Ana SayfaMakalelerİşe Alım Sürecinde Yapmanız Gerekenler

İşe Alım Sürecinde Yapmanız Gerekenler

Sahip olduğumuz meslek hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturur. Gününüzün yaklaşık yarısını geçirdiğiniz işiniz, gününüzün geri kalanını da etkilemeye devam eder. Bu nedenle yapacağınız işi seçerken, bu mesleğin sizi mutlu edip edemeyeceği çok önemlidir. Bir işte, başarı sağlamak için, o işi severek yapmak ilk şarttır. Bu nedenle meslek seçimlerinde, dikkat edilmesi gereken en önemli kıstas, o işi yaparken ne denli mutlu olacağınızdır. Bunun yanı sıra sevdiğiniz işte başarılı olabilmek de önemlidir.

İsteklerinizi ve yeteneklerinizi yeterince biliyor musunuz? Bu konuda kendinizle ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Ben ne yapmak istiyorum? Hangi işi yaparsam başarılı olurum? Beni mutlu edeceğini düşündüğüm meslekte başarılı olabilecek miyim? Yapmayı düşündüğüm mesleğin gerektirdiği kişilik özelliklerini taşıyor muyum? Bu sorular üzerine ayrıntılı bir şekilde düşünerek, seçeceğiniz mesleği tayin edebilirsiniz.

Sizi Özgeçmişiniz Anlatsın
Yapmak istediğiniz mesleği belirledikten sonra, iş başvurularında bulunmaya başlayın. Bunun için ilk adım

özgeçmiş oluşturmaktır. Özgeçmiş oluştururken, kendinizle ilgili detaylı bilgilere yer verin ve yapmak istediğiniz iş üzerine yoğunlaşın. Seçtiğiniz mesleği baz alarak oluşturacağınız bir özgeçmiş, iş başvurularında size önemli getiriler sunacaktır. Örneğin; reklamcılık mesleğini icra etmek istiyorsunuz. Hazırlayacağınız özgeçmişte yaratıcılık, hayal gücü, iletişim gibi becerilere yer vermeniz, CV nizi inceleyen yetkili kimsenin ilgisini çekecektir.

Ön Yazıyı Unutmayın
Özgeçmiş oluştururken, ön yazı eklemeyi unutmayın. Bu kendinizle ilgili daha ayrıntılı bir şekilde aktarabilmenize olanak verir. Ayrıca karşı tarafa ilgili bir eleman olduğunuz izlenimini vereceğinden başvurunuzun daha avantajlı bir konumda bulunmasını sağlayacaktır.

Mülakat
İş başvurusundan sonraki adım mülakattır. Mülakat aşamasına büyük özen göstermelisiniz. Görüşme sırasında yapacağınız küçük bir hata yahut oluşacak bir yanlış anlama yüzünden işe alınmayabilirsiniz. Bu nedenden ötürü, mülakata gitmeden önce kendinizi görüşmeye hazırlayın. Kendinize güvenmeniz çok önemlidir. Mülakat sırasında mümkün olduğunca az heyecanlanmaya çalışın. Stresinizi kontrol altında tutabilmek için, görüşme öncesi bu iş için yeterli olduğunuzu ve işe alınacağınızı düşünün.

Görünümünüze Önem Verin
Mülakat sırasında dış görünümünüze önem gösterin. Görüşmeyi yapacak kişiyi ilk gördüğünüzde gülümseyin. Görüşmecinin elini sıkarken yüzüne bakmanız nezaket göstergesidir. Tanıştığınıza memnun olduğunuzu gösteren bir ifadede bulunmanız karşı tarafı olumlu etkileyecektir.

Samimi Olun
Görüşme sırasında, karşı tarafla ilgili ilişkilerinizi samimiyet çerçevesinde tutun. Fazlasıyla resmi ve ciddi olmak yerine; samimi ve esprili olmaya gayret edin. Bunu yaparken, profesyonellik çizgisini asla aşmayın. Görüşmeye gitmeden önce şirket hakkında bilgi edinmiş olmalısınız. Mülakat sırasında görüşmeciye, şirket hakkında sorular sormanız, ilgili bir eleman olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca şirketi daha iyi tanımanızı sağlayacak ve iş konusunda sizin de kesin bir karara varmanızı sağlayacaktır.

Asla Hayallerinizden Vazgeçmeyin
Mülakat sonrası beklemeniz gerektiği söylenen süre boyunca bekleyin. Herhangi bir geribildirim alamazsanız, şirketi arayarak sonucu öğrenmek istediğinizi belirtebilirsiniz. İş başvuruları yaparken sabırsız olmayın. Size uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvurun ve mülakatlara gidin. Hayallerinizdeki işi bulmak için çaba sarf etmekten ve zaman kaybetmekten korkmayın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar