Ana SayfaMakalelerTelefon Mülakatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Telefon Mülakatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son günlerin genel problemi olan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak, sosyal yaşamı derinden etkileyen coronavirüs (koronavirüs) salgını, birçok iş yerinin evden çalışma sistemine geçmesine neden olmuştur. Hal böyle olunca yeni eleman alımları da birebir görüşmekten ziyade daha çok sanal ortamlardan gerçekleşmeye başlamıştır. Özellikle iş görüşmeleri telefondan ya da Skype üzerinden gerçekleşmekte ve bu şekilde mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Telefonda yapılan mülakatlar da çok fazla alışkın olmadığımız ve haliyle yanlış bir iletişim kurma endişesini yoğun olarak taşıdığımız görüşmeler haline gelmiş durumdadır. Telefon mülakatlarında doğru iletişimi nasıl kuracağımızla ilgili önemli bilgiler aktardığımız “Telefon Mülakatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımız ile bu hususta bilgi sahibi olabilirsiniz. Gelin birlikte dikkat edilmesi gereken önemli noktaları inceleyelim…

Telefonda Mülakat

Mülakat süreçleri, hepimizin büyük heyecan duyduğu ve yoğun stres altında kaldığımız süreçlerdir. Bu süreçleri en güzel ve en verimli şekilde değerlendirmek için gerekli olan bir takım hususlar bulunmaktadır. Mülakatlardan önce genellikle bu hususları gözden geçirmekte ve buna uygun şekilde bu süreci tamamlamaya özen göstermekteyiz. Mülakatlarda aşırı heyecan ve stres duygularının kendimizi ifade etmemiz hususunda problemler oluşturmaktadır. Bu nedenle özellikle heyecan konusunda kendimize telkinlerde bulunmalı ve kendimize güvenimiz tam bir şekilde mülakatlara dahil olmalıyız.

Telefonda mülakat süreçleri birebir görüşmelere nazaran daha az resmi bir şekilde gerçekleşebilir. Jest ve mimiklerin rahatlıkla gözlemlenemediği bu süreçlerde kendimizi ifade etmek için çok daha fazla özen ve gayret göstermemiz gerekebilir. Bu nedenle bir takım ince detaya dikkat etmenizde fayda bulunmaktadır. Ses tonumuz, seçtiğimiz kelimeler, konuşurken karşı tarafta oluşturacağımız hissiyat oldukça önemlidir. Jest ve mimiklerle gösterebileceğiniz tüm detayları ses tonunuza yansıtmanız gerekecektir. Karşı tarafı sıkmayacak bir üslupla, tane tane bir konuşma tarzı geliştirmeli ve mülakata bu şekilde dahil olmalısınız.

Telefon mülakatı yaparken öncelikle telefon bağlantınızın kesilmeyeceğinden emin olmalı ve güvenilir bir iletişim kurmaya özen göstermelisiniz. Gerekirse sabit telefonlarınızdan bu sürece dahil olabilirsiniz. İş başvurusu yaptıktan sonra, herhangi bir sırada mülakata dahil olabileceğinizi düşünerek sizinle rahat bir şekilde iletişim kurulmasını sağlamanız gerekmektedir. Böylece bu işi ne kadar çok istediğiniz ve her an görüşmeye hazır olduğunuz karşı tarafa hissettirebilirsiniz.

Mülakat sırasında karşı taraftan gelebilecek olan sorulara hazırlıklı olmalı, firmaya sunmuş olduğunuz CV’nin bir örneğinin elinizin altında bulunması gerekmektedir. Bu şekilde CVniz ile paralel cevaplar verebilir ve kendinizi tanımlarken herhangi bir hata yaşamayacağınızı karşı tarafa ispatlamış olursunuz. Aynı şekilde mülakat sırasında ekstra olarak aktarmak istediğiniz diğer bilgileri de bir kenara not alabilir ve uygun bir anda bu bilgileri aktarabilirsiniz.

Üslubunuzu doğru bir şekilde ayarlamalı, tane tane sakin bir şekilde kendinizi ifade etmeli ve kendinize olan güveninizi asla en aza indirmemelisiniz. Böylelikle karşı taraf sizin kendinize olan güveninizi hissedecek ve bu işin üstesinden gelebileceğinize ikna olacaktır. Telefon mülakatı sırasında jest ve mimiklerinizi kullanamıyor olmanızdan dolayı bir takım iletişim problemleri yaşayabilirsiniz. Fakat bu ihtimali minimum seviyeye indirmek sizin elinizde… Konuşma tonunu doğru bir şekilde ayarlayarak hem firmanın sizin hakkınızda olan görüşlerini etkileyebilir hem de daha sıcak bir görüşme ortamı oluşturabilirsiniz. Gülümsemek, gülmek, telefonda görüşme sırasında olmazsa olmaz kriterlerdendir. Her ne kadar tebessüm ettiğinizi karşı taraf göremiyor olsa da gülmek ya da gülümsemek, ses tonunuza yansıyarak karşı tarafa doğru bir şekilde geçecektir.

Heyecan ya da stres durumunda paniğe kapılmamalı ve karşı taraftan kısa bir süre talep edebilirsiniz. Bu sizi firma gözünde yanlış bir konuma getirmez. Aksine olaya olan hakimiyetinizi ve kriz anlarını nasıl değerlendirebildiğinizi ifade eder. Bu gibi taleplerden asla çekinmeyin. Karşı tarafa ne kadar samimi olduğunuzu hissettirirseniz, o kadar merak uyandırır ve pozitif bir etki oluşturursunuz. Ayrıca karşı tarafı dinlemeyi biliyor olmanız, telefonda mülakat esnasında en önemli hususlardan biridir. Firmanın sorduğu soruları daha iyi anlayabilmek ve daha doğru cevaplar verebilmek adına soruyu iyi duymak ve algılamak gerekmektedir. İletişim konusunda problem oluşmaması için karşı tarafı dinlemek oldukça önemlidir.

Telefon mülakatı yapılırken dikkat edilmesi gerekenlere mümkün olduğunca özen göstermeniz durumunda bu süreci oldukça verimli bir şekilde geçireceksiniz. Kendinize olan güveniniz tam, yapacağınız işe vakıf olduğunuzu belirten bir ifadeyle, doğru bir şekilde iletişim kurduğunuz takdirde her şeyin üstesinden gelmeniz mümkündür. İçinde bulunduğumuz bu zor süreçte, hayalini kurduğunuz iş hayatına kısa süre içerisinde dahil olarak, adım adım başarıya yükselmenizi temenni ederiz…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar