Hayatta istediğiniz başarıya ulaşabilmek için bazen sıfırdan başlamanız gerekmektedir. Uğraşırken keyif alacağınız, başarı sağlayacağınızı düşündüğünüz bir takım işlerle ilgilenmek isteyebilir ve bu yönde girişimler gerçekleştirebilirsiniz. Bu girişimler neticesinde elde edecek olduğunuz başarı ve kazanç sizi her ne kadar mutlu edecek olsa da bu süre zarfı içerisinde birçok psikolojik problemle de mücadele etmeniz gerekecektir. Çünkü tek başına ya da dostlarınızla birlikte çıktığınız bu yolda çeşitli sorunlarla karşılaşacak ve bu sorunlarla başa çıkmak durumunda kalacaksınız. Girişimciliğin Getirdiği Zorluklar başlıklı yazımızda, girişimcilerin işlerini kurarken ve sürdürürken karşılaşmakta olduğu problemlere değinmek ve bu problemlerle nasıl başa çıkılacağına dair bilgi aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…
Finansal Problemler
Bir işe sıfırdan başlamak, bu iş için bir yer tutmak, işin devamlılığını sağlamak gibi işlemler çok yüksek miktarda sermaye ve birikim isteyen işlemlerdir. Bu nedenle finansal bazı problemler yaşamanız olasıdır. Bazı firmalar herhangi bir yatırım yapmadan toparlanabilirken bazıları ise en küçük bir işlem için dahi binlerce dolar harcamak zorunda kalabiliyor. Bu gibi olasılıklar sebebiyle girişimciliğini yapacağınız işle ilgili önceden bir piyasa araştırması yapmalı ve kendinizi her türlü ihtimale hazırlamanız gerekmektedir.
Sorumluluk Bilinci
İşletme sahibi olmanız ve son sözü sizin söylüyor olmanız nedeniyle yaşayacağınız olumlu ya da olumsuz her türlü sonuçla doğrudan muhatap olacak olan sizsiniz. İşlerin sürdürülebilirliği ve bu süreçte yaşanacak olan krizlerin çözümü için kritik anlarda birçok karar almanız ve bu kararların doğru olması gerekmektedir. Fakat bu kadar yoğun bir karar alma süreci insanı gereğinden fazla strese sürüklemekte olan durumlardan biridir. Yoğun stres ve baskı yanlış kararlar almanıza da sebep olabilmektedir. Bu nedenle kendinizi bu durumdan mümkün olduğunca uzak tutmalısınız.
İş ve Özel Hayat Ayrımı
Girişimci olarak başlatmış olduğunuz iş hayatınızda işinizi ilgilendiren durumlar dışında özel hayatınızı ilgilendiren her şey arka planda kalacaktır. İlk iş kurma aşamasında uzun mesai saatleri, hafta sonları da dahil olmak üzere zamanınızın büyük bir kısmını işinize ayıracaksınız. Fakat bu süreç sonlandığında da bu ritme alışmış olacak ve işe ayırmış olduğunuz vakit daima kendinize ayırdığınız vakitten daha ön planda olacaktır. Bu da ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz vakitten çalmanıza sebep olacaktır. Bu nedenle stres ve kaygı dolu bir çalışma ritminden uzak durmanız gerektiği gibi kendinize vakit ayırmadığınız, monoton bir yaşam tarzından da uzak durmanız gerekmektedir.
Girişimcilik serüveniniz boyunca kendinizden ve özel yaşamınızdan büyük fedakarlıklar yapmanız gerekecektir. Bu süreçte karşılaşacak olduğunuz tüm zorluklarla mücadele edebilme gücünü kendinizde hissetmeli ve çıktığınız bu yolda pes etmemeniz gerekmektedir. Savaşacağınız psikolojik yıkımlar, yorgunluk, stres, kaygı gibi durumlarla mücadele edebilmek için uzmanlardan profesyonel girişimcilik destek de almanız gerekebilir. Bu sebeple kendinizi tüm bu ihtimallere karşı hazır hissettiğinizde ve girişimcilik için gerekli olan doneleri hazırladığınızda bu yola girmeniz, karşılaşacağınız zorlukların en aza indirilebilmesi açısından oldukça önemlidir.