Türkiye’de çalışanların yılın ilk aylarında hayalini kurduğu yıllık uygulamasında yeniliğe gidildi. Yıllık izin konusu birçok çalışanın kafasını karıştırıyor. A firması yıllık izne 6 ay sonra çıkarken, B firması 12 ay sonra çıkıyor. Hal böyle olunca yıllık izin konusunda işçi ve işverenlerin akılları karışıyor. Hükümetin kurulmasıyla beraber Torba Yasasında yapılan yeni düzenleme ile yıllık izinlere belirli bir düzenlemeye gidilirken, ücretli izin kavramına da yeni bir boyut geldi.
Yeni Tasarı İle Yıllık İzinler Nasıl Kullanılacak?
Torba Yasasında sunulan tasarının kabul edilmesi halinde; İş Kanununda yıllık izin hakkını kullanmak için 1 yıl çalışmak gereklidir. Önemli olan bir ayrıntı da aynı işverene bağlı fakat farklı iş yerlerinde çalışan kişi her iki kurumda toplam 1 yıl çalıştığı ise yıllık izin hakkını kullanabilecek. Özetle aynı işverene bağlı A firmasında 7 ay, B firmasında 5 ay çalışan kişi de yıllık izne hak kazanmış olacak.
Çalışma Sürenizle İzin Günleriniz Doğru Orantılı!
Sunulan tasarı ile 1 yılın doldurulması halinde, iş yerinde çalışma sürenize bağlı olarak izin kullanma hakkınız vardır. Bir iş yerinde kıdemli olarak 1 yıl ile 5 yıl arasında çalışan personelin izin süresi 14 gündür. 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışma süresi olan personelin 20 ve son olarak 15 yıldan fazla iş yerine emek veren çalışanın 26 gün izin kullanma hakkı vardır. Bu verilen rakamlar en az sürelerdir. İşverenin isteğine bağlı olarak bu süre uzatılabilir.
Yeni Yasada Yer altı İşçilerine Ayrıcalık Tanındı
İzin günlerinin oluşturulmasıyla beraber 18 yaşın altında ve 50 yaşın üzerinde olan çalışanların yıllık 20 gün izin kullanma hakkının olacağı ön görülüyor. Bununla beraber yer altında çalışan işçilerin, çalışma sürelerine göre belirlenen izin günlerine ek 4 gün fazladan izin kullanma hakları olacak.
İzin En Çok 3’e Bölünüyor
Yeni tasarı ile düzenlemeye gidilen izin günlerinin kullanılmasında 2 seçenek karşımıza çıkıyor. İşveren çalışanın 14 günlük iznini, 10 günden az olmayacak şekilde ikiye bölerek kullandırma hakkında sahip. Yani 10 günlük iznini kullanan bir çalışan geri kalan 4 günlük iznini başka bir zaman kullanma hakkına sahip olacak. İzin kullanımında 2. kriter ise izin günlerini 3’e bölerek kullanmak. Yine bir bölümünü 10 günden az olmayacak şekilde kullanıp, geri kalan 4 günü ayrı günlere yayarak kullanma hakkı getiren yeni yasa ile yıllık izin kullanma hakkı adil bir hale getirilmeye çalışıldı.
Pazar Günü Yıllık İzne Girer Mi?
Yıllık izinle ilgili kafaları karıştıran bir diğer uygulama ise yıllık izinlerin kullanıldığı dönemde şirketin tatil kabul ettiği günlerin sayılıp sayılmadığı. Örneğin iş yeriniz Pazar günlerinde çalışmıyor ve yıllık izniniz bu zamana denk geliyor ise gelmediğiniz gün yıllık izinden değil işverenin sağlamış olduğu Pazar günü izninden düşecek. Çalışanların muallâkta kaldığı bu durumun çözüme kavuşmasını sağlayan yeni tasarı ile tatil günlerindeki bu karmaşa ortadan kaldırılmış olacak.
Şimdi Ne Olacak?
Yeni tasarının kabul edilmesiyle beraber yıllık izinlerin belirli bir düzene oturtulması esas alınırken, beraberinde farklı sorunları getireceği de bekleniyor. En 10 gün iznin hakkı kullanmaya birçok çalışan sevinirken, 10 günlük işlerin yığılacağını düşünerek bu fikre sıcak bakmayan kişilerin sayısı da bir hayli yüksek. Çoğu işveren çalışanın 10 gün tatil yapmasına sıcak bakmıyor, buna gerekçe olarak da işlerin birikeceği söyleniyor. 10 günlük bir boşluk elbette ki işlerin bir süre aksamasına sebep olacaktır ancak dinlenen ve ailesi ile vakit geçiren çalışan döndüğünde daha verimli ve motife olmuş bir şekilde işine başlayacaktır. Bütün bunları göz önüne alarak yeni tasarının çalışanın haklarını koruyan bir anlayış ile düzenlenmesi naçizane temennimizdir.