Ana SayfaHaberlerTürk Bilim Adamı Işığın Sesini Ölçtü!

Türk Bilim Adamı Işığın Sesini Ölçtü!

Cambridge Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerine çalışan Doç. Dr. Mete Atatüre, ölçülmesi imkânsız olarak kabul edilen “ışık seviyesinin gürültü ölçümü”nü başarıyla ölçerek bilim dünyasında çığır açtı. Atatüre’nin başarısı önemli bilim dergilerinde duyuruldu.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nde okuyan ve Amerika’da Boston Üniversitesi’nde doktoraya başlayan Atatüre, 2007 yazında Cambridge Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak kendi araştırma grubunu kurdu.

Araştırmaları ile tanınan Türk Bilim adamına araştırmaları sürecinde hem Avrupa Birliği’nden hem İngiltere’nin araştırma kurumlarından maddi destek geliyor. Bu proje için yaklaşık 1 yıldır ön araştırma yaptıklarını ifade eden Atatüre, “bu araştırma tamamen temel bilim kategorisinde, daha çok ışığın en temel özelliklerinden birini daha iyi anlamamız ve öğrenmemiz ile ilgili. Ayrıca bilimin asıl çıkış noktası olan doğayı daha iyi anlamak üzerine. Bu ışık kaynağını kullanarak yapmaya çalıştığımız başka çalışmalar var. Bunların başında kuantum bilgisayarları ve kuantum fotonik bilgi ağları kurma geliyor. “ dedi.

Araştırmanın Türkiye’de yapılamamasının çeşitli sebepleri olsa da “Türk Bilim Adamı Işığın Sesini Ölçtü” başlığı ile bu araştırma, dünyadaki tüm bilimsel araştırma kuramları kitaplarına, dergilerine kaydedildi. Böylece senelerdir öğretilen ışığın sesinin ölçülmesinin imkansız olduğu teorisi de feshedilmiş oldu.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar