Ana SayfaMakalelerİşyerinde Ekip Çalışması

İşyerinde Ekip Çalışması

Bireysellikten kurtul ekibine uyum sağla

İş yerinde bireysel çıkarlarınız mı ön planda? Ekip çalışması size göre bir şey değil mi?
Birey olarak aldığınız sorumlulukların yanında, grup çalışması yapmak sizi yoruyor mu?
Yoksa ‘Ben ekip ruhuna sahibim, bir işi paylaşarak zevkli hale dönüştürüyorum’ diyenlerden mi siniz?
İşyerinde bireyselliği bir kenara bırakın

İş yerinde size verilen görev dışında, grup halinde yapmanız gereken çalışmalar da vardır. İş yerinde bireysel çıkarları sağlamak öncelikli amacınız olmamalıdır. Size verilen işi en doğru şekilde yapmanız için grup çalışması halinde olmadığınız işlerde bile başka insanların fikrini alın, yardım isteyin. İşyerinde oluşacak yarış ortamı, gizlilik ve bencillik verilen işte başarıyı sağlamanızdan çok sizi gergin bir ortama sürükleyecektir. İşyerinde görevlendirildiğiniz işi kimseye ihtiyaç duymadan yapıyor olmanız, sizin o işi çok iyi bildiğiniz anlamına gelmez. İşinizi yaparken bireysellikten çok, işyerinizin amaçları ve istekleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. Kendi çıkarlarınızdan çok çalıştığınız kurumun nasıl fayda sağlayacağını düşünmelisiniz. Çünkü kurumunuzun başarısız olması sizi de başarısızlığa sürükleyecektir. Yapacağınız işi benimseyin. Çalıştığınız işyeri kendinizinmiş gibi düşünüp yapacağınız hataları en aza düşürün. ‘Hep ben bilirim, tek ben iyiyim’ şeklindeki düşünceler sizi çevrenizden soyutlayacak ve yalnızlığa mahkûm edecektir. Sosyal olmadığınız ortamda başarılı olmanız mümkün değil.

Ekip Ruhunu Keşfedin

Ekip çalışması, kimilerine göre zevkli gelse de kimileri için yorucu ve zaman kaybettiricidir. Ekip çalışması, bir proje dâhilinde kişilerin aralarında iş dağılımı yaptıkları çalışmalardır. Ekip çalışmasında kişiler arası uyumu yakalamak kolay olmayabilir. Fakat ekip içinde bulunan kişiler kendilerine verilen görevi tam anlamıyla yapıyorsa, o zaman iyi bir ekibin içindeyiz demektir. Ekip çalışması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

* Öncelikli olarak her işte olduğu gibi saygı ve iletişim faktörünü ön planda tutarak çalışmalarınızı sürdürmeniz gerekir.

* Ekip çalışması yaparken tüm bireylerin bir diğeriyle hemen hemen aynı oranda emek harcaması gerekir. Bu ekibin çıkaracağı işin başarılı olmasını sağlayacaktır. Ekip içinde bir kişinin yaptığı işi tam anlamıyla yapmaması, kendi görevini sürekli ekip arkadaşlarının üstüne yıkması hoş karşılanmayacaktır.

* Ekip arkadaşlarınızla yapacağınız iş hakkında tüm detayları öğrenecek şekilde konuşun. İletişim kopukluğu ekip ruhunu bozar. Ekip çalışmasında iletişimin güçlü ve samimi olması gerekir. Ekip içi bilgi akışını sağlamaya ve verilen işi zamanında yapmaya özen gösterin.

* Ekip çalışmalarında, bireylerin yaptıkları işlerden kaynaklanan sorunları konuşarak çözümlemeleri ve birbirlerini suçlayıcı kelimeler kullanmamaları gerekir. Aksi bir durumda ortamın huzuru bozulur ve bir kişinin keyfinin kaçması bile yapılacak işi olumsuz etkileyebilir.

* Ekip çalışması yaparken, üzerinde çalıştığınız projeyi en iyi şekilde yapmayı hedefleyin ve ekip arkadaşlarımızla projeyi geliştirmeye yönelik yeni fikirler oluşturun. Ekip ruhunu yakalayın. Ekip ruhunun iyi olması, moralinizi düzeltir, yapacağınız işe odaklanmanızı sağlar. Bulunduğu ortamdan memnun bireylerin ortak hazırladığı işler daha kalıcı ve daha yaratıcı olacaktır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar