Nasıl Zam İstemeliyim ?
Çalışma hayatına atılan herkesin belli beklentileri vardır ve bu beklentiler kişiden kişiye değişir. Zamanla daha da gelişerek artan bu beklentiler zam isteğini de gündeme getirir. Zam, her çalışanın sahip olduğu ve dönemsel olarak beklediği bir haktır. Her şirketin kendi uygulamasıyla değişiklik gösteren bu uygulama, bazı şirketlerde yılda iki kez uygulanırken, bazı şirketlerde sadece yılda bir kez belli bir oranda artış sağlanmaktadır. Bu durum ise istikrarsız olarak değişiklik göstermekte, daha çok şirketin ekonomik yapısı ve büyüme orantıları doğrultusunda yönlenmektedir.
Çalışanlar ise özellikle en azından yılda bir kez zam beklentisi içerisinde olmakla birlikte bu beklentilerine karşılık bulamadıkları ya da bir konuşma yapmayı umdukları zamanlarda şirketin finansal yapısını göz önünde bulundurmalıdır. Peki, nasıl zam isteyeceğiniz hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?
Uygun Ortam Sağlayın
Öncelikle yöneticinizle bu konuyu konuşmak adına bir görüşme talep etmekle işe başlayın. Ancak görüşmenin içeriğinden ilk etapta bahsetmemenizde fayda var çünkü bu durumdan bahsetmeniz halinde yöneticiniz bu görüşmeyi erteleyebilir ya da geçiştirebilir. Bu konuyu konuşmak istediğinizde ise gerçekten uygun bir ortam yaratmanız kendinizi daha iyi ifade etmenize olanak tanıyacaktır. Uygun ortam sağlayarak bu konuyu konuşabilmeniz ise daha doğru bir adım olacaktır.
Kendinizden Emin Olun
Kendinizden emin olmanız zam isteme aşamasında oldukça önemlidir. Konuşma aşamasında kendinize olan güveninizden ödün vermemeniz ve kararlı davranmanız sizi zam almaya bir adım daha yaklaştıracaktır. Dolayısıyla kendinizden emin bir şekilde zam istemeniz ve kararlı olmanız sizi isteğinize bir adım yaklaştıracaktır.
Araştırın
Zam isterken ne istediğinizi bilmenizde fayda vardır. Böyle bir istekte bulunmadan önce bir piyasa araştırması yaparak sizin pozisyonunuzda çalışan elemanların ne kadar ücret aldığı hakkında bilgi sahibi olmalı, maaşınızla gerekli kıyası yapmalı, bu doğrultuda bir fikir belirlemelisiniz. Bu araştırma sonucunda sizin maaşınız diğer kişilere oranla daha yüksek olarak gözüküyorsa, zam almanız durumuna çok da olumlu bakılmayabilir ancak burada önemli olan konu sizin yeteneklerinizdir ve siz gerçekten diğer çalışanlara oranla daha fazla bir maaş almanız gerektiğini düşünüyor ve bunu gerçekçi gerekçelerle açıklayabiliyorsanız bu zam talebinde bulunabilirsiniz.
Araştırmanız sonucunda aldığınız maaş eğer piyasa koşullarının altında seyrediyorsa, bu durumda yöneticinizle konuşmanızda ve zam istemenizde bir engel yoktur.
Çünkü…
Yöneticiler birebir kendileriyle bu konunun konuşulmasından ve şirket düzeni dışındaki bir zaman diliminde kendilerinden zam istenmesinden pek hoşlanmazlar. Burada size düşen görev ise gerçekçi örneklerle zam için ikna etme çabasına girmektir. Söz konusu durumda somut örneklerle yaptığınız işlerden, şirkete olan katkılarınızdan, başarılarınızdan bahsederek zam istemeniz zam konusunda ikna edici bir adım olabilir.
Vazgeçmeyin
Zam isteme durumu gerçekten aklınızı kurcalıyor ancak buna bir türlü cesaret edemiyorsanız tüm gücünüzü toplamalı ve bu durumu yöneticinizle konuşmalısınız. Yöneticiniz zam isteme talebinizi ertelese dahi onun söylediği süreyi göz önünde bulundurmalı ancak o sürenin sona ermesinin ardından mutlaka tekrar zam isteğinizi karşı tarafa belirtmelisiniz. Böylece zam isteğiniz ilk denemenizde ertelense dahi, tekrar hatırlatmanız durumunda isteğinizin kabul edilmesi daha da mümkün hale gelecektir.