Ana SayfaHaberlerTurizmcilerin Yeni Gözdesi Belli Oldu

Turizmcilerin Yeni Gözdesi Belli Oldu

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terör olayları en çok turizm sektörünü vurdu. Şehrin göbeğinde patlayan bombalar sonrası, turistler yaz tatili için yaptığı rezervasyonları iptal etme kararı aldı. Konsolosluklardan gelen uyarılarla Türkiye’yi terk eden turistlerin sayısı binleri aştı. Gelişen bu olaylarla turizm sektörü başta olmak üzere birçok sektör durma noktasına geldi. Turizm işinde görev alan birçok kişinin işsizlik korkusu yaşadığı, tatil beldelerinde yazın gelmesiyle başlayan hareketliliğin yerini derin bir sessizliğin aldığı ülkemizde, Hükümetin turizm sektörüne desteği de artmaya başladı. Turizm sektörünün, toplamı 17 milyara dayanan kredi borcunun yapılandırılmasına yönelik uygulama turizm sektörü çalışanlarını biraz olsun sevindirdi.

Turizm Sektöründe 10 Bin Kişi İşsiz Kalabilir

Evet, söylenen rakam ürkütücü, tam 10 bin kişinin işsizlikle karşı karşıya kalacağı acı bir gerçek. Sadece turizm sektörü değil, terör olayları sonucu, birbirini destekleyen birçok sektör endişe içinde. Turizm bölgelerinde geçimini sağlayan esnaf şimdiden ne yapacağım diye düşünmeye başladı bile. Tarihi yerleriyle ünlü şehirlerimize akın akın gelen turistler artık yok. Asırlık müzelerin ziyaretçileri bir bir azalırken, Türkiye’nin bu kaos ortamından nasıl çıkacağı merak konusu.

Türkiye Rezervasyonları Yüzde 40 Düştü

Türkiye’de Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından yaşanan terör olaylarıyla beraber ülkeye gelen turist sayısındaki düşüş beklenenden daha çok oldu. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB)’tan yapılan açıklamaya göre; geçen yıllara göre ülkeye gelen turist sayısı yüzde 40 oranında düşüş yaşadı. Türkiye’nin turizm sektöründe yaşadığı bu çalkantı ile uçak bileti satan firmalar da zor bir durumda. Turistlerin ülkeye gelmekten vazgeçmesiyle uçak biletleri de elde kaldı.

Otel Doluluk Oranları Yüzde 50’nin Altına İndi

Türkiye Otelciler Birliği, otellerin doluluk oranının yüzde 13,4 düşüş ile geçen yıla oranla yüzde 57,6’lık düzeyinin yüzde 49,9’a gerilediğini belirtti. Otel doluluk oranlarında en çok etkilenen ilimizin İstanbul olduğu belirtiliyor. Gerek tarihi yerleri gerekse eşsiz manzarası ile yıllardır birçok turistin ziyaret ettiği İstanbul’da yaşanan patlamalar yüzlerce turistin şehri ter etmesine sebep oldu. İstanbul’da yaşanan turizm durgunluğunu takip eden bir diğer şehir ise Antalya oldu. Turistlerin en çok tercih etiği illerin başında gelen Antalya’da birçok otel daha hiç açılmadı. Otellerin doluluk oranlarının bu denli düşmesiyle turistler Avrupa’ya yöneldi. Avrupa’da otellerin doluluk oranına bakacak olursak;

Avrupa’da doluluk oranları (Ocak-Şubat 2016)

Ülke…………….Doluluk (%)

İngiltere……..…..66.9

İspanya………….63.6

İrlanda……………62.1

Almanya…………60.0

Belçika…………..59.4

Hollanda…………58.6

Finlandiya……….57.1

İsviçre……………55.8

Romanya……..…55.1

Avusturya……….53.3

Türkiye……….….49.9

Turizmcilerin Yeni Gözdesi İranlılar

Avrupalı turistlerin ülkeyi terk etmesi sonucu alternatif yollar düşünen Türkiye’nin imdadına İranlı turistler yetişti. Nevruz tatili sebebi ile seyahat etmek için Türkiye’yi seçen İranlılar, ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Turistik mekânların dolaşımı, tarihi yer ve müzelere yaptıkları ziyaretlerle kültürel zenginlik katan İranlılar şimdilerde turizmcilerin yeni gözdesi.

Turizm Sektörü Nasıl Canlanır?

Herkesin merak ettiği o soru turizm sektörü nasıl tekrar canlanacak. Bu sorunun cevabını vermek biraz güç; ama turizm sektöründen önce siyasal alanda yaşadığımız bu çalkantılı dönemi nasıl atlatacağız sorusuna cevap bulduğumuz an, turizm sektörü kendiliğinden düzene girmiş olacak sanırım. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar