Ana SayfaMakalelerPomodoro Çalışma Tekniği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Pomodoro Çalışma Tekniği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Odaklanamama probleminden kaynaklı olarak zaman yönetimini doğru gerçekleştirememek verimsiz bir çalışma hayatına sebep olmaktadır. Eğer siz de odaklanamama problemi yaşıyorsanız çözüm odaklı bazı teknikler, zaman yönetiminizi en iyi şekilde yapmanızı ve çalışmalarınızdan maksimum verim almanızı sağlar. En bilinen tekniklerden biri olan Pomodoro tekniği, iş saatlerinizi parçalara bölerek hareket etmeyi esas alır.

Francesco Cirillo’nun 80’li yıllarda geliştirdiği bu teknik dünyaca uygulanan bir zaman yönetimi planlaması tekniğidir. Yalnızca profesyonel hayatta değil, ders çalışırken de uygulanabilen bu teknik 25 dakikalık çalışma + 5 dakika mola periyotlarından oluşmaktadır. Dayandığı temel psikolojik nokta ise tamamen aciliyet ve odaklanma üzerinedir. 25 dakikalık bir zaman sınırında kişi, erteleme gibi alışkanlıklarından zamanla vazgeçerek kısıtlı zamanda işlerini gerçekleştirebilmek için daha fazla odaklanma yaşarken, dikkat dağıtıcı unsurlardan da uzak kalmış oluyor.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Oldukça basit bir uygulama tekniği olan pomodoro için ihtiyacınız olan tek bir şey var: Zamanlayıcı!

·       Görevinizi Belirleyin

Öncelikle eğer bir planlama yapmadıysanız mutlaka yapılması gereken işlerinizi bir kenara not alarak planlamasını gerçekleştirin. İşleriniz arasından (özellikle sürekli ertelediğiniz) bir tanesini seçin ve işe başlayın.

·       25 Dakikalık Çalışmayı Başlatın

Seçtiğiniz işi bir kağıda not alın ve zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayın, içinizden de tam olarak şu cümleyi geçirin ‘’25 dakikada bu işi bitireceğim’’ ve işte hazırsınız!

·       25 Dakikalık Süre Bitene Kadar Odaklanmaya Devam Edin

Beyninizi bu işe şartladığınız için ilk başta odak noktanız başka yerlere kayabilir, bu noktada yapamadığınızı düşünüp vazgeçmeyin. Odak problemi yaşadığınız anlarda kendinize sürekli ‘’şu anda bu işe odaklanacağım’’ cümlesini hatırlatarak işinize geri dönün.

·       Süre Bittiğinde 5 Dakikalık Mola Zamanı

5 dakikalık mola sürecinde size iyi gelecek her şeyi yapabilirsiniz. Bu bazen bir müzik, bazen bir kahve, bazen rahatlatıcı bir uzanma olabilir. Burada temel amaç hedef koymanız, bu hedefe ulaşmanız ve sonunda kendinizi ödüllendirmeniz üzerinedir.

·       4 Pomodoro 30 Dakika Tekniğine geçin

Her 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakikalık mola bir pomodoro demektir. Aynı şekilde toplam 5 pomodoro uyguladıktan sonra 30 dakikalık büyük bir mola vererek daha fazla verim alabilir ve kısa süre içerisinde kendinizi geliştirebilirsiniz.

·       Tekrarlayın

Unutmayın ki her şey süreklilik ister. Dolayısıyla pomodoro tekniğinden en iyi sonucu almak adına aynı döngüleri sık olarak tekrarlayın ve farkı gözlemleyin.

Pomodoro Tekniği Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Pomodoro tekniğinin faydaları arasında en başta motivasyon gelir. Özellikle işleri yetiştirememe kaygısı çoğu zaman motivasyon düşüklüğüyle sonlanır. İşte tam da bu noktada pomodoro tekniği sizlere temelde zaman yönetimi sağladığından her işinizi planlı bir şekilde tam saatinde bitirebilirsiniz. Zamanın etkili yönetimiyle beraber stresiniz azalır ve çalışmalarınızdaki verimliliğiniz artar.

Bu teknik her çalışma biçimine uygulanabileceği gibi herkesi de kapsamaktadır. İster bireysel olarak, ister ekip bazlı olarak istediğiniz her alanda pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz.

Şimdi siz de zamandan korkmak yerine onu etkili bir şekilde kullanmayı pomodoro tekniği ile öğrenin!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar