Ana SayfaMakalelerÖzel Hayat Ve İş Hayatı Dengesini Nasıl Sağlamalıyız?

Özel Hayat Ve İş Hayatı Dengesini Nasıl Sağlamalıyız?

Çalışırken kendinizi keyifli mi hissediyorsunuz, yoksa bitkin mi? Yaptığınız iş sizi tatmin ediyor mu? Gibi soruların cevaplarını tam olarak alamasakta ya da geçimimizi idam ettirebilmek için çalışmak zorunda kalsakta uzmanlar iş ve yaşam dengesi konusunda bizlere tavsiyelerde bulunuyor.

Peki, sağlıklı bir iş – yaşam dengesini nasıl kurmalıyız?

Günümüzün getirdiği teknoloji bizimle her an her yerde irtibat kurulabilir hale getiriyor. Durum böyle olunca iş hayatımızla iletişimi kesmemizi güçleştiriyor ve beynimizin dinlenmesini zorlaştırıyor, daha az üretken oluyoruz. Dengemizin yanlış yöne gitmediğini kontrol etmek için dikkat etmemiz gereken uyarı işaretleri vardır. Bunlar;

*Her hafta sonu “Pazar gecesi bunalımları” yaşamanız,
*Arkadaşlarınızı son dakikada atlamanızdan dolayı adınızın çıkması
*Akşamları ve hafta sonları eve iş götürmeniz
*İş esnasında ya da eve döndüğünüzde fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi bitkin hissetmeniz
*Çalışırken kafein ve nikotin alımınız artmışsa
*Çok çalışıp, iş yükünüzü zar zor hafifletebiliyorsanız.
*Düzenli olarak günde 10 saatten fazla çalışıyorsanız

Dengemiz yanlış yöne gidiyor demektir. Unutmayalım ki yaşamımız dengeli olduğunda iyi çalışabiliriz, İşimizin bizi mutlu etmeli aynı zamanda arkadaşlarımızdan, ailemizden, hobilerimizden ve diğer ilgi alanlarımızdan zevk almamıza da, ilgilenmemize de zaman bırakmalı. Kendi işinizi yapsanız bile, arkadaşlarınız yüzünüzü unutmuşsa, monotonluktan kurtulmanın vakti gelmiş demektir. Peki nasıl kurtulacağız?

Verimli olmak için her gün işe ilk giren ya da son çıkan kişi olmamız gerekmiyor. Yapılan araştırmalarda da çıkan sonuçlarda işleriyle baş edemediklerini söyleyen kişiler çoğunluğu iş yerinde uzun zaman geçiren insanlarmış. Size çok iş veriliyor gibi hissediyorsanız ilk yapmanız gereken bunu yöneticinize bildirmek olmalı. Yöneticilerin yoğunluğu farklı olduğundan sizin aşırı çalıştığınızı bilmeyebilirler. Göreceksiniz ki istifa etmenize ya da stres için izin almanıza göz yummak yerine size yardım etmeyi tercih edeceklerinden, bazı yöneticilerinizin ne kadar anlayışlı olduğuna şaşıracaksınız.

İşlerimizde, çalışmaya son verilecek yerin verilecek yerin bilinmesi hep problem olmuştur. Böyle bir durumla karşılaştığımızda projelerimizi ya da büyük işlerimizi daha ufak parçalara bölmeli ve birer birer tamamlayarak ilerlemeliyiz. İster dışarda eğleneceğimiz bir gece olsun, ister birkaç haftalık tatil söz konusu olsun dört gözle beklediğimiz bir şeylerin olması her zaman olması iyidir. Takvimimizde üzerine odaklanabileceğimiz bir şeylerin olması gerekir. İşe ara vermek iyi bir zaman yönetiminin önemli koşuludur! Bu, durum bize işe başladığımızda daha iyi performans göstermemizi sağlıyacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar