Ülkemizde işsiz kalmanın pek çok nedeni var. Gerek istihdam için yeterli kadro açılamaması gerek pek çok kişinin iş beğenmemesi gerek bazı bölümlerden çok fazla mezun olması gibi… Özellikle çok fazla mezun sayısının olması pek çok iş arayan için büyük engel oluşturmaktadır. Peki en çok mezun hangi bölümlerde var?
Ülkemizde son yıllarda sayılarında hızla artış olan üniversitelerde pek çok bölüm bulunmaktadır. Üstelik bu bölümlerin kontenjanları da yurtdışındaki üniversitelere göre bir hayli fazladır. Bu kontenjanlar fazla olmalarının yanı sıra, hem birinci hem de ikinci öğretim olarak bazı bölümlerde iki katına çıkmaktadır. Tüm bunlara ek olarak ülkemizde hemen her yıl ortalama beş üniversite de açılmaktadır. Devlet üniversitesine yerleşemeyen adaylar için belli bir ücret veya burs karşılığında özel üniversiteler hizmet vermektedir. Ayrıca açık öğretim fakültesi de her yıl çok fazla mezun vermektedir. Bu nedenle de pek çok bölümden on binlerce mezun vardır. Bu mezunların sayılarının %40’ı kendi mesleklerini icra ederken geri kalanları iş bulamamakta veya farklı işlerle uğraşmaktadır. Öyleyse ısrarla bu bölümleri seçmek hiç de akıl karı değildir.
2007 yılından bu yana hızla mezun veren ve sayıları her yıl katlanarak artan bölümlerin başında iktisadi ve idari bilimler fakültesi, fen edebiyat fakültesi, eğitim fakültesi ve iletişim fakültesi gelmektedir. Bu fakültelere bağlı bölümlerin en çok mezun verme oranları incelendiğinde sıra şöyledir:
İktisadi idari bilimler fakültesinde özellikle işletme, iktisat, çalışma ekonomisi gibi bölümlerde on binlerce mezun bulunmaktadır. Fen edebiyat fakültesinde ise en çok mezun fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde fazlasıyla mezun vardır. Hatta pek çok üniversitede bu üç bölümün kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca felsefe, sosyoloji, matematik ve Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin de mezun sayıları çok fazladır. Aynı şekilde bu saydığımız fen edebiyat fakültesine bağlı bölümler, eğitim fakültesinde de bulunmaktadır. Bu nedenle mezun sayısı daha da fazla olmaktadır. İletişim fakültesinde ise gazetecilik en fazla mezunu olan bölümdür ve işsizlik oranı oldukça fazladır. Gazetecilik bölümünü halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü takip etmektedir.
Son iki yılda ise mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin öğrenci sayılarında da çok fazla bir artış olmaktadır. Her yıl on binlerce makine mühendisi, inşaat mühendisi, mimar ve avukat mezunu olmaktadır. Bu bölümler de gelecekte iş sıkıntısı çekebilecek bölümlerin başında gelmektedir. Eğer bu bölümlerden herhangi birinde okuyorsanız veya herhangi birinden mezunsanız, rakipleriniz içinden en iyisi olmaya özen göstermeli, kendinizi sürekli güncellemeli ve geliştirmelisiniz.