Ana SayfaMakalelerTopluluk İçinde Konuşma Çekingenliğinizden Kurtulun!

Topluluk İçinde Konuşma Çekingenliğinizden Kurtulun!

Birçok kişi kendine her ne kadar güveniyor olsa da toplum önünde konuşmaktan çekinir ve o cesareti kendinde bulamaz. Oysaki toplum içinde konuşma korkusunu aşan insan kolayca herhangi bir ortamda konuşmaktan çekinmez. Bu durumu aştığınızda iletişim adına her şeyin yolunda gittiğini göreceksiniz. Gerek öğrencilik hayatı, gerekse iş hayatında görevlerimizi yerine getirmemiz gereken iletişim şekillerİ önümüze çıkar. Bunların arasında sempozyum, konferans, panel ve söyleşilerde dahildir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hazırlığınızI tamamlamanız ve kendinizi toparlamanız için size belirli bir süre verilir. Bu süreç içinde yapmanız gerekenleri kronolojik sıra ile belirlemeli ve kodlamalısınız. Konuşma esnasında topluma yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi düzgün bir şekilde ifade etmeniz gerekir. Öncelikle topluluk içinde konuşma çekingenliğinizden kurtulun yolları nelerdir hangi konularda nasıl bir üslupta konuşma yapabileceğinizi belirlemeniz gerekir. Başlıca adımlar şu şekildedir;

Topluluk içinde konuşma çekingenliğinizden kurtulun!

Giriş cümleniz üzerine fazla çalışın

Giriş cümleniz ne kadar enteresan ve ilgi çekici olursa dinleyicinin sizin konuşmanıza olan talebi doğru orantıda artar. İlk cümlenizi gelecekteki kariyerinizi de düşünerek dikkat çekici bir şekilde kullanmalısınız. Sürekliliği gelen, hedeflerinize yön verecek olan konuşma için gayet anlaşılır, akıcı ve kusursuz bir şekilde konuşmanıza başlamanız gerekir.

Konuşmanızın konusunu belirleyin

Konuşmanız esnasında birçok konuya değinsenizde asıl konunun ne olduğunu dinleyicilere empoze etmelisiniz. Günümüzde herkesin uzman olduğu bir konu ve parça parça bildiği başka konular vardır. Düşüncelerinizi karşınızdaki insanlara ilgi çekici bir hale getirip, sunmanız gerekir. Böylelikle dinleyici faydalanabileceği bir ortam içinde olduğunu kavranayacaktır.

Dinleyici ile iletişim kurun

Karşılıklı bir iletişim esnasında kişiyi sadece sözlü olarak etkilemeniz mümkün değildir. Bunun yanı sıra göz kontağı, ses tonu, beden dili, jest ve mimikler son derece önemlidir. İnsanlarla bu şekilde iletişime geçerek onlara değer verdiğinizi hissettirin.

Dinleyeci profiline hakim olun

Dinleyicinizin profilini doğru bir şekilde çözümlemeniz konunun nerelere açılabileceği hakkında ip ucu verir. Farklı deneyimlere, iş ağlarına sahip insanlara yapacağınız konuşmaları onların perspektifi üzerinden yorumlayabilirsiniz. Bu şekilde daha geniş bir kitleye de hitap etmiş olacaksınız.

Gerektiğinde kısa mola verin

Bu şekilde hem kendinizi tazelemiş, hem de toplumu uyandırmış olacaksınız. İnsan beyni belli bir saatten sonra dışarıdan gelecek bilgiye karşı isteksizlik ve yorgunluk duyarak kapanır. Bu nedenle belirli aralar verip, daha dinamik bir şekilde konuşmaya devam edilmeli.

Materyallerinizi iyi çözümleyin

Konuşmanız esnasında size yardımcı olacak her türlü kaynaktan beslenmeyi ihmal etmeyin. Bir konu üzerine ufak bir kitap dahi okusanız diğer insanların bilgi birikiminden daha fazla olacağını keşfedeceksiniz.

Güzel bir sunum yapmak için tüm bu şartların sağlanmış olması oldukça önemlidir. Konuşmanız esnasında kişilerin kendine güvenlerini yerine getirmeniz ve onları iyi hissettirmeniz ne kadar başarılı bir söyleşi yaptığınızı kanıtlar nitelikte olacaktır. İnsanların her zaman ilgiye ve yapabileceklerini belirtmenize ihtiyaçları vardır. Azmettikleri taktirde mükemmele ulaşmalarının mümkün olduğunu gösterin.

Konuya Benzer İş İlanları

İzmir iş ilanları
Beslenme uzmanı iş ilanları
Çağrı merkezi iş ilanları
Sosyal medya uzmanı iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar