Ana SayfaMakalelerMarkalaşmak

Markalaşmak

Nasıl markalaşırsınız?
Markalaşmak, bir hizmetin ya da ürünün insanlar tarafından tanınması, bilinmesi ile marka haline gelmesi demektir. Basit bir şekilde nam salmak, ünlenmek de diyebiliriz.
Ürün ya da hizmetin ilk hazırlanış ve sunuluş döneminde marka iyi veya kötü olarak nitelendirilemez. Firmalar ürün ve hizmetlerinin tanınmasını ve kullanılmasını sağladıktan sonra kullanan kişilerin memnuniyetleri ölçüsünde olumlu ya da olumsuz bir imaja sahip olurlar. İmajı oluşturan unsurlar görüntüsü, kalitesi, faydaları ve zararları olarak maddelenebilir.
Bir firmanın amacı öncelikli olarak ürün ya da hizmetinin çok sayıda satmasıdır. Kim ne derse desin bunun yolu da ilk olarak görsellikten geçmektedir. Kullanıcının beğenisine sunduğunuz reklâmdan tutun da hazırladığınız ambalaja kadar görsel olarak tüketiciye hitap etmeniz önemlidir. Son zamanlarda tüketicinin dikkatini çekmek için kişi ile ürün arasında kurulan duygusal bağların oldukça
başarılı sonuçlar verdiği gözlenmektedir. Bunun dışında tüketicinin dikkatinin çekilmesi için öncelikle ürün ya da hizmetin hangi özelliği ile öne çıkmasının istendiği belirlenmelidir. Bu kalite, kullanım kolaylığı ya da fiyat olabilir. Bunun belirlenmesi için de ürün ya da hizmetin hangi yönden benzerleri ile arasında fark yarattığı doğru şekilde tespit edilmeli ve bu doğrultuda çalışmalar yapılmalıdır. Burada asıl olan, anahtar kelime “fark yaratmak” tır. Elbette olumlu anlamda…
Fark denildiğinde belirtilmesi gereken diğer bir konu ise markalaşma yolunda firmanızın, ürününüzün ya da hizmetinizin gerçekleri ile tüketicinin algıladığının arasında farklılık olmaması gerektiğidir. Bunun içinde öncelikle yine firma olarak kendinizi tanımanız, vizyon, misyon ve değer tanımlarının yapılması, ilişkili herkes tarafından benimsenmesi gerekir. Kendinizi tanımanız kadar önemli olan bir diğer husus ise rakiplerinizi tanımanızdır. Hümanist bir savaş felsefesi olan Sun Tzu’nun da belirttiği gibi kendinizi ve rakibinizi tanıdığınız bir savaşta tehlikeye düşmezsiniz, oysa sadece kendinizi bilirseniz bir kere kazanıp bir kere kaybetmeniz olasıdır.
Son olarak markalaşma konusunda dikkat edilmesi gereken unsur marka mesajıdır. Marka mesajınızın akılda kalacak ölçüde kısa ve anlaşılır derecede açık olması gerekir. Ve elbette diğer marka mesajlarından farklı olması gerekir. Belki de en önemlisi ise mesajınızın gerçekleri yansıtmasıdır. Gerçek olmayan mesajlar ile tüketicinin güveninin yanı sıra markanızı, hatta firmanızın geleceğini bile tehlikeye atmış olursunuz.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar