mezunu sizler gibi iş arıyor. Ancak iş ararken önemsiz gibi görünen birkaç konuda dikkatli olursanız aradığınız işi bulmanız kolaylaşacaktır.

İŞ BULMAK BAŞLI BAŞINA BİR İŞTİR, SABIRLI VE KARARLI OL!

İş aramak kolay bir şey değil hatta başlı başına bir ‘iş’tir diyebiliriz. Aradığınızı işi hemen bulamayabilirsiniz. Ancak sabırlı ve itidalli olmalısınız. Beklentilerinize göre işi bulmak haftalar hatta aylar alabilir. Ümitsizliğe kapılmaz ve kararlılıkla devam ederseniz başarıya ulaşma şansınız oldukça yüksek olacaktır.

10 maddede iş bulma şansınızı nasıl arttırırsınız

İş aramaya başlamadan önce iş arama kanallarınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Nerede, hangi yöntemlerle, hangi sektör ve pozisyonlarda iş arayışı içine girmeniz gerektiği ile ilgili kendinize bir yol haritası belirleyin. Planlı ve disiplinli bir süreç başarıya ulaşmanın en önemli şartlarındandır.

VİTRİNİ İYİ BELİRLE

Özgeçmişiniz iş ararken sizin en önemli argümanınızdır. Mağazanın vitrini neyse özgeçmişinizde sizin için odur diyebiliriz. Bu nedenle öz geçmişinizi çok dikkatli oluşturmanız gerekiyor. Her ilana aynı CV ile başvurmak yerine, ilana göre farklı CV’ler oluşturmak iş bulma şansınızı büyük oranda arttıracak. Verilen ilan ile ilgili olmayan bir bilginin CV’nizde yer alması hiçbir işinize yaramayacaktır.

KENDİNİ DAHA DETAYLI ANLAT

Mutlaka ön yazı oluşturun. Öz geçmişinizde yer alan kısa ve teorik bilgiler sizi karşıya tanıtmada yeterli olmaz. Ön yazınızda hayallerinizden, hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. İş veren firmadan ne tür bir beklenti içerisinde olduğunuzu, hangi pozisyonlarda daha başarılı olabileceğinizi, yeteneklerinizi ve yetkinliklerinizi anlatarak sizi daha iyi tanımalarını sağlayabilirsiniz. Ön yazınızı oluşturmadan önce iş veren firma ile ilgili bilgi edinmek ve ön yazınızda bu bilgilerden bahsetmeniz de sizin için artı bir puan olacak.

HEMEN PES ETME

Başvurduğunuz ilanları takip edin uzun bir süre dönüş olmazsa telefon veya mail ile ulaşıp kendinizi hatırlatabilir ve verilen ilan ile halâ ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz. Azim ve istek her iş verenin isteyeceği bir özelliktir. Böylece karşı tarafa o işi ne kadar çok istediğinizi belli etmiş olursunuz. Ancak insanları rahatsız edecek düzeyde bir ısrar size olumsuz bir etki olarak geri dönebilir.

DETAYLI ARAŞTIR

İlanına başvurduğunuz firmanın verdiği diğer ilanlarına da göz atın. Size uygun farklı bir pozisyon bulabilir o ilana da başvuruda bulunabilirsiniz. Böylelikle hiç ummadığınız bir yerden iş olanağı elde edebilirsiniz.

BAŞVURDUĞUN YER HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OL

Başvurduğunuz firmayı iyi araştırın. Firmanın sektördeki yeri, sunduğu iş olanakları hakkında bilgi edinin. Ne gibi şartlarda, hangi niteliklerde eleman aradığına bakın. CV’nizi ona göre düzenleyin. Ancak bu kesinlikle sizinle ilgili gerçek olmayan bir bilgiyi CV’nize eklemeniz anlamına gelmiyor. İlanda istenilen niteliklerden ne kadarına sahipseniz o özelliklerinizi CV’nize mutlaka belirtin. Bu size geri dönüş sürecini hızlandıracaktır.

ÖRNEKLER EDİN

Aynı meslekten olma ayrımı gözetmeksiniz sizin ile aynı şartlara ve deneyime sahip kişilerin hangi sektör ve pozisyonlarda ne iş yaptıklarını araştırıp edindiğiniz bilgiler iş arama sürecinde size yeni ufuklar açacaktır.

ÇEVREN İLE İLETİŞİM HALİNDE OL

İş arayanlar için dijital platformlar önemli bir kaynak oluşturmakla birlikte kendinize yeni iş kaynakları oluşturabilirsiniz. Çevreniz ile sürekli iletişim halinde olun. Sizin haberinizin olmadığı veya gözünüzden kaçan bir ilandan çevreniz sayesinde haberdar olabilirsiniz. Size iş fırsatları sunabileceğini düşündüğünüz iş veren kişi ve kuruluşlara kendinizi tanıtın, amacınızı, hedeflerinizi anlatın diledikleri takdirde CV’nizi de bırakabilirsiniz.

MÜLAKATLARA MUTLAKA GİT

Mülakat davetlerine mutlaka zamanında gidin. Eğer herhangi bir mazeretten dolayı gidemeyecek olursanız karşı tarafa mutlaka bunu bildirip ileri bir tarihte randevu talep edin. İş görüşmelerine giderken giyiminize de mutlaka dikkat etmelisiniz. Mülakat davetine giderken dikkat etmeniz geren hususlardan bahsedilen ‘Mülakata Gitmeden Önce Bu Yazıya Göz Atın’ makalemizi ve bu konudaki diğer yazılarımızı da mutlaka okumalısınız.

Konuya benzer iş ilanları

İzmir iş ilanları
Satış danışmanı iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar