Ana SayfaMakalelerStres ve İş Hayatı

Stres ve İş Hayatı

İş hayatı bazen oldukça dinamik olabiliyor. Sektörden sektöre farklılıklar gösteren çalışma yaşamı, bazen çalışanlar için çekilmez bir hal alıyor. Bireylerin bu noktaya gelmesi de özellikle bazı dönemlerde iş yerlerinde stres ve baskının fazlasıyla yükselmesinden kaynaklanıyor.

Stres neredeyse günümüzde her bireyin yaşadığı rahatsızlıkların başında gelmeye başladı. Gelişen çağa ayak uydurmak isteyen bireyler, bununla birlikte farklılaşan yaşam koşulları nedeniyle de birçok sebep yüzünden stres olabiliyor. Bununla birlikte iş hayatının dinamik olgusu içerisinde yer alan bireylerinde bu hassasiyeti yaşamaları bazen yaşamı çekilmez kılıyor.

İş yaşamında özellikle para yönetimi ya da zaman baskısı olan işlerde stresin daha fazla olduğunu ve çalışanlarında bunu hissettiğini görmek mümkün. İş ve sektör seçimi stres olgusunu da doğrudan etkiliyor. Zira iş yerinde çalışanlarla olan ilişkiler ve yönetici ilişkileri de stresin başlıca kaynakları arasında. Çalışan ya da çalışan adaylarının stresle başa çıkmak ve kendilerini rahatlatmak için bir yol bulması, kurtarıcı önlemleri arasında yer alabilir.

Öncelikle bir sorun yaşanması anında neden yaptım, nasıl oldu diye düşünmek yerine öncelikli olarak sorunun giderilmesine yardımcı olacak, sorunu düzeltecek adımlar atmakta fayda vardır. Sorun giderilmeden bu şekilde düşünmek ise tamamen bireyler için stres ve baskının çoğalmasından başka işe yaramaz. Bu nedenle öncelikle sorunun giderilmesi yönünde adımlar atılmalı, sorunun giderilmesinin ardından sakin kafayla oturup neden bu sorun yaşandı ve hata nerede diye düşünülmeli, bir daha olmaması için de önemler alınmalıdır. Böylece hem daha dingin bir şekilde akılcı olarak sonuçları düşünmüş olacak hem de stres olgusunu o anda yükseltmekten kaçınmış olacaksınız.

Tüm bunların yanı sıra çalışanlar stresten uzak durmak için iş anında ya da o gün içerisinde yaşadıklarını, iş çıkışında iş yerinde bırakmaları olacaktır. Eğer tüm gün iş yerinde yaşanılan sorunları zihninizde canlandırır, bir de bu durumu işten çıkınca eve, özel hayatınıza taşırsanız, tüm gün boyunca kendinizi olandan çok daha kötü hissetmenize neden olursunuz. Bu sebeple stresten uzak durmak ve kendinizi rahatlatmak için mutlaka iş yerinden ayrılırken zihninizi boşaltmaya çalışmalı, iş yerinde yaşadıklarınızdan uzaklaşarak rahatlamalısınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar