Ana SayfaMakalelerErteleme Ve Nedenleri

Erteleme Ve Nedenleri

Her işi erteleme huyu olan insanların bu eylemi neden sürekli gerçekleştirdikleri üzerine farklı nedenler olabilir. Calgary Üniversitesi’nde bu konuda inceleme ve araştırmalarda bulunan Dr.Piers Steel erteleme alışkanlığının altında yatan önemli sebepleri şu şekilde sıralamıştır;

  • Yapılan işin anlamsız gelmesi odaklanmaya engel olacak, motivasyonu düşürecektir. Yapılacak işe ilgi duyulmaması ertelemeyi de beraberinde getirir.
  • Yapılan araştırmalar mükemmelliyetçi olan kişilerin fikir ve projelerini sürekli ertelediğini göstermiştir. Çok büyük ayrıntılara girerek hedeften uzaklaşmak, ertelemenin yanında başarısızlığı da beraberinde sürükler.
  • Bir işin doğru ve sistematik bir planı olmaması, iş akışının belirsizliği, düzen sağlamak için ekstra çaba harcanmasına neden olur.
  • Kendinize olan öz güveniniz eksik ise yapacağınız işin olumsuz sonuçlanması ağır basacağından işi erteleme yoluna gidersiniz. Aynı şekilde aşırı güven ve rahatlık da tembellik sonucu ertelemeyi getirir.
  • Her konuda kararsızlık yaşayan insanlarda da erteleme görülür. Karar vermekte zorlanan kişi o an yapması gereken görevi ya da işi ileri bir tarihe ötelemenin en iyi fikir olduğunu düşünür.

Genel olarak ertelemek bilgili olunan bir konuda; bilmek ile gerçekleştirmek arasındaki boşluktur. Başarılı olmak ve ilerlemek için doğru zamanda doğru işin yapılması gerekmektedir. Ertelemek sonsuz bir döngü gibi olup sürekli ertelenen işlerden olumlu dönüşümler almak mümkün olmayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar