Ana SayfaMakalelerYeni Mezun Olanların Düştüğü Hatalar

Yeni Mezun Olanların Düştüğü Hatalar

Ülkemizde üniversiteden yeni mezun olmuş, mesleki yeterliliğinin daha ilk basamağını sadece teorik açıdan tamamlamış pek çok birey, mezun olduktan sonraki iş bulma sürecini zorluklarla ve hatalarla geçiriyor.

Yapılan hatalardan ilki iş arama işlemlerine kep attıktan sonra başlamaktır. Mezun oluncaya dek bekleyen, diplomasını eline aldığı gün iş aramaya başlayan gençlere her yerde rastlamışızdır. Halbuki eğitiminin son yıllarında, kendi mesleğinde olan iş ilanlarına göz atsa, istenilen yeterlilikleri, sertifikaları bilse, mezun olduktan sonraki iş bulma süreci fazlasıyla kolay ve kısa olacaktır.

Yeni mezun olanların düştüğü hatalardan biri de, okul biter bitmez en iyi firmalarda iş bulabileceklerinin yanılgısına kapılmalarıdır. Çünkü mezun olur olmaz alanında en engin bilgiye, en iyi yetkinliğe sahip olduklarını düşünürler. İş deneyimleri olmayıp bilgileri henüz teorik açıda olsa bile, en yüksek maaşlı iş ilanlarına başvururlar ve doğal olarak işverenlerden bir yanıt alamazlar. Bu çok para kazanma hırsı, onlara deneyim kazandıracak ve kariyerlerinde sağlam basamak olacak daha küçük işleri görememelerine neden olur. Böylece de iş arama süreçleri, stresle yoğrularak uzar gider.

Pek çok öğrencinin üniversitedeyken değerlendirmediği fırsatlar, bu aşamada kendini hissettirir. Örneğin yabancı dil bilgisi, sertifikalı eğitimler, araç kullanımı, diksiyon gibi pek çok ayırt edici özellik öğrencilik yıllarında çoğunluk tarafından önemsenmez. Mezun olduktan sonra aslında hiçbir şey için daha geç değilken, iş arama telaşına kapılan gençler bu eksiklikleri hiç umursamazlar. Hayatları boyunca da sürekli karşılarına çıkan bu eksiklikler bir türlü tamamlanamaz.

Mezun olduktan sonra iş bulma süreci uzayınca, kendi mesleklerinden çok farklı olan ve gördükleri her iş ilanına başvuran bireyler, kendi kariyer çizgilerini de bir türlü çizemezler. Sürekli yerlerinde sayarlar ve kendilerini geliştiremezler. Böylelikle de pek çok psikolojik rahatsızlığa, bunalıma sürüklenirler. Bu sebeple yeni mezun olmuş gençlere en basit tavsiye, daha üniversite yıllarındayken kendilerini sürekli güncellemeleri ve geliştirmelerinin bilincine varmaları gerektiğidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar