Ana SayfaMakalelerOlumsuz İş Arkadaşı Modelleri

Olumsuz İş Arkadaşı Modelleri

Hayatınızın en büyük dilimini beraber geçirdiğiniz, iş ortamında birlikte olduğunuz iş arkadaşlarınızı karakter olarak sınıflandırmayı ve gruplandırmayı hiç düşündünüz mü?

Çalışma tarzları ve karakter bütünlemeleri ile iş hayatında veriminizi düşüren 5 farklı çeşit arkadaş grubunu listeliyoruz;

Dedikoducu

Özellikle ofis ortamında meydana gelen tartışmaların ana kaynağıdırlar. İyi bir gözlem yetenekleri olup bunu en çok insanları takip etmekte, bulundukları iş ortamında kimin ne yaptığını öğrenmekte kullanan kişilerdir. Bu gruba giren kişilerin sohbetleri ve konuşmaları arkadaş canlısı olup yine de sohbetler sırasında söylenecekler konusunda azami olarak dikkat edilmesi gerekir.

Karşınızdaki kişi sizin hakkınızda özel bir bilgi edinmeye çalışıyor ise o bilginin çalışma hayatınızda size sorun yaşatıp yaşatmayacağını düşünerek hareket etmelisiniz. Dedikodu konusunda sınır tanımayanlara ise mesafeli yaklaşmak en doğru hareket olacaktır.

Tembel

Siz çalışırken o rahat rahat iş dışı aktivitelere zaman ayırıyorsa, sizin yaptığınız işi o 2 katı zamanda bitirebiliyorsa bu kişi tembel çalışan sınıfına girer.

Tembellik konusunda uzmanlaşmış biri bir de sizin takımınızda yer alan biri ise, ona karşı tutumunuz yumuşak olmamalıdır. Kendisine sizinle birlikte verilen bir görevi tamamlamıyorsa ya da görmezden geliyorsa onu uyarmanız, eyleme halen devam edip umursamıyorsa sorumlu olduğunuz yönetim departmanına bildirmeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü yapılmayan ya da yetiştirilmeyen bir işten aynı takımda yer aldığınızdan dolayı siz de aynı ölçüde sorumlu tutulacaksınız.

Dalkavuk

Yaptığı her işi gösteriş yapmak için gerçekleştiren kişilerdir. Bu gruba girenler sizinle birlikte çalışırken en iyi dostunuz; Yönetimden bir kişi yanında ise en büyük düşmanınız olabilir. Karakter olarak amaçları, yönetimden birileri ile arkadaşlık kurmak olduğundan onların gözüne girebilmek için farklı yollardan çabalar harcayıp bu uğurda sizi bile düşünmeyebilirler.

Şikayetçi

Her şeyden şikayet eden, her sabah asık suratla işe başlayan, sürekli oflayıp puflayan gruptaki kişilerdir. Yaptığı işi sevmeyenler ya da depresyonda olanlar genelde her göreve bir sorun yükleyerek şikayet ederler.

Bir şikayetçi ile aynı ortamda bulunmak sizin de performansınızı etkileyeceğinden bu durumu düzeltmek adına onu uyarabilir ya da şikayetlerini duymazdan gelme yoluna gidebilirsiniz.

Bilgisiz

Her işte muhakkak bir fikri olan, bilgisiz olduğu konular hakkında bile fikir beyan etmekten geri kalmayan kişilerdir. Gizli işsiz olarak çalışan gruplarındaki kişilerin ciddi bir bölümü de yine bu gruptaki çalışanlardan oluşmaktadır.

Bilgisiz kişiler ile tartışmaya girmek ya da kendinizi savunmak sizi ekstra olarak yoracağından bir konu hakkında en doğru bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, çözüm için bu yorumunuzu bağlı olduğunuz amirinize sunmanız işleyişi hızlandıracaktır. Sunduğunuz fikirler şirket içi işleyişe ve çalışmaya katkı sağlıyorsa ayrıca kariyer yolunda yükselmeniz içten bile değildir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar