Motivasyonunuzu KoruyunSahip olduğunuz mesleği çok sevdiğiniz halde, son zamanlarda çalışma isteğiniz düşmüş olabilir. Çalışma isteğinizin azalması, motivasyonunuzu kaybetmenize, başarısızlık korkusuna ve strese neden olur. Bu durum çalışma isteğinizin daha da azalmasına yol açabilir. İşinize olan bağlılığınızın azalması ve işinizi isteksizce yapmanıza neden olan faktörleri nasıl ortadan kaldırabilirsiniz?
1. İşyeriİşinizi çok sevdiğiniz halde iş yerinizde mutlu değilseniz, istediğiniz performansı göstermeniz zorlaşabilir. Sevmediğiniz bir yerde çalışmak, sevmediğiniz bir işi yapmak kadar yorucu ve streslidir. İş yerinizi sevmiyorsanız yaptığınız işte başarılı olma ihtimaliniz düşecektir. İş yerini sevmeme nedenleriniz; görev belirsizliği, uzun çalışma saatleri, düşük ücret ya da çalışma arkadaşlarınız ve yöneticileriniz olabilir. İş yerinde yaşadığınız sorunları çözebilmek için öncelikle nedenlerini araştırmanız gerekir. Görev belirsizliği, uzun çalışma saatleri ya da ücret ile ilgili konuları doğrudan işvereniniz ile konuşarak, çözümlemeye çalışabilirsiniz. Ancak iş yerinizle ilgili sorununuz, insan ilişkilerine dayanıyorsa, çözüm bulmanız daha zor olacaktır. Eğer iş yerinde yaşadığınız sorunlar, size zarar vermeye başladıysa, kendinize yeni bir
iş bulmanız gerekecektir.
2. Özel Hayatınızdaki Sorunlarİş hayatınızdaki mutluluğunuz yalnızca işinizle ilgili etkenlere bağlı değildir. İş dışındaki yaşamınız da, iş hayatınızdaki mutluluğunuzu ve başarınızı etkiler. Özel hayatınızdaki sorunlar nedeniyle motivasyonunuz düşer ve veriminiz azalır. İş hayatı ile özel hayatı ayrı tutmak gerekse de bu çoğu zaman mümkün olmaz. İş hayatınızın özel hayatınıza etkisi olduğu gibi, özel hayatınızın da iş hayatınıza etkisi olur. İş yerinde geçirdiğiniz süre boyunca, yalnızca işinize konsantre olarak ve özel hayatınızdaki sorunları düşünmemeye çalışarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak özel hayatınızdaki sorunlar nedeniyle, işe gitme ve çalışma arzunuz azalmış olabilir. Bu gibi durumlarda yöneticilerinizden bir süre izin alarak, sorunlarınızı çözüp işinize bu şekilde devam etmek daha doğru bir seçim olacaktır.
3. Başarısızlık Korkusuİş yaşamı iniş ve çıkışlarla doludur. İşinizi ne kadar severseniz sevin zaman zaman işinizle aranızdaki bağ zayıflayabilir. Ya da işinizde çok başarılı olduğunuz zamanlardan sonra, performansınız bir süre düşebilir. Bu gibi durumlarda başarısız olma korkusu yaşayabilirsiniz. Ancak iş hayatınızda yalnızca başarılı dönemler değil, başarısız dönemler de geçirebileceğinizi, bunların iş yaşantısının bir parçası olduğunu ve sizi daha da geliştireceğini unutmamanız gerekir.