İşyerinde Öfkeyle Başa Çıkma Yolları
Günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerinizde yaşadığınız sorunlar hayatımızı doğrudan doğruya etkiler. İşveren ve diğer çalışanlarla ilgili yaşadığımız problem ya da anlaşmazlıklar, iş performansımızın düşmesine yol açar. Performans ve motivasyon kaybı, daha fazla sorun yaşamanıza ve öfkelenmenize sebep olur. Bu durum bazen belli zaman dilimlerini kapsarken, bazen uzun vadeli olur ve iş yeri değişikliğine kadar gider. Peki, işyerinde sıklıkla yaşanan sorunlar ve çözümleri nelerdir?
Çalışanlar Arasında Ayrım Yapılması
İşveren ya da yöneticilerin bazı çalışanları çeşitli sebeplerden dolayı kayırması diğer çalışanları olumsuz etkiler. İş yerinde öfkeye sebep olan durumların başında gelen etken, bazı çalışanlara ayrıcalık tanınması ve toleranslı davranılmasıdır. Bu çalışanlar arasında çatışmaya ve ayrışmaya sebep olur. Böyle bir durumda en etkili sonucu, işveren ya da yöneticiyle yapacağınız samimi bir görüşme verecektir. Ancak, işveren ya da yöneticiye bu durumu bire bir anlatamıyorsanız, aynı sorundan şikayetçi olan çalışma arkadaşlarınızla birlikte, bir görüşme talep edebilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınız bunu yapmaktan çekiniyorlarsa, işveren ya da yöneticinize konuyla ilgili detaylı bir mektup yazıp, çalışma arkadaşlarınızdan imza alabilirsiniz. Mektup yazarken, karşı tarafın davranışlarını eleştirel bir şekilde değil, nedenini araştıran bir tavırla değerlendirin.
Uzun Çalışma Saatleri
Birçok çalışanın şikâyetçi olduğu durum çalışma saatlerinin uzunluğudur. Mesai saati bitmesine rağmen, işten çıkamayan elemanlar öfkelenmekte ve işten soğumaktadır. Çoğu çalışan, bunu işverene aktaramaz. İşten çıkarılma korkusuyla, kendinden taviz veren çalışanlar bir süre sonra öfkelerini kontrol edemeyecek duruma gelirler. Bu çalışanın özel hayatını da doğrudan etkiler. İş hayatında yaşadığı sorunlar nedeniyle, özel hayatında da mutlu olamayan çalışanlar, bir süre sonra öfke kontrollerini tamamen kaybederler. Bu durumda işveren ya da yöneticilerle iletişim kurmak son derece önemlidir. Ancak yapılan araştırmalar, çalışanların işten çıkarılma korkusuyla, yaşadıkları sorunları dile getiremediğini gösteriyor. Eğer işten çıkarılma korkusu yaşıyorsanız, sorunlarınızı bireysel olarak görüşmek yerine, çalışma arkadaşlarınızla birlikte, ortak sorunları belirleyerek işverene sözlü ya da yazılı bir şekilde aktarmanız olumlu sonuç verecektir.
Göreviniz Olmayan İşleri Yapmak
Sorumluluğunuz dışındaki işleri yapmanız, hem kendi işinizi yapmanızı engeller hem de sizi daha fazla yorar. İşvereniniz ya da üstleriniz, sizden bu tür taleplerde bulunabilir. Üstleriniz sizden bu işi yapmanızı isteyebilir ya da rica edebilir. Bu tür durumlar arttıkça yapmanız gereken işleri yapamaz ve daha fazla çalışmak durumunda kalırsınız. Ayrıca siz, yapmanız istenilen bu işi yapmaktan hoşlanmayabilirsiniz. Böyle durumlarla karşı karşıya kaldığınızda, tavrınızı net bir şekilde belli edin ve bu işi yapamayacağınızı söyleyin. Üstlerinizden çekindiğiniz ya da onları kırmamak için yaptığınız
işler, daha sonra sizden tekrar istenecektir. Yapmayı istemediğiniz ve sizin göreviniz olmayan işleri, sıklıkla yapmak zorunda kalmanız, çalışma hayatınızı ciddi şekilde etkiler. İşveren ya da yöneticilerinize bu durumu söyleyemezseniz, öfke krizleri yaşayabilirsiniz. Bu nedenle böyle bir taleplerle sık sık karşılaşıyorsanız, üstlerinize bu işi yapamayacağınızı doğrudan doğruya söylemeniz, en etkili yöntem olacaktır. Göreviniz dışındaki işleri yapma konusunda vereceğiniz tavizler, sık sık bu taleplerle karşılaşmanıza neden olur.