Ana SayfaMakalelerİş Stresinden Kurtulmanın Yolları

İş Stresinden Kurtulmanın Yolları

İş Stresinden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

İnsanların sevdikleriyle geçirdikleri vakit ile iş yerinde geçirdikleri vakit kıyaslandığında, iş ortamı hiç de azımsanmayacak derecede önemli bir aralığı oluşturuyor. Dolayısıyla iş ortamında yaşanan iyi kötü, mutlu mutsuz her durum, çalışan üzerinde büyük etki yaratıyor. Yaşanan bu duygu karmaşasını bazı çalışan kolaylıkla iş yerinde bırakarak hayatına devam edebilirken, bazı çalışanlar ise içselleştirerek hayatlarında bir sıkıntı olarak yanında taşımaya devam ediyor.

İş bulma aşamasının yarattığı stresi sonlandırarak, iş hayatına atılmak, iş arayışında bulunan kişiler için en büyük arzu oluyor ancak işe başlanmasıyla birlikte, iş stresi de çalışanın hayatındaki yerini alıyor. Bu durumda önemli olan, sorunları büyütmek yerine, işte yaşanılan stresi iş yerinde bırakmak ve hayata kalan yerden devam etmektir. İş yerinin, stres merkezi olarak algılanması, çalışanlar üzerinde büyük baskı oluşturacak, severek iş yapılmasını engellemesinin yanı sıra iş yerinde geçirilen saatleri eziyet haline dönüştürecektir. İş stresinin eve yansıtılması, tüm bunların yanı sıra aile hayatını da etkileyecek, özel hayatta yaşanabilecek sorunları gündeme getirecektir. Tüm bunları yaşamamak adına, kendiniz için iş stresini azaltmaya yarayacak yöntemler geliştirin ya da stresi azaltmaya yarayabilecek önerileri dikkate alın.

Sizi rahatlattığını düşündüğünüz objeleri çalışma masanıza koyarak işe başlayabilirsiniz. Çok bunaldığınız anlarda güzel hatırası olan, sizi rahatlatabilecek bir obje, resim vs. gözünüze çarpacak, kısa bir süreliğine de olsa o ortamdan uzaklaşmanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır.

İşler çok yoğun ve bir türlü kafanızı toplayamıyorsunuz. Bu durumda ısrarla kendinizi çalışmaya zorlamamalısınız çünkü normalde çok daha kısa bir sürede yapacağınız iş, kafanızı toparlayamadığınız için daha uzun süreyi kapsayacaktır. Böyle bir durumda yerinizden kalkıp bir kahve molası vermeniz, kendinize beş dakika kadar bir süre ayırıp, kafanızı dağıtmanız oldukça etkili olacaktır. Ortam değiştirmenin verdiği etkiyle tekrar işe başladığınızda kendinizi daha rahatlamış hissedeceksiniz.

Kendinizi iyi tanımanızın, stresten arınmak için önemli bir etken olduğunu unutmamalısınız. Neleri sevdiğinizi, gerildiğinizde aklınıza neyi getirdiğiniz anda rahatladığınızı, sizi nelerin rahatlatabileceğini ve çalışma ortamında ne olursa stresten uzaklaşabileceğinizi düşünün. Bunların arasından gerçekleştirebileceklerinizi dikkate alarak, strese girdiğiniz anda uygulayın. Bu yöntemler arasından en çok işe yarayan, çok gerildiğinizde sevdiklerinizi ya da çok mutlu olduğunuz bir anı düşünmek olabilir.

İşten çıkarken rahatlamak ise en fazla dikkate alınması gereken etkendir. İş çıkışı, işi işte bırakmak tabirini tam anlamıyla yerine getirmek gerekir. Eve gitmeden önce rahatlamaya çalışın. İş stresinden uzaklaşıp, işle ilgili olan tüm düşüncelerinizi geride bırakın. Eve gittiğinizde işle ilgili konulardan bahsetmeyin ve iş ortamını anımsatacak şeylerden uzak durun. Ertesi sabaha umutla başlayın ve ne kadar olumsuzluk olursa olsun, olumlu düşünmeye çalışarak işe gidin. En azından gerçekten mutlu olduğunuz bir iş bulana dek, iş ortamınızı uyumlu kılmaya, günlerinizi daha güzel geçirmeye çalışabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar