Üniversite sınavlarının açıklanmasıyla birlikte 5 – 20 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemine geçecek olan öğrenciler, bu süreçte alacakları kararlar doğrultusunda yeni bir eğitim öğretim sürecine dahil olacaklar. Bu süreçte seçmiş oldukları üniversite ve bölümler, gelecek ve kariyer hedeflerini doğrudan etkileyecek olduğu için oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçten geçileceğinin bilincinde olunması gerekir. Bu nedenle üniversite tercih döneminde bölümünüzden okulunuza kadar her türlü detaya dikkat etmeniz gerekmektedir. “Üniversite Tercihi Yapacaklar İçin Tavsiyeler” başlıklı yazımızda bu süreçte nelere dikkat etmeniz ve hangi noktaları göz önünde bulundurmanız gerektiği konusunda sizlere önerilerde bulunmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…
Geleceğinizin Mesleğini Seçin
Sınavlardan sonra, uzun süre sınava hazırlanmış olmanın ve sınavdan kurtulmuş olmanın psikolojisiyle adaylar aldıkları puan nereye yeterse oraya yerleşmenin yollarını aramaya başlamaktadır. Bu da uzun vadede okuduğu bölümden memnun olmayan ve mesleğe geçiş yapamamış bireylerin artmasına neden olmaktadır. Aslında bu süreç daha çok hangi alana yatkın olduğunuzu sınadığınız, hangi meslek dalıyla uğraştığınızda kendinizi mutlu hissedeceğinizi düşündüğünüz bir süreç olmalı. Böylelikle daha net ve daha sağlam kararlar alabilir, okuyacağınız bölüme dair aklınızda soru işaretleri kalmadan üniversite hayatına başlayabilirsiniz.
Üniversite tercih dönemleri, ÖSYM’nin adaylar için hazırlamış olduğu kılavuz ışığında yapılan seçimlerle tamamlanmaktadır. Okulların taban ve tavan puanlarına rahatlıkla erişebileceğiniz bu kılavuzlarda, önceki yılın puanlarına göre size tahmini bir puan aralığı gösterilmekte ve sizler de bu bilgileri göz önünde bulundurarak kendi başarı sıralamalarınız ve puanınıza uygun okulları seçebilmektesiniz. Fakat bu aşamada çoğunlukla düşülen bir hata bulunmakta… Bu da adayların başarı sıralamalarından ziyade puanlarına göre okul tercihi yapmak istemesi oluyor. Yerleştirme aşamasında dikkate alınan puanın başarı sıralaması olması nedeniyle puanına göre tercih yapan çok sayıda aday ne yazık ki açıkta kalabiliyor. Bu sebeple tercih yapacağınız süreçte başarı sıralamanıza en uygun okul ve bölümleri tercih etmenizde fayda olacaktır.
İçinde bulunduğumuz koşullar sebebiyle Covid-19’un getirmiş olduğu yaptırımlar kapsamında bir takım aksamalara maruz kalan eğitim öğretim hayatı ve bu sürecin sınav durumuna etkileri göz önünde bulundurularak tercih sıralamalarında da bir takım esneklikler sağlayabilirsiniz. Örneğin SÖZ sıralaması 60.000’de olan bir aday 40.000 ile 100.000 arasında tercih yapabilir. Çünkü sınav sürecini ve sonuçlarını doğrudan etkileyen pandemi süreci muhtemelen başarı sıralamaları üzerinde de bir takım etkiler oluşturacaktır.
İstediğiniz Bölüme Göre Üniversite Seçin
Üniversite tercihlerinde yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza en yakın bölümleri tercih etmeniz, yapacağınız işi sevmeniz ve uzun vadede keyif alarak çalışacak olmanız açısından oldukça önemlidir. Sadece herhangi bir okula yerleşmiş olmak için yapacağınız tercihler fikir sahibi olmadığınız ve sizinle uzaktan yakından ilgisi olmayan, dolayısıyla başarı sağlayamayacağınız bölümleri okumaya mecbur bırakacaktır. Oysa ki üniversite hayatı, kendinizi geliştirmeniz, yeni nitelikler elde etmeniz ve daha donanımlı bireyler haline gelmenize olanak sağlayacak bir süreç olmalıdır. Keyif almadan sadece ders geçme mantığıyla yaşayacağınız bir üniversite hayatının sonu da yine keyif almadığınız bir meslek hayatıyla devam edecektir. Bu nedenle bu süreçte mümkün olduğunca kendinizi dinlemeli ve gözlemlemelisiniz.
Okuduğunuz bölüm, mezun olduğunuz okul, hayatınız boyunca sisi tanımlayan unsurlar olacaktır. Bu nedenle tercih edeceğiniz okul ve bölümler üzerine detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Kendinizi geliştirebileceğiniz imkanlar sunan, yeterli donanıma sahip üniversitelerin bünyesinde yer almak, uzun vadede kariyer planlarınız için oldukça önemli olacaktır. Yurt dışı olanakları, mezuniyetten sonra iş imkanları, sizi ve kariyerinizi olumlu yönde etkileyecektir. Tabi ki bu süreçte size sunulan imkanları doğru bir şekilde değerlendirmeniz de önemlidir. Bu nedenle okul kulüplerinde faaliyet göstermeye, Erasmus programıyla farklı kültürlerin içine dahil olmaya, sosyal sorumluluk projeleriyle ufkunuzu genişletmeye mümkün olduğunca özen göstermelisiniz. Böylelikle kariyeriniz daima bu donanımlarla birlikte çok daha sağlam bir şekilde inşa olacaktır.
Üniversite tercih döneminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta girmek istediğiniz bölümlerin uzun vadede getirileri olmalıdır. Revaçta olan ve iş bulma olanağının yüksek olduğu meslekler yanında bir de gelecek vadeden bölümler bulunmaktadır. Kendi ilgi ve yeteneklerinize göre tercih edeceğiniz bu bölümler aracılığıyla önü açık bir kariyer profili çizebilirsiniz. Tabi ki her başarı gayrete bağlıdır. Fakat seçimleriniz de bu gayretin alt yapısını oluşturacaktır. Kendinizi iyi hissetmeyeceğiniz bir bölümde ne kadar çabalarsanız çabalayın elde ettiğiniz başarılardan keyif almayacaksınızdır. Aynı şekilde okuyacağınız şehrin de önemi oldukça büyük olacaktır. Kendinizi geliştirebileceğiniz, sosyal yaşamın kişisel gelişiminize olumlu etki edeceği, geçim sıkıntısı çekme durumunuzun daha az olduğu şehirlere yönelebilirsiniz.
ÖSYM’nin hazırlamış olduğu kılavuzu ve içinde yer alan her bilgiyi detaylı bir şekilde incelemeli ve bu doğrultuda başarı sıralamanıza en uygun bölüm ve okulları tercih listenize eklemelisiniz. Kılavuzda yer alan özel koşulları mutlaka okumalı ve yanlış bir tercih listesi hazırlama ihtimalinden mümkün olduğunca uzaklaşmalısınız. Bu süreçte istemediğiniz bir bölümü de kesinlikle tercih etmemelisiniz. Kendinizi iyi tanıyın ve doğru bölümü tercih etmeye çalışın. Böylesi çok daha doğru kapıların açılmasına olanak sağlayacaktır. Siz istediğiniz sürece başarı sağlayamayacağınız hiçbir alan yoktur. Fakat kendinizi iyi hissettiren, yaparken keyif alacağınız, kendinizi faydalı bir birey olarak hissedeceğiniz bir meslek hayatı, sizi daha çok mutlu edecektir…