Ana SayfaMakalelerMeslek Seçimi Aşamaları

Meslek Seçimi Aşamaları

Meslek seçimi zor bir seçimdir. Kişinin doğru mesleği seçebilmesi için en başta kendini çok iyi tanıması, yeterlilik ve eksikliklerini etkili analiz ve yöntemlerle değerlendirip belirlemesi gerekir.

Meslek seçimi farklı kriterlere göre farklı değerlendirmeler ile yapılır. Mesleğin nitelik kriterleri, çalışma şartları ve çalışma koşulları, mesleğin ortalama kazanç düzeyi, mesleğin zorluk derecesi, mesleğin geleceği bunlardan en çok araştırılan konu başlıklarıdır.

Üniversite seçerken tercihlerde meslek seçiminin de önemi oldukça fazladır. Okunulmak istenen bölüm sonucunda ilgili branşta bilgi ve yetkinlik kazanılacağından, tüm branşlar detaylıca incelenmeli ve kişiye uyan en doğru karar verilmelidir.

Bir işin yapılabilmesi bireyin o konuda yeteneğinin olmasını gerektirir. Seçtiği ya da seçeceği meslekte yeterli yeteneği bulunmayanlar bilgi birikimleri olsa dahi o mesleği düzgün olarak yerine getiremeyip icra edemeyeceklerdir. Aynı şekilde sahip olduğu yetenek seçtiği meslek için üst seviyede kalan bir kişi içinde yapacağı meslek doyum sağlamayacak ve mutsuzluğuna yol açacaktır.

Doğru meslek seçimi için sorulması gereken sorular şu şekilde olmalıdır;

Ben neleri yapmaktan hoşlanırım?

Ne istiyorum ve gelecek beklentim nedir?

Karakterim nasıl?

Bu soruların sorulması ve cevaplanmasının ardından var olan meslekler tanınmalı ve detaylı şekilde incelenmelidir.

Birey kendi sorularına uyan ve karakteri ile maksimum oranda eşleşen meslekleri not almalı ve bu meslekleri alt dalları ile araştırmalıdır.

Bireyin doğru meslekte ilerleyebilmesi için kararlarını verirken objektif olması, bu kararı ailesi ve yakınları ile paylaşması, bireyin yakın çevresinin de bu seçim kararını desteklemesi gerekir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar