Ana SayfaMakalelerNeden İş Bulamıyorum?

Neden İş Bulamıyorum?

İşsizlik, günümüz Türkiye’sinde en ciddi problemlerin başında yer alıyorken, iş bulamamak ise bu problemi kanayan bir yaraya dönüştürüyor. Neden iş bulamıyorum sorusu aslında her birimizin bir dönem kendimize sorduğumuz, hatayı kendimizde aradığımız, iş bulmak için değişik arayışlara girdiğimiz acı bir soru. Ve anlıyoruz ki, öyle bir CV atmak ile artık iş bulmak tarihe karışıyor. Maalesef. Çünkü mesele bir CV’nin de ötesinde çok daha büyük bir uğraş gerektiriyor. Ve merak etmeyin tek kusurlu olan biz değiliz. Sistemin de kendi içinde sorunları var. Peki neden iş bulamıyorum? Gelin beraber irdeleyelim;

Lider İnsan Kaynakları sitesi olan İşbul.net iş arayan profil verilerine bakıldığında sisteme kayıtlı olan CV’lerin yarısına yakın kısmının doluluk oranının yüzde 75’in altında olduğunu görüyoruz. Bu ne demek, iş arayanlar yeterli düzeyde bir CV oluşturamamış demek. Kendinize uygun doğru bir işi bulmanın en etkili yollarının başında etkili bir CV gelmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre bir işverenin bir CV’yi inceleme süresi ortalama 30 saniyedir! Yani sizin belki de saatler ayırarak büyük uğraşla hazırladığınız özgeçmişiniz en fazla 30 saniye inceleniyor. 30 saniyede işvereni, sizin onun aradığı eleman olduğunuza ikna etmek ne kadar kolay? Çok zor. Bu nedenle öncelikle özgeçmişlerinizi oluştururken, mümkün olduğunca deneyimleriniz içerisinde en önemli pozisyonları en başa yazmanızdır. Ayrıca kendinizi ifade eden, etkileyici ama inandırıcılıktan uzak olmayan, ortalama uzunlukta bir ön yazıyı da CV ile birlikte başvurularda göndermek de etkili olacaktır.

Bazı adaylar özgeçmişlerinde sadece eğitim ve iletişim bilgilerine yer vermeyi yeterli görürken, bazıları ise fotoğrafsız özgeçmişlerle başvuru yapmaktadır. Üzülerek söylemek gerekirse, bu iki aday türünün de karşılarındaki, yüzlerce diğer adaya karşı hiç şansları yok. Diğer taraftan, deneyimlerinize göre farklı özgeçmişler oluşturarak pozisyonlara yönelik ayrı özgeçmişlerle başvuru yapmanız da sizi bir adım ileriye taşımaktadır. Örneğin, iş deneyimleriniz içerisinde hem yazılımcılık hem de müşteri temsilciliği varsa, her ikisi için ayrı birer özgeçmiş oluşturarak, müşteri temsilciliği iş ilanlarına o başlıkta hazırladığınız özgeçmişiniz, yazılımcı ilanlarına ise yazılımcı başlıklı özgeçmişiniz ile başvurursanız, işverenlerin uyguladığı başvuru eleme kriterinden daha rahat geçmiş olursunuz.

Neden iş bulamıyorum

Son olarak da kendinizle alakalı olmayan, kendi vasfınızı ve deyiminize uygun olmayan her ilana başvurmayın. Ne iş olursa yaparım diyerek ilanlara yapılan başvurular, o iş için gerçek kriterleri taşıyan adayların bulunmasını da zora sokuyor. Yani belki de farkında olmadan başkalarının da iş bulmasını zorlaştırıyoruz.

İş bulmanın 2. Aşaması olan mülakatlar da en az özgeçmiş hazırlama kadar büyük bir incelik gerektiriyor. Yine yapılan bir araştırmaya göre, mülakatlarda adayın beden dili ve sözsüz iletişimi, en fazla işvereni etkileyen durum. Bu hususta yapılacak olanlar ile ilgili “ Mülakata gitmeden önce bu yazıya göz atın” başlıklı yazımızı okumanızı öneririm.

Konuya benzer iş ilanları

Sigorta elemanı iş ilanları
İzmir iş ilanları
Gıda mühendisi iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar