Ana SayfaTavsiyelerÇalışma Hayatında Düşük Motivasyonu Yükseltmek İçin Öneriler

Çalışma Hayatında Düşük Motivasyonu Yükseltmek İçin Öneriler

Kişisel motivasyonumuz her şeyde olduğu gibi çalışma hayatında da verimlilik açısından son derece önemlidir. Zaman zaman artan motivasyon eksikliği, uzun vadede çalışma isteğinin de yok olmasına neden olarak kariyer hayatınızda beklenmedik düşüşlere sebep olabilir. İşte tam da bu doğrultuda düşen motivasyonu bir eksiklik olarak algılamak yerine, gerekli motivasyonu tekrar nasıl geri alabileceğimize odaklanmalıyız.

Motivasyon düşüklüğü kişisel sebeplere bağlı olabileceği gibi dış sebeplere de bağlı olabilir. Burada önemli temel nokta motivasyonumuzu düşüren ana kaynağı bulup, tamamen çözüme ulaştırmasak da ilerlemeler kaydetmektir. Peki düşen motivasyon nasıl geri kazanılır? Gelin inceleyelim…

Sebepleri Belirlemeye Çalışın

Yukarıda da değindiğimiz üzere mevcuttaki bir motivasyon düşüklüğünü çözüme kavuşturmak için öncelikle nedenleri belirlemeliyiz. Bu nedenleri, kişisel nedenler ve çevresel nedenler olarak ikiye ayırmakla işe başlayabilir ve hatta bunlarla ilgili bir liste yapabilirsiniz. Yaptığınız liste sonucunda karşınıza çıkan sebepleri kontrol edilebilir alanlar ve kontrol edilemeyen alanlar olarak değerlendirebilirsiniz. Herhangi bir sebepten kaynaklanan motivasyon düşüklüğünüz eğer kontrol alanınız içerisindeyse çözüm için adım atmaya başlayabilirsiniz fakat motivasyon eksikliğiniz kontrol alanınız dışındaysa bunu kabullenmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.

Hedef Analizi Yapın

Plan ve program, disiplinli ve özverili bir iş hayatının en temel anahtarlarından bir tanesidir. Kariyer hayatınıza başlamadan önce kendinize koyduğunuz hedefler doğrultusunda ilerlemek her zaman daha motive bir şekilde yol almanıza sebep olacaktır. Peki kariyer hayatınıza adım atmadan önce kendinize hangi hedefleri koydunuz? İlerlediğiniz yolda mevcut bir motivasyon eksikliği en başta kendinize koyduğunuz kariyer hedeflerinizi unutmanıza sebep olabilir. Hedef analizlerinizi yaparak, hangi hedefinize doğru ne kadar ilerlediğinizi, hangi hedeflerinize ulaştığınızı görerek kendinizi bununla ilgili ödüllendirebilirsiniz.

Size İyi Gelen Şeyleri Hatırlayın

Temel motivasyon eksikliği yalnızca iş hayatınızı değil, kişisel hayatınızı da olumsuz anlamda etkiler. Böyle dönemlerde sevdiğiniz her şeyden uzaklaşabilir, keyif ve konfor alanlarınızın dışında kalabilirsiniz. Sosyalliğinizi yitirmeniz ve içinize kapanmanız işleri sadece daha da kötüye götürecektir. Bu yüzden mutlaka sevdiğiniz şeyleri hatırlayın. Bu bazen bir spor, bir müzik, bir meditasyon ve benzeri aktivite olabilir. İlgi alanlarınıza zaman ayırarak içerisinde bulunduğunuz temel motivasyon eksikliğini zamanla giderebilirsiniz. 

Kontrolü Tamamen Ele Alın!

Kontrolü ele almak, öz güveninizle doğrudan bağlantılı olduğundan motivasyonunuzu yükseltecek önemli olgulardandır. Kontrolü tamamen ele almanın en pratik yolu da zaman yönetiminden geçer. Zamanı nasıl kullandığınız, o süreçten alacağınız verimi doğrudan etkileyecektir. Zaman yönetiminizi iyi bir şekilde ayarlayıp, yaptığınız planlara uyduğunuzda kontrolün tamamen sizde olduğunu hissedeceksiniz. Dolayısıyla çalışma hayatınız için gerekli olan temel motivasyonu ivedilikle sağlamış olacaksınız! 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar