Ana SayfaMakalelerUzaktan Eğitim Nedir

Uzaktan Eğitim Nedir

Uzaktan eğitim alışagelmiş yüz yüze eğitim sisteminden farklı olarak ev ortamında bilgisayar ve internet vasıtasıyla bireyin derslere katıldığı eğitim modelidir. Uzaktan eğitim boyunca, örgün eğitimde de olduğu gibi bireylerin derslere düzenli bir katılım sağlaması beklenmektedir. Bu eğitim modelini genellikle örgün eğitime katılamayacak kadar yıl içerisinde meşgul olan kişiler tarafından tercih edilir. Bazı uygulamalı dersler ilgili üniversitelerde yüz yüze eğitim verilerek yapılır. Bu yüzden tercih listesine uzaktan eğitim veren üniversiteyi eklemeden önce uygulamalı derslerin yüz yüze mı yoksa uzaktan mı olacağını teyit etmekte fayda var. Uzaktan eğitimle ilgili detaylı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz. 

Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında yapılacak tercihlerde uzaktan eğitim ibaresi olduğu birçok bölüm görebilirsiniz. Tercih zamanı uzaktan eğitim olarak belirtilmiş üniversiteleri listenize ekleyerek bölümlere başvurabilirsiniz. 

Üniversiteler hakkında bilgi almak isteyen ve bölümlerini araştırmak isteyenler için uzaktan eğitim veren üniversiteler şu şekilde sıralanabilir:

Beykent Üni̇versi̇tesi̇ İstanbul Celâl Bayar Üni̇versi̇tesi̇ Di̇cle Üni̇versi̇tesi̇ İnönü Üni̇versi̇tesi̇İstanbul Üni̇versi̇tesi̇Maltepe Üni̇versi̇tesi̇Namık Kemal Üni̇versi̇tesi̇ Sakarya Üni̇versi̇tesi̇Zirve Üni̇versi̇tesi̇ Hoca Ahmet Yesevi̇ Uluslararası Türk-Kazak Üni̇versi̇tesi̇Çukurova Üni̇versi̇tesi̇ Afyon Kocatepe Üni̇versi̇tesi̇Amasya Üni̇versi̇tesi̇Ankara Üni̇versi̇tesi̇Atılım Üni̇versi̇tesi̇ Akdeniz Üni̇versi̇tesi̇ Bingöl Üni̇versi̇tesi̇Bitlis Eren Üni̇versi̇tesi̇Çanakkale Onseki̇z Mart Üni̇versi̇tesi̇Trakya Üni̇versi̇tesi̇ Erzincan Üni̇versi̇tesi̇Süleyman Demirel Üni̇versi̇tesi̇ Fatih Üni̇versi̇tesi̇ İstanbul Aydın Üni̇versi̇tesi̇Marmara Üni̇versi̇tesi̇ Okan Üni̇versi̇tesi̇ Dokuz Eylül Üni̇versi̇tesi̇ Gediz Üni̇versi̇tesi̇Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni̇versi̇tesi̇Karabük Üni̇versi̇tesi̇Kırıkkale Üni̇versi̇tesi̇Kocaeli̇ Üni̇versi̇tesi̇Mevlana Üni̇versi̇tesi̇ Mersin Üni̇versi̇tesi̇Muğla Sıtkı Koçman Üni̇versi̇tesi̇Nevşehir Haci Bektaş Veli̇ Üni̇versi̇tesi̇Ondokuz Mayıs Üni̇versi̇tesi̇ Ahmet Yesevi ÜniversitesiAnadolu ÜniversitesiAtılım ÜniversitesiBahçeşehir ÜniversitesiBeykent ÜniversitesiFatih ÜniversitesiGazi Üniversitesiİstanbul Bilgi ÜniversitesiMaltepe ÜniversitesiIşık Üniversitesi

Uzaktan Eğitim Bölümleri

Uzaktan eğitim, gün geçtikçe daha popüler hâlâ geliyor. Bu yüzden de birçok üniversite örgün eğitiminin yanı sıra uzaktan veya açıköğretim bölümü açmaya başladı. Uzaktan eğitim bölümleri iki (2) senelik ve dört (4) yıllık olmak üzere ikiye ayrılır:

Dört

(4) yıllık bölümler:

FelsefeDış TicaretHalkla İlişkiler ve ReklamcılıkSağlık YönetimiBilgisayar ProgramcılığıSosyal HizmetÇocuk GelişimiElektrikSosyolojiİktisatKamu YönetimiSiyaset Bilimi ve Kamu YönetimiTarihTürk Dili ve EdebiyatıYönetim Bilişim Sistemleri

2 (iki) yıllık bölümler:

Bilgisayar ProgramcılığıÇocuk GelişimiElektronik Haberleşme Teknolojisi Muhasebe ve Vergi UygulamalarıBilgisayar Teknolojisi Harita ve KadastroElektrik İnternet ve Ağ TeknolojileriMekatronik Yaşlı BakımıAdalet Tıbbi Dokümantasyon ve SekreterlikBankacılık ve Sigortacılık Turizm ve Otel İşletmeciliği Radyo ve Televizyon Programcılığı AşçılıkSaç Bakımı ve Güzellik HizmetleriGrafik Tasarımıİşletme YönetimiDış TicaretLojistikİş Sağlığı ve Güvenliği Perakende Satış ve Mağaza YönetimiCoğrafi Bilgi Sistemleri Medya ve İletişimUygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Eczane HizmetleriHalkla İlişkiler ve Tanıtım Elektronik Haberleşme Teknolojisi Elektronik TeknolojisiTurist Rehberliği Raylı Sistemler İşletmeciliğiAcil Durum ve Afet YönetimiÇağrı Merkezi Hizmetleri

Uzaktan Eğitim ve Açıköğretim Arasındaki Farklar

Uzaktan eğitim ve açıköğretim birbirine çok benziyor gibi dursa da aslında iki farklı eğitim modelidir. Uzak eğitim derslerine düzenli bir katılım sağlanması gerekse de açık öğretimde ilgili dokümanları indirip, takip etmek öğrencinin insafiyetine kalmıştır. Uzaktan eğitimde final sınavlarında kayıtlı olduğu üniversiteye gitmek zorunluyken, açıköğretimde yaşadığı şehirdeki herhangi bir açıköğretim sınav yerinde sınavına girebilir. İkisi arasındaki diğer bir fark ise, açıköğretimde uygulamalı ders olsa bile yüz yüze eğitim olmaz. 

Uzaktan Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları 

Uzaktan eğitimin birçok avantajı olmasının yanı sıra dezavantajı da bulunur. UZEM’in avantajları; istenilen ortamda derse katılabilme, okurken bir yandan çalışabilecek olmak, kişisel gelişiminize daha çok vakit ayırabilmek, örgün eğitiminizin yanında uzaktan eğitim alarak iki üniversite bitirme imkanı vb. örnek verilebilir. UZEM sisteminin dezavantajlar; üniversitenin sosyal ortamından uzak durma, yüz yüze eğitim alamama, üniversite ortamında sağlanabilecek ilgili alanda çevre edinme zorluğu, üniversitenin düzenlediği birçok etkinliğe katılmayacak olma, mezun olduktan sonra diplomada uzaktan eğitim ibaresinin bulunması vs. gibi örnekler gösterilebilir. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar