Ana SayfaHaberlerİstanbul’a 6 Yeni Otogar Geliyor!

İstanbul’a 6 Yeni Otogar Geliyor!

Türkiye’nin 1970 yılında kurulan Harem otogarı ve Esenler Otogarı miladını doldurarak tarih sahnesinden siliniyor. Günlük kazancı ile sürekli tartışma konusu haline gelen Harem ve Esenler otogarının kaldırılıp yerine kurulacak olan 6 yeni otogarın istihdamı arttıracağı bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde planlanan 6 otogarın 3’ü masaya yatırıldı. Tarihi değere sahip otogarların kaldırılmasına tepkiler de yok değil. Ancak şehrin 6 farklı noktasında, daha modern ve iş istihdamını arttırmaya yardımcı olacak projenin ülke ve vatandaş ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Yapımına 1994 yılında başlanan Esenler Otogarı, yap-işlet-devret modeli ile kurulmuş ve yapımına 150 bin dolar harcanmıştır. Uluslar arası Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneğinin ortak yapımı olarak kurulan ve bugüne kadar yüz binlerce kişinin uğrak yeri olan otogarın kapatılma kararında son aşamaya gelindi. Aynı zamanda tarihi doku haline gelen 1970 yılında kurulan Harem Otogarı, taşınması uzun süredir planlanıyordu. Varılan kararla beraber 2 otogarın kaldırılıp İstanbul’un belirli yerlerinde kurulacak olan 6 yeni otogar ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Otogarlar Neden Kaldırılıyor?

Otogarların kaldırılma kararının alınmasında farklı gerekçeler sunuldu. En önemli gerekçelerden biri trafik akışını bozması. Yaşanan yoğunluğun trafiğin akışını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen bilirkişiler aynı zamanda sosyo-kültürel yapının da olumsuz etkilendiğini düşünüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunulan raporda; hızlı, konforlu ve güvenilir bir taşımacılığın yapılması adına çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Yeni Otogarlar Nerede Kurulacak?

Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunulan ve çalışmaların yürütülmeye başlandığı yeni otogarlar için önerilerde bulunuldu. İstanbul Anadolu Yakasında Tuzla’da yapılacak otogarın trafiğin akışının düzenlenmesinde etkili olacağı düşünülüyor. Avrupa yakasında Gazi Mahallesi girişinde yapılması planlanan projenin bir diğer ayağı Ispartakule’de yer alıyor. Avcılarda Tahtakule mahallesi yerine kurulacak olan yeni otogarın Ispartakule adını alacağı söyleniyor.

Yeni Otogarlar İş İstihdamını Arttırır Mı?

Biri 1970 yılında diğeri 1994 yılında faaliyet göstermeye başlayan otogarların yıkılıp İstanbul’un değişik semtlerinde kurulması kararının ekonomiye katkısının ne olacağı merak konusu. Bir taraftan yıllar boyunca otogarlara emek vermiş bir topluluğun varlığı söz konusu iken diğer taraftan 6 ayrı noktada birçok kişinin iş sahibi olacağı bir durum var. Yapımına son verilen çalışanların yeni görev yerlerinde dağılımı yapılacağı söz konusu olur ve yeni iş alımlarının gerçekleşmesi sağlanırsa ülke ve vatandaş ekonomisine katkıları olacaktır. Trafik sorununun bir nebze de olsa kalkacağı ve şehrin 6 ayrı noktasında birçok kişiye iş istihdamı sağlayacak bu projenin detaylarını ve sonuçlarını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar