Ana SayfaHaberlerÇalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır? Hafta Sonu Sokağa Çıkma İzni İle İlgili...

Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır? Hafta Sonu Sokağa Çıkma İzni İle İlgili Merak Edilenler

Son 1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında çok sayıda uygulama ve yöntem ile insanların salgından daha az seviyede etkilenmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu uygulamalar insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanlarda bu sirkülasyonu azaltmaya yönelik bir takım önlemlerden ibarettir. Sokağa çıkma yasakları da dünya ülkeleri genelinde sıklıkla uygulanmakta olan yasak türlerinden biridir. Fakat işlerini daha çok dışarıda icra eden ya da sürekliliğin sağlanması gereken meslek alanları, bu yasaklar kapsamında muafiyet sahibi olabilmektedir. Bunun için de çalışanların çalışma izin belgesine ve sokağa çıkma iznine sahip olmaları gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan koronavirüs genelgesi ile sağlanacak olan sokağa çıkma izinlerinin nasıl alınabileceğine yönelik bir takım hususlar bulunmaktadır. Peki çalışma izin belgesi nasıl alınır? Hafta sonu sokağa çıkma izni ve izin belgesinin nasıl alınacağına dair merak edilenleri bugünkü yazımızda aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Sokağa Çıkma İzni ve Çalışma Belgesi Nasıl Alınır?

Koronavirüs salgını nedeniyle toplu yaşam alanlarında başlatılan yasaklar kapsamında, insanların birbirleri ile temasını önlemek amacıyla sokağa çıkma yasakları getirilmiştir. Bu yasaklar, bazı çalışma alanlarını olumsuz yönde etkilemekle birlikte bazı çalışma alanları için de muafiyet hakkı doğurmuştur. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak olan çalışanlar, İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu koronavirüs genelgesi kapsamında çıkaracakları izin belgelerine sahip olarak, mesleklerini icra edebilecekler. İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden paylaşmış olduğu covid-19 tedbirlerinin uygulanması ile ilgili detaylar, sokağa çıkma izni ve çalışma belgesinin nasıl alınacağına dair gerekli hususları açıklar niteliktedir.

İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamalara göre çalışmakta olduklarına yönelik belgelerini ve SGK belgelerini gösterebilen çalışanlar, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmaktadır. Bu belgeler ise e-devlet üzerinden tedarik edilebilmektedir. Belgeler çıkarabilmek için e-devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama ekranlarına tıklamanız gerekmektedir. Bu şekilde belgelerinizi çıkarabilir, sokağa çıkma uygulamasından muaf olabilirsiniz.

Hafta sonu sokağa çıkma yasaklarına karşı çıkarılacak olan belgeler de yine e-devlet üzerinden sağlanacak olup, bu belgeler belirlenmiş olan bazı meslek alanları için geçerlidir. Süreklilik gerektiren çalışmalar, faaliyetini durduramayacak olan kuruluşlar, resmi kurumlar gibi birçok çalışma alanında, sokağa çıkma yasakları açısından bir esnekliğe gidilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bazı kurum ve kuruluşların bünyesinde çalışmakta olan çalışanlar için sokağa çıkma yasaklarından muafiyet söz konusudur.

Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Hangi Çalışanlar Muaf Olacak?

Sokağa çıkma yasaklarının başlatılmasıyla birlikte ülke genelinde akşam 21:00 sabah 05:00 saatleri arasında gerçekleştirilmekte olan kısıtlamalar, vatandaşların koronavirüs salgınına karşı korunabilmesi adına gerekleştirilmektedir. Bu kısıtlamalar kapsamında çok sayıda işletme belirli saatler içerisinde faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaktadır. Fakat özellikle gıda sektöründe hizmet veren kuruluşların, vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına bir takım esnekliklerle faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Aynı şekilde resmi kurumlar ve bu kurumlara bağlı müdürlükler de belirli önlemler dahilinde çalışmalarına devam etmektedir.

Bu bağlamda TBMM üyeleri ve çalışanları, kamu güvenliğinin ve düzeninin sağlanması için görevlendirilmekte olan çalışanlar ve özel güvenlik görevlileri, acil çağrı merkezlerinde çalışan bireyler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak bireylerdir. Aynı şekilde havalimanları, sınır kapıları, karayolları, gümrükler, yaşlı bakım evleri, huzurevleri, PTT ve rehabilitasyon merkezleri gibi zorunlu kamu hizmetlerinin sağlanmakta olduğu kurum ve kuruluşların bünyelerinde çalışmakta olan bireyler de bu kısıtlamanın dışında tutulmaktadır.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemler ile ilgili hizmet veren, il-ilçe salgın denetim merkezleri, Kızılay, AFAD, sosyal destek birimleri, göç idaresi ve doğal afetler alanında görevli olan kimseler için de sokağa çıkma ve hafta sonu yasakları için muafiyet söz konusudur. Hastane, eczane, veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri gibi sağlık kuruluşları ve çalışanları, 7/24 faaliyet göstermek durumundadır ve bu bağlamda hafta sonu ve sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulmaktadır. Sağlık problemleri nedeniyle belgeleri olan ve tedavi sürecinde olan vatandaşlar da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmektedir.

Tıbbi cihazlar, ilaçlama cihazları gibi ürünlerin üretimi ile ilgilenmekte olan ve nakliye, satış gibi faaliyetler sürdürmek durumunda olan çalışanlar, inşaat faaliyetlerinde görevlendirilen çalışanlar, gıda, cihaz ve çeşitli ürünlerin nakliyesinde ve lojistiğinde çalışan vatandaşlar, sokağa çıkma yasağında izin belgesi alarak çalışabilecek vatandaşlardır. Aynı şekilde otel ve konaklama gibi işetmelerin bünyesinde çalışmakta olan bireyler, akaryakıt istasyonları ve lastik tamircileri de yine bu muafiyet kapsamında değerlendirilmektedir.

Gazete, dergi, televizyon, radyo gibi çalışma alanlarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ve bu kuruluşların bünyesinde çalışmakta olan bireyler, süreklilik gerektiren iş kapsamında yer aldıkları için sokağa çıkma yasağından muaftır. Süreklilik sağlanması gereken bir başla çalışma alanı da fırın ve ekmek üretim merkezleridir. Bu kuruluşlarda çalışan bireyler de yine muafiyet kapsamında ele alınmaktadır. Şehir içi toplu taşıma araçları ve taksiler de yine bu süreçte sokağa çıkma yasağından muaf bireylerin ulaşımını sağlamak için faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Kargo, su dağıtım, mutfak tüpü gibi ihtiyaç dahilinde olan ürünlerin dağıtımını üstlenen bireyler de bu süreçte rahatlıkla faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir.

Elektrik, su, doğalgaz gibi alanlarda yaşanan arızaların bakımını ve tamirini üstlenen kuruluşlar da yine bu süreçte faaliyetlerini durdurmayacak olan kuruluşlardır. Dolayısıyla bu kuruluşlarda çalışmakta olan bireyler de sokağa çıkma yasağından muaf sayılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği açısından hizmet vermekte olan ve çalışma alanında bulunması gereken bireyler de yine bu muafiyet kapsamında değerlendirilmektedir.  Özel durumdan kaynaklı Otizm ve Down sendromlu bireylerin tedavi sürecinin engellenmemesi açısından bu bireyler ve ebeveyn/yakınları refakatçi kontenjanıyla sokağa çıkma yasağından muaf tutulacaktır. Banka ve yaygın hizmet ağına sahip olan kurum ve kuruluşlar da yine bu yasak dahilinde sınırlı sayıda çalışan çalıştırmak şartıyla muafiyet kazanan çalışma alanlarıdır.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu tedbirler kapsamında yasakların sınırları ve bu sınırlara dahil olacak ve muaf tutulacak kurum ve kuruluşlar detaylı olarak belirtilmiştir. Bu kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler ile kurum sahiplerinin ve çalışanların zarar görme oranlarını minimum seviyeye düşürmek ve salgının yayılma hızını kontrol altına almak hedeflenmektedir. Vatandaşın da gayretiyle üstesinden gelinebilecek olan koronavirüs salgınının, sosyal ve çalışma hayatına getirmiş olduğu kısıtlamalar dahilinde belirtilen yasaklara uyulması ve kısa süre içerisinde mücadelenin olumlu sonuçlar vermesine yönelik hedeflerin oluşturulması gerekmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar