Kaymakam

Kaymakam kimdir? Kaymakam, bir ilçenin genel yönetiminden sorumlu, herhangi bir aracıya gerek duymadan yaptırımlarını uygulayan yetkili bir kamu görevlisidir.

Kaymakam ne yapar?

Sorumlu olduğu ilçede ki yasaların uygulanmasını denetler.
Valinin emirlerini uygulamak ile yükümlüdür.
İlçedeki kamu kuruluşlarının çalışmalarını denetler.
İlçe halkının ihtiyaçlarını belirler, giderilmesini sağlar
Resmi törenlerde başkanlık görevini üstlenir
Resmi ziyaretleri kabul eder.

Kaymakam olmak için;

Kaymakam olmak için, ileri derece akademik yeteneğe, sosyal bilimlerde başarılı olmaya, insanları etkileyebilme yeteneğine, düşüncelerini rahat aktarabilme özelliğine, insanlar ile iletişimi iyi olmasına, yaratıcı ve daima değişikliklere açık olmaya,plan yapma ve planladığı uygulamayı rahatça yönetebilmesi gerekmektedir.

Çalışma alanları;

Kaymakamlıklar İçişleri Bakanlığına bağlı olmak üzere ilçelerdeki kaymakamlık binalarında görev yapmaktadırlar. Çalışma saatleri esnek değildir ve rahat koşullarda görev yaparlar.

Çalışma halinde, valiler, memurlar ve üst düzey askeri yetkililer ile iletişim halindedirler.

Ara sıra seyahat etmeleri gerekebilir. Kaymakamlar, bir ilçede görev yaptıktan sonra başka bir ilçeye atanırlar.

Nasıl Kaymakam olunur?

Günümüzde Kaymakam olmak için sınava girmek zorunludur.

Sınava giriş şartları neler?

Kaymakamlık sınavına girmek için, öncelikli şart en az lisans mezunu olmaktır.

Bunlar;

Siyasal Bilgiler
Hukuk
İktisat
İşletme
İktisadi ve idari bilimler fakülteleri’dir.

Ayrıca, bu bölümlere denk olmak şartı ile yurt dışından mezun olan kişilerde Kaymakamlık sınavına girebilmekte. Bu sınava girebilmek için 35 yaşını doldurmamış olmak da bu şartlar arasında yerini alıyor.

Sınavı kazandıktan sonra;

Kaymakamlık sınavını kazanan kişiler, Valiliğin emrine atanır ve staj süresince hazırlayacakları belgeler Vali tarafından uygun görülür ise bir sınava daha girerler. Bu sınavı da başarı ile tamamlayan kişiler, beşinci sınıf bir ilçeye atanırlar ve bu ilçedeki görev süreleri 3 yıldır. 3 yılı tamamladıktan sonra, ”Mahrumiyet Bölgesi” yani altıncı sınıf bir ilçeye atanırlar ve burada iki yıl görev yaparlar. Burada ki görev süreleri dolduktan sonra, dördüncü sınıf bir ilçeye kaymakam olarak ve ya başka bir ile vali yardımcısı olarak atanabilirler. Bu görev sürelerinden sonra üçüncü derece , ikinci derece ve birinci derece olmak üzere ilçe veya illere atanarak gerek kaymakam gerek de vali yardımcısı olarak meslek hayatlarına devam edebilirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar