Yazılım, oldukça revaçta olan bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. Hem gelirinin üst düzey olması hem de kişilere sağladığı avantajlar bakımından oldukça fazla öne çıkan bir alan haline geldi. Özellikle teknolojinin gelişimi noktasında geldiğimiz konum, gençleri yazılım öğrenmeye yönlendiriyor. Yazımızın derinliklerine ilerlemeden önce yazılımın herkes tarafından yapılamayacağını da vurgulamak isteriz. Bu alan oldukça analizci ve sayısal yönleri gelişmiş kişiler için daha uygun bir alandır. Fakat yine de yazılım çok fazla dikkatinizi çekiyorsa mutlaka ve mutlaka bu alanda ilerlemeye çalışmalısınız. Peki kimler yazılımcı olabilir veya yazılımcı olmak için kaç yaşında olmak gerekir? Yazımızda buna değineceğiz.
Yazılım Öğrenmek İçin İdeal Yaş Nedir, Herkes Yazılımcı Olabilir Mi?
Öncelikle yazılım öğrenmek için yaş konusunun çok öneminin olmadığını bilmemiz gerekir. Yani her yaştan insan, bu meslekte ilerlemek istediği sürece yazılım öğrenebilir. Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor. Aslına bakarsanız bunun temel sebebi tamamen kişisel bir noktada yer alıyor. Yani siz kendinizi ne kadar geliştirmek isterseniz o kadar öğrenebiliyorsunuz. Bu nedenle öncelikle yazılım öğrenmeye ne kadar heveslisiniz, bunu sadece hobi olarak mı yapmak istiyorsunuz, bunu bir meslek haline dönüştürdüğünüz zaman severek yapabilecek misiniz, bu tür soruları kendinize sorup cevaplarınızı değerlendirmelisiniz.
Yukarıda da ele aldığımız üzere herkes yazılımcı olamaz, fakat bu yazılımcı olmak için üst düzey bir zekaya sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Yalnızca kişilerin yatkın olduğu alanlar değişkenlik gösteriyor. Bu da herkesin yazılımcı olamayacağı ile doğru orantılı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Örnek verecek olursak sözel alt yapısı gelişmiş ve bu alandan ilerleyen bir insanın yazılım diline kolayca alışabilmesi zaman alabilir. Bu da yazılım öğrenme sürecini uzatacağından yazılımdan soğumanıza neden olabilir. Tüm bu açılardan baktığımız zaman, evet herkes yazılımcı olabilir fakat herkes bu alana yatkın bir noktada yer almaz. Dolayısıyla eğer yazılım öğrenmek istiyorsanız öncelikle buna yatkın olup olmadığınızı, daha sonra yazılım öğrenme hevesinizin düzeyini göz önünde bulundurmalısınız.
Yazılım Öğrenmek İçin Alt Yapı Olmalı Mı?
Yazılım öğrenmek için alt yapı konusuna geldiğimizde aslında sormamız gereken sorunun bu olmadığını anlıyoruz. Alt yapı olmalı mı? Sorusunun yerine alt yapı olursa nasıl katkılar sağlar? Sorusunu sormamız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Yazılım öğrenme konusunda alt yapılı olmanız durumunda yalnızca öğrenme sürecini daha hızlı tamamlarsınız ve yazılıma hakim olduğunuz için uygulama konusunda çok zorlanmazsınız. Fakat alt yapınızın olmaması durumunda öğrenme süreciniz biraz daha uzayacaktır. Genel bağlamda baktığımız zaman alt yapı önemlidir, fakat şart değildir. Bu durumu göz önünde bulundurarak harekete geçmelisiniz.
Alt yapınızı sağlarken iki taraflı çalışmalısınız. Alanda uzman birinden yardım alırken aynı zamanda arka planda kendi öğrenme sürecinizi de yönetebilirsiniz. Bu bağlamda daha sonra yazılımcı konumuna ulaştığınızda birçok teknik uygulamayı tecrübelerinize dayanarak ilerletebilir ve kendi kendinize liderlik edebilirsiniz.
Orta Yaşlı Yazılımcılar Kolay İş Bulabilir Mi?
Yazılım sektöründe neredeyse her yaştan insan mevcuttur. Fakat bu insanlardan her biri alanında uzman ve temel yeterliliklere sahip insanlar değillerdir. Bu durum da yaştan bağımsız olarak kişinin kendisini ne kadar geliştirdiğiyle alakalıdır. Aslına bakarsanız sadece yazılım değil her sektörde bunun geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Sektörde genellikle yaşı büyük olan kişilerin daha tecrübeli oldukları düşünülür. Bu bakış açısı bir bakıma doğru olsa da her zaman bu şekilde ilerlemez. Orta yaşlı bir yazılımcı kendisini yeterli düzeyde geliştiremezse, yaşının hiçbir önemi kalmayacaktır. Daha genç yaşta olan bir yazılımcı kendisini ona göre daha fazla geliştirmiş olabilir. Dolayısıyla yaş, burada çok önemli bir kıstas değildir. Her yaştan yazılımcı, mevcut şirketlerin arayışlarına göre ve kendilerini geliştirme düzeylerine göre kolaylıkla iş bulabilir. Unutmayın ki iyi bir iş bulmanın en önemli anahtarı deneyiminize deneyim katmanız ve süreklilik halinde bu yolda ilerlemenizdir. Yazılım iş imkanları günümüzde ülkemizde oldukça iyi bir konumdadır.