Ana SayfaMakalelerMülakatlarda Maaş Görüşmesi Yapmanın Önemli Noktaları

Mülakatlarda Maaş Görüşmesi Yapmanın Önemli Noktaları

İş arama sürecinde en büyük korku ve heyecanı mülakat aşamasında yaşamaktayız. Bu süreç ne kadar steril geçerse, kendimizi hayalini kurmuş olduğumuz iş hayatına o derece yakın hissetmekteyiz. Mülakat süreçlerinde, çalışma koşullarınız, yapacağınız işler ve maaş miktarı gibi çok sayıda konu hakkında merakımızı gidermek istemekteyiz. Merak konusu olan bu soruların cevabını bulmak da her zaman için mümkün olamayabiliyor. Fakat maaş ya da ödenekler ile ilgili mülakat sırasında direkt olarak işverenlere soru yöneltmek, bazen yanlış bir izlenim oluşturmanıza neden olabilir. Bu nedenle mülakat sırasında maaş ve ödemelerle ilgili detaylı bilgi almak için bazı hususlara dikkat etmeniz, görüşmenin daha doğru bir şekilde ilerleyebilmesi açısından oldukça önemlidir. “Mülakatlarda Maaş Görüşmesi Yapmanın Önemli Noktaları” başlıklı yazımızda, bu süreçte dikkat etmeniz konular ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Mülakatlarda Maaş Nasıl Sorulur?

Mülakatlar, tüm deneyimlerimizi ve iş ile ilgili bilgimizi bir nebze de olsa insan kaynakları uzmanlarına ya da yöneticilere aktarabileceğimiz görüşmelerdir. Bu görüşmeler sırasında yapacağımız iş ve kazanacağımız haklar ile ilgili detaylı bilgi aktarımı, işe olan bakış açımızı ve isteğimizi doğrudan etkileyecektir. Fakat her işveren, mülakat sırasında bu bilgileri aktarmak istemeyebilir. Yine de işe olan isteğinizi ve ilgilinizi belli etmek adına alacağınız haklar ve maaş ile ilgili bilgi almak sizin en doğal hakkınız olacaktır. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususları göz önünde bulundurarak, hem işverenlerin gözünde artı puan kazanabilir, hem de sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.

İş görüşmesine gitmiş olduğunuz firma ile ilgili yapacağınız bir ön araştırma, çalışma sistemleri ile ilgili ufak da olsa bir bilgi sahibi olmanıza katkıda bulunacaktır. Bu nedenle görüşmelerin daha seri bir şekilde geçmesi ve pozitif bir etki bırakabilmek adına yapmak istediğiniz iş ve çalışmak istediğiniz firma ile ilgili mutlaka bir ön bilgi sahibi olmalısınız. Bu süreçte firmanın size yönelteceği sorular üzerine yoğunlaşmanız, kendinizi ifade edebilmeniz açısından önemlidir. İK Yöneticileri veya yöneticiler, mülakat sırasında sizi daha yakından tanıyabilmek için bazı kilit sorular yöneltecektir. Bu soruların üstesinden gelebilmeniz için de çalışacağınız alan ile ilgili bilgi sahibi olmanız, sizi diğer adaylar arasında bir adım öne taşıyacaktır.

Maaş beklentiniz ile ilgili bir soru gelmesi durumunda ilk etapta bu soruya cevap verme konusunda çekimser davranabilirsiniz. Cevabınızı daha sonra bildireceğinizi belirtebilir, kendinize düşünme süreci oluşturabilirsiniz. Bu şekilde sakin bir zihinle karar verebilirsiniz. Bu sorunun size erken bir süreçte gelmesi durumunda, maaş beklentinizi belirtmek yerine sizin şirkete neler kazandırabileceğinize yönelik bir konuya yönelmeniz, yöneticiler ve temsilciler tarafından çok daha olumlu bir şekilde yorumlanmanıza olanak sağlayabilir.

Maaş ile ilgili beklentilerinizi İK yöneticilerine aktarırken, deneyimlerinizden faydalanabilirsiniz. Bu bağlamda daha önceden çalışmakta olduğunuz iş yerinde almış olduğunuz miktarı ve bu miktarın bir tık üstünü belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra daha önceki çalışmış olduğunuz iş yerinde ne kadar maaş aldığınızla ile ilgili bir soru ile de karşılaşabilirsiniz. İşte bu durumda hem eski maaşınızdan hem de almış olduğunuz yan haklardan bahsetmeniz oldukça uygun olacaktır. Bu yan haklar ile birlikte almış olduğunuz brüt maaş, yeni firmanın sizinle ilgili vereceği karara doğrudan pozitif etkisi olacaktır.

Aklınızdan geçen maaş miktarı ile ilgili ısrarcı bir tutum sergilemeleri durumunda, net bir rakam vermek yerine, makul bir maaş aralığı belirtebilirsiniz. Bu sizin açınızdan çok daha doğru bir karar olacaktır. Bunun için ise çalışacak olduğunuz pozisyon ile ilgili bir Pazar araştırması yapmalı ve piyasaya uygun bir aralık belirlemeniz gerekmektedir. Ayrıca bu aralığı belirtiyor olmanız hem firmanın hem de sizin taleplerinizi karşılayacak, her iki taraf da sonuçtan memnun olacaktır. Mülakatlarda maaş görüşmesi yaparken, firmanın size yönelteceği düşük miktarlara karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Bu noktada, çalışacağınız meslek dalı ile ilgili piyasada verilmekte olan maaş miktarlarını biliyor olmanız, sizin açınızda bir avantaj olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak aceleci davranmamalı ve bu işe gerçekten kendinizi hazır hissediyorsanız, başlangıç olarak kabul edebileceğiniz miktarlara karşı önyargılı olmamalısınız.

Mülakat sırasında maaş bilgisi ile aklınızdaki soruları yanıtlamak isterseniz, sıralamış olduğumuz bu hususlara dikkat etmeniz, görüşmenin akıbetini olumlu etkileyecektir. Size karşı yöneltilen sorular karşısında kendinizi baskı altında hissetmemelisiniz. Aksine maaş beklentinizi sormaları durumunda onlardan kısa bir düşünme süresi talep etmeniz, vereceğiniz kararları da pozitif anlamda etkileyecektir. Bu şekilde yapacağınız görüşmelerde kendinizden emin, istekli ve azimli bir şekilde gireceğiniz iş görüşmelerinden, olumlu sonuçlarla çıkmanız kuvvetle ihtimaldir. 

İş ilanlarını görüntülemek için tıklayın!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar