Ana SayfaMakalelerİş Yerinde Strese Neden Olan Faktörler

İş Yerinde Strese Neden Olan Faktörler

Bireylerin iş yerinde sürekli olarak stres yaşaması; performans düşüklüğü, sinirlilik hali, işten kaçma gibi davranış ve durumlara sebebiyet verir. Bunun yanı sıra sürekli stres altında çalışan bireylerde; çeşitli sağlık sorunları, özgüven kaybı, alkol ve uyuşturucuya yatkınlık gibi durumlar gözlenir. Stres, kişiye bağlı bir olgu olmakla birlikte, bazı durum ve olaylar da stresi tetikler. Kendine güvenen ve rahat bir kişiliğe sahip olarak tanınan bir birey de yoğun stres yaşayabilir. Ancak stres, özgüveni az olan ya da hırslı kişiliğe sahip bireylerde daha fazla görülmektedir.

İş’te strese sebep olan etkenler

1.İş Yükü

Çalışma saatlerinin uzunluğu, sosyal güvencelerin olmaması ya da yetersiz olması, maaşların düzensiz olarak ödenmesi (geç ya da eksik yatırılması) iş yerinde strese neden olan sebeplerin başında gelir. Çalışması gereken süreden daha fazla çalışan eleman, yoğun bir stres altına girer. Özellikle işveren, çalışanlardan sıklıkla daha fazla çalışmaları konusunda talepte bulunuyorsa, elemanlar bundan bunalır ve sürekli stres halinde olurlar.

2.İşini Kaybetme Korkusu

İşini kaybetme korkusu, çalışanların sürekli stres yaşamalarına sebep olur.
İşten çıkarılma endişesi duyan birey, iş yerinde dikkatli olmaya ve hata yapmamaya çalışır. Bu da ciddi stres sorunlarına ve çalışanın daha fazla hata yapmasına neden olur. Özellikle kriz sonrası dönemde yapılan işçi çıkarımları, çalışanlarda büyük endişeler yaratmıştır. İşini kaybetme korkusu yaşayan çalışanlar, işverenlerin maaş indirimi, ücretsiz izin, çalışma saatlerinin arttırılması gibi talepleri karşısında tepkisiz kalmalarına ve daha fazla stres yaşamalarına sebep olmaktadır.

3.Tehlike İçeren İşler

Bazı iş kollarında, yapılan işler çeşitli riskler içerir. Bunların başında; yaralanma, bazı uzuvlarını kaybetme, düşme, radyasyona maruz kalma gibi kimi durumlarda ölümle sonuçlanabilecek durumlar gelir. Çalışanlar bu gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları karşısında yoğun bir stres altında çalışırlar. Ülkemizde en fazla iş kazası yaşayan çalışanlar; Kömür ve Linyit Çıkartılması, Makine ve Teçhizatı Hariç Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı ve Ana Metal Sanayinde emek sarf eden işçilerdir.

4.Kişilik Özelliği

Bazı bireyler stres altında çalışmaya karşı dayanıklıyken, bazı bireyler bu konuda son derece dirençsizdir. Stres yalnızca iş yerlerinde değil, hayatın her alanında yaşanabilen bir durumdur. Bu nedenle bazı çalışanlar, iş ile ilgili olmayan stresleri de iş yerlerinde yaşarlar. Bazı çalışanlar ise çok hırslıdır ve başarıma istekleri çok fazladır. Genellikle rekabetçi bir yapıya sahip olan bu elemanlar da, iş yerlerinde başarılı olamama korkusuna bağlı olarak yoğun olarak stres yaşarlar.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar