Ana SayfaMakalelerMeslek Tercihinde İnsan

Meslek Tercihinde İnsan

Yaratıcı Kişilikler ve Meslekler
Daha önceki makalemizde sizi depresyona sokabilecek mesleklerden bahsetmiştik. Chicago Üniversitesinde yapılan araştırmalara göre gerçekten de bazı mesleklerin insanları mutlu, bazılarının ise mutsuz ettiği saptanmıştır. Mutlu eden mesleklere verilecek örnekler arasında grafikerlik, aşçılık, fotoğrafçılık, mimarlık belirgin şekilde ön plana çıkmakta. Peki, bu meslekler arasında ortak bir nokta olabilir mi? Biraz düşündüğünüzde sizin de fark edebileceğiniz gibi bu mesleklerin en önemli benzerliği hepsinin de yaratıcılık gerektiğidir. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki, yaratıcı meslekler insanları mutlu ediyor. Tüm gün rutin bir şekilde aynı iş ile meşgul olduğunuz bir meslek elbette bir süre sonra sıkılmanıza ve mutsuz olmanıza neden olacaktır. Oysa az önce saydığımız meslekler gibi yaratıcılık gerektirenler ise sizi hem çalışma sırasında eğlendirecek hem de ortaya çıkarttıklarınız ve bunların başkaları tarafından da beğeni görmesi size ikinci bir heyecan ve mutluluk yaşatacaktır.
Yaratıcı meslekler dendiğinde aklımıza ilk olarak gelen çalışma sırasında yaratıcılığınızı ortaya koymanızı gerektiren meslekler olsa da bu tanım aslında iki anlamda irdelenebilir. Şöyle ki yapılacak iş yani proje kapsamında yaratıcı olmaktan da bahsetmemiz gerekir. Son dönemler de bu tip meslekler arasında en çok öne çıkanlara kısaca değinelim.
İlk olarak doğum fotoğrafçılığından bahsedebiliriz.
Fotoğrafçılık bir meslek olarak yıllar yıllar öncesinden bilinmesine rağmen bir bebeğin dünyaya geliş anını saniye saniye ölümsüzleştirmek bırakın meslek haline gelmeyi insanların aklına bile gelmeyen bir olaydı. Oysa şimdi bir uzmanlık alanı olarak, çoğu aile kendi ve bebeği için haftalar öncesinde doğum fotoğrafçılarına başvurmakta.
Bir diğer örneğimiz ise paintball işletmeciliği. Paintball son 10 yıldır ülkemizde yükseliş gösteren bir spordur. Takım çalışmasına bağlı ve hızlı düşünme ile hareket etme yeteneği gerektiren bu spor aynı zamanda çoğu insanın doğasında bulunan silah kullanma eğilimini zararsız ve eğlenceli bir şekilde dışa vurmasını sağlamaktadır. Çocukların oyuncak silahlar kullanarak birbirine plastik yuvarlak mermilerle ateş ettiği bir oyunu spor haline getirerek, sporun yapılacağı alanı ve malzemeleri kiralamak sureti ile bu faaliyetten gelir elde etmek kabul etmek gerekir ki oldukça yaratıcı bir atılımdır.
Son olarak yine son yıllarda sıkça duyduğumuz bir meslek Yaşam koçluğu… Öncelikle yaşam koçluğu nedir, yaşam koçları neler yapar? Yaşamınızın her anında ihtiyacınız olan sevince, enerjiye, adaptasyona ve maddi imkânlara sahip olabilmeniz için size yardımcı olan, bu doğrultuda kendinizi daha iyi tanımanıza ve sevmenize yardımcı olan kişilerdir. Bunu sizi dinleyerek ve konuşarak yaparlar. Direk söylemeseler yönlendirmeleri sayesinde kendiniz ile ilgili birçok şeyi fark etmenizi sağlarlar. Geçmişten beri psikolog kelimesinin insanlar üzerinde bıraktığı kötü bir etki vardır. Belki hayatında psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu kabul etmek istemeyen insanlara bir alternatif olarak ortaya atılmıştır belki de çevresindekilere yardım etmek isteyen bu nedenle başkalarının hayatları ile yakından ilgilenen bazı kişilerin fikridir, bu mesleğin oluşum sürecini bilmesek de son derece yaratıcı bir iş olduğunu inkâr edemeyiz.
Evet, yaratıcı meslekler konusunda örnekleri çoğaltabiliriz. Ne şekilde algılanırsa algılansın yaratıcı bir meslek seçiminizin size beraberinde mutluluk getireceğini unutmayın.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar