Avukatlık

Yasal mevzuatlar ve kanunlar hakkındaki bilgisi nedeni ile kişiler ve kurumlar arasında çıkabilen uyuşmazlıkları çözmek, bağlı olduğu kişi veya kurumun haklarını mahkemede savunmak ile yükümkü kimselere avukat denir. Avukatlar müvekkili olacağı kişileri dinleyip çözebileceği bir sorun için anlaşmalıdırlar. Aldıkları işler için öncelikle ilgili yasalara hakim olmak durumundadırlar. Mahkeme kararlarını inceleyip ona göre bir tutum içerisinde hareket edebilirler. Davalar ile ilgili geniş çapta araştırma içerisinde olmalıdırlar. Gerek dava açma gerek ise açılan davalarda müvekkillerini temsil etmek görevini yerine getirmesi beklenmektedir. Dava ile ilgili olarak tanıklar sunar mahkeme heyetine bunları dinletip karar sürecinde etkili olmaya çalışırlar. Müvekkili olduğu kişinin menfaati doğrultusunda savunma yazırlayıp, müvekkilini savunmak için gerekli argümanlar sunarlar. Yeni çıkan yasaları takip etmelidirler. İyi bir avukat olmak için öncelikle akademik bir zekaya ve kendisini sözel olarak ifade edebilme yeteneğine sahip olmak gerekmektedir. Olaylar ve ilkeler arasında düşünsel bir bağ kurabilmelidir. Olayları derinlemesine araştırma merakı olmalı ve başkalarını anlayabilme , etkileyebilme yeteneğine haiz olmalıdır.

Nasıl Avukat Olunur?

Avukatlık mesleği yapabilmek için üniversitelerin Hukuk Fakültesi ne bağlı 4 yıllık Hukuk bölümünü bitirmek gereklidir. Bu bölümden mezun olanlar dilerler ise akademik kariyer yapma olanakları bulunmaktadır. Bunun dışında hakimlik savcılık sınavları ile hakim ya da savcı da olabilirler. Hukuk bölümünü bitirmek avukat olmak için yeterli değildir. Bu bölümü bitiren kişiler 4 yıllık eğitimlerinin ardından 1 yıl avukatlık stajını tamamlamaları gerekmektedir. 1 yıllık avukatlık stajını tamamlayamayan mezunlar avukat olamamaktadır. 1 yıllık stajlarının ilk 6 ayı adliyelerde görev alan stajyerler ikinci altı aylarında avukat yanında staj yapmaktadırlar. Daha sonra Baro dan alacakları avukatlık belgesi ile avukatlık mesleğine adım atabilirler. Avukatların genel olarak adliye yada büroda çalışırlar. Fakat kimi zaman keşif yada icra durumlarında dışarıda da çalışabilmektedirler. İşleri gereği sürekli olarak müvekkilleri , diğer avukatlar, savcılar, hakimler, emniyet mensupları ile iletişim halinde olmaktadırlar. Avukatlar kendi bürolarını açabilecekleri gibi firmalar bünyesinde kurum avukatlığı da yapabilmektedirler. Bu meslekte ilerlemek kişinin kendisi ve bağlı olduğu kuruma göre değişiklik göstermektedir. Kendi bürosunda çalışan kişi aldığı işler vasıtası ile yaşam standardını belirlemektedir. Firma içerisinde çalışan avukat ise , bulunduğu departman içerisinde farklı pozisyonlar alabilmekte ve yönetici olabilmektedir.

Ne Kadar Maaş Alır?

Avukat maaşlarını ölçmek oldukça zor bir konudur. Kendi ofisleri için çalışan avukatlar aldıkları müvekkil sayısına ve davaların farklı branşlarda olması nedeni ile farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle avukatların uzmanlaştıkları alanlar ve müvekkil potansiyelleri meslek içerisinde yüksekmek için belirleyici unsurlardır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar