Ana SayfaMakalelerÖğretmen Olmak!

Öğretmen Olmak!

Bugün öğretmenler günü. Bu vesile ile tüm eğitimcilerin Öğretmenler gününü kutluyoruz. Öğretmenlik oldukça zor bir meslektir. Ancak bu duruma karşın ilkokul sıralarında büyünce ne olacaksın sorusunun cevabı hep aynı olmuştur. Öğretmen. Peki, Öğretmen olmak nasıl bir sürece gebe? Öğretmen olduktan sonra bu mesleği icra etmek ne kadar kolay? Öğretmen denince hep Cumhuriyet dönemlerin fedakar öğretmen profili oluşur zihnimizde. Çünkü Edebiyatımızda Reşat Nuri Güntekin’ler ve daha nice değeli yazarlar bu zorlu süreci çeşitli kurgularla beynimize kazımıştır. Bilgiyi alıp ve sonrasında bilgiyi başka bireylere öğretmek ne kadar kutsal bir görev. Ancak eğitim ve bilgi sürecini de toplumların gelişmişliği ile ilişkilendirmemiz doğru bir tespit olacaktır. Günümüzde hala 50-60 kişilik sınıflarda eğitim veren ve öğrenmeyi isteyen öğrenciler bulunmaktadır. Burada bir pencere açmakta fayda var. Eğitim ve öğretim için mekan ve kalabalık bir engel midir sizce? Öğrenmenin sınırlarını çizebilir miyiz dersiniz? Okulun ve Öğretmenlerin olmadığı ücra köşelerde tek başına öğrenmeye çalışan ve bildikleri ile başarılara imza atan kişilere ne diyeceksiniz? Tek bir kitapla, bir defter ve bitmesin diye kullanılmayan kalemlerle öğrenmeye çalışan öğrencilere ne diyeceksiniz? Peki, bu kadar zor süreçler arasında Öğretmenlerin pozisyonuna ne diyeceksiniz? Günümüzde pek çok Öğretmen adayı hala atama bekliyor. Buna rağmen bugün tüm atama bekleyen Öğretmen adaylarının da Öğretmenler gününü kutluyoruz.

Ülkemizde Öğretmen olmak zordur. Eğitim sisteminin getirdiği koşullar yüzünden Öğretmen ve öğrenci arasındaki diyalogda ne yazık ki bu nedenden ötürü kopuktur. Teknoloji çağında olmamıza rağmen hala okulların kar tatilli bahanesi öğrencileri sevindirmektedir. Mutsuz bir öğretici mutlu nesiller yetiştiremez. Günümüzde her öğretmen sınıfa girmeden aklında binlerce sorunla girmektedir. Bu durum her öğretmen için geçerli olmasa da doğrudan öğrencilere yansımaktadır.

Böylece mesleğini sevmeyen bir öğretmen okulunu sevmeyen öğrenciler, bu durumdan şikayetçi olan veliler ve en sonunda çarpık bir toplum haline gelen biz. Öğretmenler eğitim ve öğretim hayatımızda olmazsa olmaz şahsiyetlerdir. Öğretmenlerin iş ve çalışma koşulları, okulların eğitim ve öğretim anlamında tam donanımlı olması, yan ve ek hakların tanınması gibi koşullar gözden geçirilerek yeniden revize edildiği takdirde Öğretmen olmak ve bu mesleği icra etmek kolay bir hale gelecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar