Ana SayfaMakalelerİş Güvenliği uzmanlarının Çalışma Süreleri

İş Güvenliği uzmanlarının Çalışma Süreleri

İş Güvenliği Uzmanlarının Fiili Çalışma Sürelerinden, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Madde 8’de bahsedilmektedir.

Bu konuda en çok merak edilen ve sorulan soru ise kısmi süreli çalışan İş Güvenliği Uzmanının 3 veya 4 yıl fiilen çalışmış sayılması için tam olarak ne kadar süreyle çalışmış olması gerekmektedir.

Bu konuyu kısaca ve basitçe açıklamaya çalışacağız,

Yukarıda açıklanan madde incelendiğinde

A Sınıfı Belge için: B Sınıfı belgeye sahipken en az 4 (dört) yıl fiilen çalışması ve A Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi;

B Sınıfı Belge için: C Sınıfı belgeye sahipken en az 3 (üç) yıl fiilen çalışması ve B Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi olarak açıklanmıştır.

Tam zamanlı çalışan veya OSGB adına çalışan İş Güvenliği Uzmanları için bu durum bir sorun teşkil etmezken, kısmi süreli çalışanlar açısından soru işaretleri içermektedir.

Kısmi süreli çalışan İş Güvenliği Uzmanlarının sigorta kayıtlarına bakıldığında (eğer toplamda tam zamanlı çalışan kadar sözleşmeleri bulunmuyorsa) tam 1 aylık sigortalarının yatmadığı ve çalışılan saatin günlük süreye bölünmesi kadar sigortalarının gösterildiği bilinmektedir. Bu durumda İş Güvenliği Uzmanlarının fiili çalışma süreleri nasıl hesaplanacaktır?

Bu konudaki en güçlü yorum İş Güvenliği Uzmanlarının sözleşmelerini İSG-Katip üzerinden “Aylık çalışma süreleri” şeklinde yapmaları ve bir ayda ne kadar çalışmış olurlarsa olsunlar tüm ay boyunca fiili çalışma yapmış sayılacaklarıdır. Bir diğer yorum ise toplam çalışılmış sayılan günlerin toplanması şeklinde olmasıdır.

Sonuç olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü de birinci yorumu esas alarak İş Güvenliği Uzmanlarının fiili çalışma süreleri olarak aylık çalışmaları esas almaktadır ve ayda 1 gün bile çalışılmış olsa tüm ay boyunca fiili çalışma yapılmış sayılacağından toplam (A sınıfı belge için) 48 ay, (B sınıfı belge için) 36 ay sözleşme yapılmış olmasını yeterli bulmaktadır.

Toplamda (A sınıfı belge için) 48 ay, (B sınıfı belge için) 36 ay sözleşme yapmış olan İş Güvenliği Uzmanları üst belge sınıfı sınavına başvuru yapabilmektedirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar