Ana SayfaHaberlerGeleceğin Meslekleri Yeşil Alanlarda

Geleceğin Meslekleri Yeşil Alanlarda

Günümüzde farkındalığın artmasıyla beraber yeni kuşak gençlerinin yeşil yakalı mesleklere olan ilgileri artmaktadır. Seksenli yıllardan günümüze kadar doğan Y ve Z kuşağının çevre konusundaki hassasiyetleri günden güne artmakta, çevre ile ilgili meslekler de çoğalmaktadır. Sağlığa önem veren, insanların güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşamasını amaç edinen gençler, kendilerinden önceki nesli de bilgilendirerek daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturma arzusundalar. Gelecekte bu hassasiyetin daha da artacağını söyleyen uzmanlar bu alanlarda yapılan istihdamların da fazlalaşacağını söylüyorlar.

Daha güvenli, sağlıklı ve başarılı bir hayat sürmek isteyen gençler bu alanlarda mesleklere yönelerek insanların güvenle yaşamaları için yeni projeler üretmeye devam ediyorlar. Giderek artan çevre kirliliği, küreselleşme ve beraberindeki iklim değişiklikleri, sanayileşmenin doğaya verdiği zararlar bu mesleğin ortaya çıkmasını sağladı. İnsanları çevre konusunda bilinçlendirmek, fabrikadan salınan dumanların zararını en aza indirmek, çevre atıklarının geri dönüşümünü sağlamak vb. işlerde insan gücüne olan ihtiyaç arttı. Çevre sağlığı ve güvenliğiyle ilgili işlerde çalışan insanlara yeşil yakalılar denmeye başlandı.

Yeşil Yakalı Meslekler Nelerdir?

Çevre Mühendisi/ Çevre Hukuku Uzmanlığı,Doğal yaşam kaynaklarını en verimli bir şekilde kullanılması ve çevre kirliliğinin en aza indirgenmesi konusunda çalışmalar yapan mühendisler, atıkların kontrolü, hava kirliliğini kontrol etme, toprak ve deniz kirliliğinin önlenmesi gibi çevre sağlığını korumak için teknolojik çözümler üretmektedirler. Aynı zamanda bu alanlarda yapılacak işleri belirleyip yeni istihdam alanları oluşturulmaktadır.

Doğal Yaşam KoçuÇevre kirliliği ve sanal yaşam insanların doğadan uzak yaşaması sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bunların düzelmesi için sizlerle birebir yardımcı olacak doğal yaşam koçları görev yapmaktadır.

Yenilenebilir Enerji UzmanlığıBu alanda son yıllarda önemli kariyer planları yapılmaktadır. Ülkemizde çok az üniversitede bulunan bu bölüm çok fazla mühendislik bilgisi gerektirmekte ve uzman kişiler yetiştirilmektedir. Mezun olan öğrencileri bekleyen hali hazırda birçok şirket bulunuyor.

Rüzgar Enerjisi UzmanlığıElektrik üretiminde rüzgar enerjisiyle üretim son yıllarda giderek artmaya başlamış, şu an Türkiye’deki elektriğin yüzde 10’u rüzgar türbinlerinden elde edilmeye başlamıştır. Bu alanda yapılan istihdamlar da artmaktadır.

Organik Tarım UzmanlığıYurt dışından ithal edilen ürünlerin fazlalaşması, hormonlu ve GDO’lu ürünlerde görülen artış insan sağlığını tehdit etmeye ve hastalıklı ve obez yeni nesillerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumun farkına varan insanların son zamanlarda organik ürünlere olan talepleri artmış, bu sektörde yeni çalışmalar yapılmaya başlamıştır.

Yeşil Pazarlama(Green Marketing) DanışmanıÜretiminden tüketimine kadar doğaya faydalı olmasını amaçlayan ve bu alanda çalışmalar yapan çevre dostları kendilerini pazarlama alanında geliştirerek uzman bir şekilde insanlara hizmet etmeye yönelen danışmanlar bulunmaktadır. Çevre bilinci gelişmeye devam ettikçe birçok şirket böyle danışmanlara ihtiyaç duymaktadır.

Yeşil Tatil Uzmanlığıİnsanların yoğun iş hayatlarından, kalabalık insan topluluklarının yaşadığı şehirlerden, teknolojiden ve elektronik yaşamın radyasyon etkisinden uzaklaşmaya ihtiyaçları vardır. Son zamanlarda bu sebeplerden ötürü, insanların tatil planları için doğal yaşam alanlarına yönelmeye başlamışlardır.

Çevre duyarlılığının giderek artmaya başlamasıyla bu gibi alanlarda istihdam edilecek birçok pozisyon bulunmaktadır. İlginin giderek arttığı çevre sağlığı alanı gelecekteki önemli mesleklerden biri haline gelecek, bu sektörün çalışma alanları artacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar