Ana SayfaMakalelerReklam Ve Marka Bilinci

Reklam Ve Marka Bilinci

Reklamcılığın tarihçesi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Marka bilinci ise gelişimi toplumlar arasında farklılık göstermektedir. Eskiden marka bilinci yoktu belki. Ama güven arz eden kişiler vardı. Tabi öncelikle marka bilincinin toplumlarda nasıl algılandığına da bakmak gerekiyor.

Gelişmiş ülkelerde, marka bilincinden ziyade satın alınan her ürün bir ihtiyacı kapatmak için alınmaktadır. Ülkemiz, gelişmekte olan ülkeler sınıfındadır. Türkiye’de marka bilincine bakış açısı ise biraz farklılık göstermektedir. Toplumumuz, ihtiyacı olan bir ürünü satın almıyor. O ürünleri imaj yapmak için satın alıyor. Hani Nasreddin hocalarla da büyümüşüz ya! Devir o devir. Sanırım Nasreddin Hoca’nın kıssasını bilmeyeniniz yoktur. Ama yine de ucundan hatırlatalım. “ Ye kürküm ye”

Ülkemizde 1070’li yılların başında gelişim gösteren reklamcılık sektörü, toplum içinde yaşanan bazı sosyal ve siyasi gerilimler nedeniyle besinsiz kalarak, zayıf kalmış ve oluşumunu tamamlamakta geç kalmıştır. 1980’li yıllar reklam alanında çalışmaların yoğun olduğu yılar denebilir. Bazı markalar TRT’ye reklam verir hale geldi. Bu tanınmışlık açısından iyi ve başarılı çalışmalar olarak gözlemlendi. Ama o yıllarda henüz marka bilincinden bahsetmemiz mümkün değildi.

1990’lı yıllar toplumumuz için bir milat denebilir. Birçok farklı sektörde canlanmaların yaşandığı, giyim, kuşam ve şekil olarak değiştiğimiz yıllar. Marka bilincinin yavaş yavaş oturduğu dönemlerdi. Ülkemizde ilk defa dışarıdan bazı markalar girmeye başladı.

Ve 2000’li yıllar. Teknolojinin hızlı gelişmesi ve de milenyum yılı diye adlandırılan yıllar. Reklam ve marka bilincinin ilk adımları. 2005 yılından sonra özellikle büyük şehirlerde AVM ve Outlet mağazalarının yaygın hale gelmesiyle, giyim, elektronik, kozmetik, fast food ve daha pek çok alanda markalar hayatımıza girmeye başladı. Özellikle son dönemlerde Akıllı telefonlar vazgeçilmezlerimiz arasında.

Artık bugünlerde hedef kitlesini doğru tanıyan onu anlayan uzmanlar var. Artık reklamlarda dünya starlarını görebiliyoruz. Reklamcılık ve marka bilinci bizlere yabancı markaların oluşturduğu uygulamalar sayesinde yerleşmiştir. İlerleyen yıllarda da bu bilin giderek artmaya başlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar