Ana SayfaMakalelerİş Mi Askerlik Mi?

İş Mi Askerlik Mi?

İş arama sürecine girmeye başlayan hemen her gencin, okuldan mezun olur olmaz düştüğü ikilemler oldukça fazladır. İş mi yüksek lisans mı, kariyer mi evlilik mi, iş mi askerlik mi diye uzayıp giden bu ikilemlerden erkekler için oldukça düşündürücü olanı elbette iş ve askerlik arasında kalmaktır. Bu konuda karar vermek kişinin kendi inisiyatifinde olsa da uzmanlar birkaç öneri ile bu sorunun çözüm yollarını, eksilerini ve artılarını öğrenmemize olanak tanıyor.

Pek çok yeni mezun, diplomayı aldıktan sonra ilk etapta askerliği düşünmüyor. Öncelikli olarak iş ilanları taranıyor, ilanlara başvurular yapılıyor, tanıdıklara haber uçuruluyor. İş bulma süreci biraz uzadığı an akla hemen başka alternatifler geliyor. Örneğin yüksek lisansa başlama, askere gitme gibi. Fakat bu alternatifler de öyle hemen kolay gerçekleşmiyor. Ayrıca pek çok kişi, askere gittiğinde iyi bir işe girme fırsatını kaçıracağından da korkuyor. Bir de bu ikilemlere iş arama sürecinin uzaması ve iş bulamamak eklendiğinde durum başa çıkılmaz hale geliyor. İnsan kaynakları uzmanlarına göre, büyük holdinglerin, şirketlerin eleman alımında tecrübeden sonra en çok dikkat ettiği şeylerden biri de askerliktir. Askerliğini yapmamış adaylar daha ön elemede şansını kaybediyor veya işe alınsa bile onlara şirket içinde büyük sorumluluklar verilmiyor. Özellikle bankalar, mühendislik şirketleri, hukuk büroları, işletme gibi alanlarda iş ilanları incelendiğinde de şartlar arasında adayın askerliğini tamamlamış olması şartı dikkat çekiyor. Girişimcilik söz konusu olduğunda ise uzmanlar yine askerliğin işten önce yapılmasını uygun görüyor. Fakat yurt dışı iş fırsatlarında durum değişiyor. Eğer yurt dışında çalışma imkanınız varsa askerliğin ertelenmesi daha uygun görünüyor.

Firmaların askerlik şartını aramalarının elbette çok çeşitli sebepleri vardır. Fakat bu sebeplerin hepsinin ortak bir noktası bulunmaktadır, işe alınan elemanın bir süre sonra askere gitmesi gerekeceği ve doldurulan pozisyonun kısa veya uzun dönem askerlik süreci içinde boş kalacağıdır. Askerlik boyunca yerinize başkası alınabilir fakat yeni eleman arayışı, işlerin ve işleyişin öğretilmesi, daha sonra onu başka pozisyonda istihdam etme veya işten çıkarma süreci oldukça sıkıntılı süreçler olduğu için böyle bir alternatif, firmalar tarafından pek tercih edilmiyor. Bu nedenle uzmanlara göre alanınızda çok mükemmel ve çok aranan biri değilseniz, kariyer yapmak istiyorsanız veya iyi bir işte sürekli olarak kalmak istiyorsanız, işten önce önceliğiniz askerlik olmalı. Askerliği erteleme, bedelli askerlik, sağlık sorunları gibi pek çok alternatif olsa dahi hiçbiri askere gitmemek için kesin bir sonuç arz etmemektedir. Ayrıca pek çok iş arayan, askerden döndükten sonra mülakatlara çağrılma ve iş bulma sürecinin kolaylaştığını ifade etmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar