Ana SayfaMakalelerİşsizin Halinden Kim Anlar?

İşsizin Halinden Kim Anlar?

Bir kere işsiz kalmaya gör.” lafıyla başlayıp uzayıp giden bir sürü şey sıralanabilir; ancak biz bu yazımızda onu yapmayacağız. Tam aksine işsiz kalan bir kişinin halinden kimin ya da kimlerin anlayabileceğine bakacağız.

İşsizlik, çok ciddi bir konudur. İşsizlik yüzünden ne ocaklar sönmüş, ne facialar yaşanmıştır. Bu yüzden işsiz kalan kişinin öncelikle yapması gereken şey akıl sağlığına mukayyet olmaktır. Sonrası mı? İşte, sonrası bu yazıda yer alacak.

İşten ayrıldıktan sonra yapılacak ilk iş öncelikle en yakın İŞKUR şubesine gitmektir. İŞKUR’da yapılacak iş işsizlik maaşı talep etmek olacaktır. En azından yeni bir iş bulana kadar küçük de olsa maddi sıkıntıları azaltacak bir katkı olmuş olur. Hem İŞKUR’da işten ayrılırken bir hak gasbına uğranıp uğranmadığı da uzman kişilere sorup öğrenilebilir. Hak gasbına uğranıldığı düşünülüyorsa İŞKUR uzmanından alınacak tavsiyelerle birlikte hemen bir avukat yardımına başvurulabilir. İş hukukuyla ilgilenen avukatlar iş yerlerinden ayrılan kişilerin ne gibi hak mahrumiyetine uğrayabileceklerini bildiği gibi nasıl hak aranacağı konusunda da yardımcı olabilirler. Böyle durumlarda ya doğrudan avukata vekalet vererek ya da avukattan şikayet dilekçesini yazmasını isteyerek yardım alınabilir.

Yapılacak ikinci iş ise yeni bir iş aramaya başlamaktır. Arayış hem eş – dosta haber salarak, hem de birebir eski usulle kapı kapı dolaşarak yapılabilir. Ancak bu yöntemler artık tarihe karışmış durumdadır. İşsizin halinden en iyi iş ilanları siteleri anlar. İnternetten online iş bulmak için yapılması gereken interneti olan bir bilgisayar bulmaktır. Günümüzde akıllı telefonlar da bu işi görmektedir. Son derece etkileyici ve uzunca bir özgeçmiş oluşturup hangi pozisyonda ve kriterlerde iş aranıyorsa istenilen yerden internet üzerinden iş ilanlarına bakılabilir. Böylece İŞKUR’dan sonra online iş ilanları siteleri en önemli ikinci dayanak haline gelmiş oldu.

Yapılması gereken son şey ise işsiz kalan kişinin kendini eğitmeye devam etmesidir. “İşsiz kaldım, depresyondayım, moralim bozul, hiçbir şey yapasım gelmiyor vb…” gibi laflar işsiz kalmış bir kişi için çok vahim şeylerdir. İşsizlik sürecinde kişinin maddi durumu el veriyorsa mesleki bir kursa giderek eğitim alması, maddi imkansızlık varsa kitaplardan veya internetten kendini her daim geliştirmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki işsiz sayısı çok fazla, işe girecek kişi sayısı çok azdır. Herkesin kendi mesleki ve kişisel gelişimini ilerleterek işsizlikten kurtulmaya yaklaşması gerekmektedir. Şöyle ki, işsiz kalan bir kişinin halinden son olarak eğitim anlar diyebilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar