Ana SayfaMakalelerYazılı Olmayan Ofis Kuralları

Yazılı Olmayan Ofis Kuralları

Her ortak kullanım alanında olduğu gibi, şirket çalışanlarının ortak kullanım alanı olan ofislerde de kendine has bazı görgü kuralları mevcuttur. Ofis çalışanlarının ortak problemlerinden yola çıkarak derlenen ve yazılı olmasa da geçerliliği global olan bu kurallar; her platform için bağlayıcı niteliktedir. Kalabalık iş ortamlarının artış gösterdiği günümüzde yazılı olmayan ofis kuralları her çalışanın ve iş arayanın bilmesi gereken kaideler arasında yerini almaktadır.

Ofiste Uygulanması Gereken 10 Görgü Kuralı

Mesai saatleri içerisinde tamamlanması gereken sorumlulukları eksiksiz şekilde bitirebilmek için tam konsantrasyon gerekmektedir. Ancak ofis içinde benmerkezci düşünen bireylerin bulunması diğer çalışanları olumsuz etkilemekte, çalışma disiplinini bozmaktadır. Bu sebepten dolayı her ofis çalışanı mesai arkadaşlarına karşı bazı sorumluluklar taşımaktadır. Bu doğrultuda beyaz yakalı çalışanların uyması gereken yazılı olmayan ofis kuralları şu şekildedir;

Cep Telefonunuzun Sesi Daima Sessizde Olmalı

Sabah şirkete girerken yapılması gereken ilk hamle bu olmalıdır. Titreşim, zil sesi ya da mesaj bildirimleri pür dikkat işini yapan iş arkadaşınızı birkaç dakikalığına görevinden alıkoyacak, işe geri dönmesi güçleşecektir.

Müzik Dinlemek İçin Kulaklık Kullanmalısınız

Müzik zevki görecelidir ve herkes çalışırken müzik dinlemek istemeyebilir. Bu sebepten dolayı çalışırken müzik dinlemek istediğinizde sesi dışarı vermek yerine kulaklıkla dinleyebilirsiniz. Böylece herkes kendi yöntemiyle çalışır ve kimsenin dikkati dağılmamış olur.

Telefon Sohbetlerinizi Molaya Saklayın

Çalışma saatleri içerisinde ve çalışma alanında telefonla konuşmak hem sizi hem de iş arkadaşlarınızı işten alıkoyacaktır. Bu sebeple mümkünse telefon konuşmalarını mola saatlerinde yapmalı, acilse ofis dışına çıkarak görüşmenizi gerçekleştirmelisiniz.

İş Arkadaşlarınızla Başkalarını Rahatsız Edecek Şekilde Yüksek Sesle Konuşmayın

Masadan masaya bağırarak sohbet etmek, yüksek sesle gülmek, hatta fısıldaşarak konuşmak dahi dikkat dağıtıcı hareketlerdendir. Ofis arkadaşlarınızla konuşmak için bu amaca hizmet eden uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Kokulu Yiyecekleri ve Kimyasalları Ofisten Uzak Tutun

Kapalı alandaki ağır kokuların verdiği rahatsızlık tartışmaya kapalı bir konudur. Üstelik kokulara aşırı hassasiyeti olan iş arkadaşlarınız varsa gereksiz tatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bunlardan kaçınmak adına ofiste yediklerinize dikkat etmekte fayda var. Ayrıca parfüm ve kolonya gibi kokuların kapalı ortamlarda kullanımı pek çok insanı rahatsız etmektedir. Alerjik hastalığı bulunan iş arkadaşlarınızı rahatsız etmemek adına bu kokular konusunda düşünceli davranın.

Arkadaşınızın Ekranına Göz Atmamalısınız

Kendisi bir şey göstermediği müddetçe iş arkadaşınızın ekranında göz gezdirmemeli, ne kadar samimi olursanız olun o onay vermedikçe bilgisayarını kullanmamalısınız.

Rahatsız Edici Sesler Çıkarmaktan Kaçının

Sakız çiğnemek, ağız şapırdatmak, kahve höpürdetmek gibi başkalarını rahatsız edebilecek sesleri çıkarmamanız herkes için en hayırlısı olacaktır. Zira bu gibi seslere fobisi olan insanlara denk gelmeyi istemezsiniz.

Ofise Girerken ve Çıkarken Mutlaka Selamlaşın

Altın kural niteliğinde olan yazılı olmayan ofis kurallarından biri de selamlaşmadır. Ofise girerken ve çıkarken selam vermek ve iyi dilekte bulunmak nezaketten ziyade toplumun temel kurallarından biri sayılır. Bu konuda hassasiyet gösterin.

Ortak Kullanım Eşyalarında Bencilce Davranmayın

Örneğin klimayı çalıştırırken ya da camı açıp kapatırken diğerlerinin de bunu istediğinden emin olun.

Bulaşıcı Hastalıklarda Mutlaka İzin Alın

İşkolik olmanın hiçbir işe yaramadığı konulardan biri hastalık dönemleridir. Hastayken verimli bir çalışma imkanı bulamayacağınız gibi iş arkadaşlarınızın da hastalanmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple bu dönemlerde izin alarak dinlenmeli ve bir an önce iyileşmelisiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar