Ana SayfaMakalelerKısa Çalışma Ödeneği 1 Ay Uzatıldı

Kısa Çalışma Ödeneği 1 Ay Uzatıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde çok sayıda işçi ve işveren mağdur durumda kalmış ve iş yerlerini kapatma kararı almıştır. Bu süreçte aktif olarak çalışamıyor olmaları işçilerin ücretsiz izne ayrılmasına ya da evden çalışma sistemine geçmelerine neden olmuştur. Bu nedenle bu süreçte oluşabilecek maddi geçimsizliklerin önüne geçmek adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın girişimiyle mağdur olan çalışanlara İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği ödenmeye başlandı. Gerekli koşulları sağlayan çalışanlara her ay düzenli olarak ödemeler yapılmaya devam edildi. Fakat ülke genelinde yaşanan koronavirüs vakalarında kısmi bir artışın görülmesi ve normalleşme sürecindeki belirsizlik nedeniyle evden çalışma sistemine devam eden ya da iş yerlerini açmayan çok sayıda firma ve kuruluş bulunmaktadır. Bu da kısa çalışma ödeneklerinin yatırılmasında bir uzatmaya gidilmesine neden olmuştur. Alınan karar ile kısa çalışma ödeneği 1 ay uzatıldı. Bu yazımızda, kısa çalışma ödeneğinin ne anlama geldiği ve ödeme sürelerinin uzatılması ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa çalışma ödeneği, dünya genelinde ya da ülke genelinde yaşanan ekonomik krizler, sektörel krizler ya da bölgesel krizler gibi çalışanı ve işvereni zorlayıcı durumlarda iş yerlerinde gerçekleştirilen dönemsel duraksama süreçlerinde sigortalı işçiler için sağlanan ücrettir. Gerekli koşulların sağlanması ve işçilerin de sigorta kapsamında bulunması durumunda İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği için başvurulabilmektedir. Başvuru sonucunda yaşanan ekonomik kriz düzeltilene kadar İŞKUR kapsamında kısa çalışma ödenekleri düzenli olarak yatırılmaktadır. İş durdurma süresi en az 3 ay kadar sürebilir. Fakat Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.

Kısa çalışma ödenekleri, en az 4 hafta ya da tamamen olmak şartıyla faaliyetini durduran iş yerlerinde çalışan çalışanların maaş ve sağlık sigortası primlerinden faydalanabilmesini sağlamaktadır. Ödemeler İŞKUR kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan gerçekleştirilmektedir. Kısa çalışma ödeneğine bağlı olarak gerçekleştirilen ödemeler, çalışanın ileride alacağı işsizlik ödeneğinden hesaba geçirilmektedir. Fakat bu işlemin bu şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine Cumhurbaşkanı karar vermektedir.

Pandemi sürecinde başlatılan kısa çalışma ödeneklerinin ödenmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından alınan karar ile 1 ay süreyle uzatılmış bulunmaktadır. Bu sürecin ileriki dönemlerde tekrar uzatılıp uzatılmayacağı ise büyük bir merak konusu.. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen ve İŞKUR kapsamında ödenen kısa çalışma ödeneği sayesinde, koronavirüs nedeniyle işlerinden ayrılmak ya da iş yerlerini kapatmak durumunda kalan işçi ve işverenlerin yaşamakta oldukları mağduriyetin bir nebze de olsa önüne geçilmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar