Ana SayfaMakalelerİş Görüşmesine Gitmeden Önce Ne Yapmalıyız ?

İş Görüşmesine Gitmeden Önce Ne Yapmalıyız ?

Sıkıntılı ve sancılı bir iş arama sürecini atlattıktan sonra, firmalardan geri dönüşler başladıysa yapılması gerekenler daha da önem kazanmaktadır. Firmadan geri dönüş olduğuna göre ilk etabı kolayca atlattınız ve özgeçmişiniz, deneyimleriniz, bilgileriniz firma tarafından beğenildi demektir. Bu aşamaya kadar geldikten sonra işi başkasına kaptırmak elbette istemeyiz. Peki iş görüşmesine gitmeden önce ne yapmalıyız ?

Gideceğiniz Şirketi Araştırmak: İş görüşmesine gitmeden önce yapılması gereken en önemli şeylerden biri de elbette gideceğiniz firmayı araştırmaktır. Kurumsal firmalara internet sitelerinden, sosyal hesaplardan ulaşabilirsiniz. Daha ufak firmalar hakkında da yine internet üzerinden sorup soruşturarak bilgi toplayabilirsiniz.

Aynı Pozisyonlarda Çalışanlardan Bilgi Almak: Evet başvurduğunuz pozisyonla ilgili en doğru bilgileri elbette o pozisyonda çalışan kişilerden alabilirsiniz.Çalışırken nelere dikkat edilmeli, kesinlikle bilmemiz veya kaçınmamız gereken noktalar nelerdir hepsini öğrenmeliyiz.

Maaş Araştırması Yapmak: Pozisyonunuzun ortalama bir maaş aralığını mülakata gitmeden önce mutlaka araştırmalısınız. Beklentiniz sorulduğunda ortalama maaş altında bir ücret söylemeniz veya ortalama maaşın çok üstünde beklenti söylemeniz mülakatınız açısından pek sağlıklı olmaz. Beklentinizi az söylemeniz ise firmaların sizi daha kolay kabul edeceği anlamına gelmez. Çünkü kendi bilgi ve deneyimlerinizin, iş kalitenizin düşük olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle ortalama maaş fiyatını öğrenmeden mülakata gitmeyin.

Sorulabilecek Genel Sorulara Hazırlık Yapmak: Her mülakatta belli başlı sorular sorulmaktadır. Bu sorulara internet üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle işverenler, “Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?, Firmamız adına ne gibi katkılarda bulunabilirsiniz?, On yıl sonra kendinizi nerede ve nasıl görüyorsunuz?” gibi soruları sormayı pek severler. Bu sorulara akıllıca ve samimi bir şekilde cevap bulmak sizin elinizde.

Mesleki Sorulara Hazırlık: Hangi sektör olursa olsun hepimiz kendi alanımızın en önemli konu başlıklarını biliyoruz. Peki bu başlıkların içlerini teorik açıdan doldurabiliyor muyuz? Mülakata gitmeden önce bu konulara bir göz atıp onları hatırlamakta fayda var.

Ulaşım Araştırması Yapmak: Mülakata girmeye hak kazandık, peki oraya geç gitmemiz işverenlerde ne gibi bir izlenim yaratır? Eğer mülakat başlamadan önce, rakiplerinizden bir adım geride kalmak istemiyorsanız, gideceğiniz firmaya en kolay yoldan nasıl ulaşılacağını mutlaka araştırın. Her ihtimali göze alarak en az on beş dakika önce orada olmaya çalışın.

Tüm bu önlemleri alarak gittiğimiz mülakatta gayet sakin, soğukkanlı, kendine güvenen bir şekilde olmaya çalışırsanız o işi almanız hiç de zor olmayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar