Ana SayfaHaberlerisbul.net 2015 yılı İşsizlik Oranını açıkladı!

isbul.net 2015 yılı İşsizlik Oranını açıkladı!

Yeni yıla sayılı günler kala, dünyanın her kösesinden yeni yıl heyecanı ve coşkusu da kendisini iyice hissettirmeye başladı. Acısıyla, tatlısıyla koca bir yılı geride bırakırken, 2016 yılına merhaba demeye başladığımız bu gülerde, isbul.net 2015 yılı işsizlik oranını açıkladı. isbul.net yönetim kurulu başkanı Ömer Gezer, 2015 yılı işsizlik oranına ilişkin açıklamalarda bulundu.  

Ülkemizde ve dünyada son bir yılda dalgalanan ekonomi, siyaset ve küresel krizin yansımalarına değinen Gezer, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizlik sorunlarının temelinde kalifiye elemanın olmaması” durumuna dikkat çekerken “2015 yılında Türk halkının 2 kez sandık başına gitmesinin de istihdam ve işsizliğe etkilerinin olduğunu belirtti.”

isbul.net üzerinden yapılan “işsizlik anketi” çalışması sonucunda Ağustos 2015 tarihinden itibaren iş bulamayanların sayısının %34 oranında olduğunu da vurgulayan Gezer, yeni yılın barış, sağlık, kardeşlik, beraberlik ve bol iş getirmesi temennisinde bulunarak yeni yıl mesajını da bu vesile ile vermiş oldu. 

2015 Yılında Ülkemizde İşsizlik Oranı

2015 İşsizlik anketi çalışmalarını Aralık 2015 tarihinde tamamlayan isbul.net, işsizlik oranın temel nedenlerini açıkladı. isbul.net verilerinde iş bulamayan adayların Ağustos 2015 tarihi itibari ile Türkiye genelindeki işsizlik oranı %34 seviyelerinde. Bu oranı, %27’lik oranla herhangi bir işte çalışan ancak işinden memnun olmayan adaylar oluşturuyor. %9 oranında özgeçmişi olduğu halde iş aramayan adaylar dikkat çekerken, %26 oranında kemik kadroyu oluşturan çalışan sayısı var. Kalan %4 oranı ise diğer değerleri içeriyor.

Mavi Yaka İş ilanları Revaçta!

isbul.net 2015 İşsizlik anketi ile ilgili bir diğer veri ise iş arayan adayların hitap ettiği alan, yani Mavi yaka mı Beyaz yaka mı? Sorusu. İşsizlik anketinde iş arayan adayların %58’lik oranını mavi yakalar oluşturuyor. Bu oranı %33 oranla Beyaz yakalılar takip ediyor. Kalan %9’luk oranı ise diğer değerlerini içeriyor. Lisans mezunu adaylarda kendi alanlarında iş bulamadıklarından dolayı Mavi yaka iş ilanlarına daha çok talep var.

İş arayan Adayların Çoğunluğu Üniversite Mezunu

isbul.net 2015 işsizlik anketine ilişkin bir diğer veri ise iş arayan adayların eğitimine göre dağılımı. Bu veriler ışığında %58’lik oranla iş arayan adayların eğitim durumunu Lisans mezunları oluşturuyor.  Bu oranı %24’lük oranla Ön Lisans mezunları takip ederken, Lise ve dengi okullar %15‘lik oranlarda seyretti. Kalan %3 oranı ise okuryazarlığı olmayan adaylar oluşturuyor. Ülkemizde eğitim ve öğretim alanında son 15 yıldır ciddi reformlar söz konusu. Üniversitelerden mezun olan aday sayısı arttıkça iş aramalarda giderek zorlaşıyor. 

Hizmet Sektörü Birinci Sırada!

isbul.net 2015 İşsizlik anketinin bir diğer verisi ise çalışan adayların sektörlere göre dağılımını içeriyor. Hizmet sektörü %55.0 ile ilk sırada yer alırken, Sanayi sektörü % 45,5, Tarım sektörü ise %0.6 ile ön planda yer aldı.  Sanayi ülkesi olmamıza rağmen, en çok iş gücü hizmet alanında.

Engelliler Bu Yarışın Neresinde?

Engelli adayların iş arama süreçleri aşamalarında bu yarışın neresinde olduklarına ilişkin bilgilerde isbul.net üzerinden yapılan 2015 işsizlik anketinde açıklandı. Bu oran %18.2 olarak seyir etmektedir. İşkur açık lisanslı iş ilanların yer aldığı isbul.net üzerinden yayımlanan iş ilanları doğrudan bu oranı desteklemektedir.

İş Gücü Oranının Cinsiyete Göre Dağılımı

isbul.net 2015 işsizlik anketi üzerinden alınan sonuçlarda aktif iş ilanlarına göre iş gücü hizmetlerinden yararlananların cinsiyet oranına göre dağılımına baktığımızda %55 oranla kadın çalışanlar ilk sırada yer alırken, erkeklerin çalışma oranı %45 oranında seyretmektedir.

 İş Gücü Oranının Yaş Grubuna göre Dağılımı

isbul.net 2015 işsizlik anketinin aktif iş gücü hizmetlerinden yararlananların yaş ortalamaları ise şöyle;

20-24 yaş arası: % 30
25-29 yaş arası: %21
30-34 yaş arası: %13
35-39 yaş arası: %11
40-44 yaş arası: %7
45 ve üzeri yaş: %7

 

Türkiye’de iş arayan adaylarla, eleman arayan firmalara rehber niteliğinde olan isbul.net 2011 yılında iş arayan adaylara ve eleman arayan kurumsal firmalara merhaba dedi. Kurulduğu günden itibaren Türkiye genelinde işsizlik problemlerine çözüm arayan ve sunan isbul.net sürekli altyapısını güncelleyerek hizmetlerini bilim ve teknoloji ışığında modern yöntemlerle sunmayı ilke edinmiştir. Her yıl sonunda iş arayan adaylara istatistik veriler paylaşarak iş hayatına yön veren isbul.net aynı zamanda kolay ve hızlı erişim saplayarak iş arayan adayları bu süreçte yalnız bırakmamaya gayret etmektedir.

Dünyada İlk ve Tek “Yakınımda İş Bul”

isbul.net iş arayan adaylara müjdeyi verdi. Artık iş arayan adaylar yakınımda iş bul uygulamasıyla, harita üzerinden, kilometre bazında lokasyonuna en yakın iş ilanlarını görebilecek ve yakınımda iş bul özelliğini kullanarak iş aramalarını kolayca yapabilecek. Sizlerde iş aramalarınızı isbul.net adresine girerek zahmetsizce yapabilirsiniz.

Dünya Kalite Ödüllü isbul.net ile İş Bul!

Dünya kalite ödülüne laik görülen isbul.net, iş aramalarınızda daima yanınızda. Henüz isbul.net ile tanışmadıysanız, Türkiye’nin en güncel iş ilanlarının yer aldığı, herkese uygun iş ilanlarının bulunduğu iş bulmanın net adresiyle hemen tanışın ve iş fırsatlarını kaçırmayın.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar