Ana SayfaMakalelerİş Yerinde Stres Kontrolü

İş Yerinde Stres Kontrolü

Stresin bireyleri birçok alanda olumsuz etkilediği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle kalp ve dolaşım rahatsızlıkları olan bireyler stresten daha fazla etkiliyor. Bununla birlikte stres bu rahatsızlıkların başlıca nedenlerinden birini oluşturuyor. İş yerinde yaşanan stres, verimi düşürüyor ve motivasyonu bozarak elemanları başarısızlığa itiyor. Bunun yanı sıra aşırı stres, sağlıksal sorunlarla birlikte, birtakım ruhsal bozuklukları da birlikte getiriyor. Aşırı stres nedeniyle her yıl binlerce çalışan depresyona giriyor. Bunların yanı sıra uzmanlar belli bir düzeyde tutulabilen stresin başarıyı arttığını ve motivasyonu arttırdığını söylüyor. Peki, stresi kontrol altında tutabilmek için neler yapılmalıdır?

Stresle Başa Çıkma Yolları

İş hayatında stresin önüne geçmek, gerek motivasyonunuz ve çalışma isteğiniz gerekse sağlığınız açısından büyük önem arz eder. İş hayatında strese neden olan faktörleri ortadan kaldırarak ya da bu faktörlere mücadele ederek stresi azaltabilir ve daha verimli çalışabilirsiniz.

Olumsuz Olmayın

Birçok insan, geçmişte yaptığı hataları ya da başarısız olduğu zamanları tekrar tekrar hatırlayarak mutsuz olur. Olumsuz durumlar karşısında sıkça verilen bu tepki, kişileri mutsuz etmekle birlikte stres düzeylerini de arttırarak, bireylerde geçmişte olduğu gibi şimdi de başarısız olma endişesi yaratır. Geçmişteki yaşanmışlıkların ve olumsuzlukların şimdiki hayatımızdaki etkisi kuşkusuz yadsınamaz. Ancak başarısız zamanlar ve olumsuz duygular yerine, kişinin başarılı ve mutlu olduğu zamanları düşünmesi, olumlu duygular hissetmesini sağlayacağı gibi kişiyi stresten de uzak tutacaktır. Bu nedenle iş yerinde karşılaştığınız olumsuz durumlar karşısında, geçmişteki başarılarınızı düşünmek, sizi rahatlatacak ve özgüveninizin artmasını sağlayarak sizi stresten uzaklaştıracaktır. Stres düzeyinizin arttığı ya da başarısız olma korkusuna kapıldığınız zamanlarda, geçmişteki başarılarınızı düşünerek, bunun da üstesinden gelebileceğinizi düşünmeniz, daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır.

İletişim Kurun

Güvendiğiniz ve sevdiğiniz iş arkadaşlarınızla diyalog halinde olmanız, sizi stresten uzak tutar. İş yerinde günün bazı zamanlarında, çalışmaktan bunalabilirsiniz. Böyle zamanlarda çalışma isteğiniz dolayısıyla da motivasyonunuz düşecektir. Bu gibi durumlardan korunmak için sevdiğiniz kişilerle iletişim halinde olmak size kendinizi iyi hissettirecektir.

Beslenmenize Dikkat Edin

Tükettiğimiz yiyeceklerin stres üzerindeki etkileri yadsınamaz. Çalışırken yenilen ağır ve yağlı yiyecekler, yorgunluğa neden olur ve verimi azaltır. Öğle yemeğiniz ağır yemeklerden oluşuyorsa, yemek sonrası büyük bir yorgunluk ve çalışma isteksizliği hissedebilirsiniz. Bu işten sıkılmanıza ve motivasyonunuzun bozulmasına neden olur. Bu durumda işinizi zamanında bitirememe korkusuna kapılırsınız ve stres düzeyiniz artar. Bu nedenle iş yerinde tükettiğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Çok fazla çikolata tüketmek, kan değerlerinizi alt üst edeceğinizden metabolizmanızı olumsuz etkiler. Bu nedenle çalışırken çikolata yerine meyve ya da kuru yemiş tüketmeniz hem sağlığınız açısından hem de stresinizi azaltma yönünden daha faydalıdır.

Sigarayı Azaltın

Sigara genellikle stresi azaltacağı düşüncesiyle tüketiliyor. Ancak sigara stresi ve sağlıksal sorunları tetikliyor. Ayrıca stresin sigarayla birlikte azalacağı düşüncesiyle, bireylerin sigaraya olan bağımlılıkları artıyor. Birçok eleman, iş yerinde sigara içmeden çalışamayacağını savunuyor. stresli işlerde çalışan elemanların büyük bir çoğunluğu ise sigara içiyor. Aşırı stres yaşayan elemanlar arasında sigara içenlerin oranı içmeyenlere kıyasla oldukça fazla.

Ara Verin

Eğer iş hayatınız son dönemlerde iyi gitmiyorsa ve bunaldığınızı hissediyorsanız, küçük bir tatile çıkmak size iyi gelecektir. Bazı durumlarda stresten uzak kalmak için, ortam değişikliği yapmak gerekebilir. İşinizden fazlasıyla bunaldıysanız, birkaç haftalık bir tatile çıkın ve sevdiğiniz uğraşlarla ilgilenin.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar