Ana SayfaMakalelerİş Görüşmesi Öncesi Önemli Taktikler İle Başarı Sonuçlar

İş Görüşmesi Öncesi Önemli Taktikler İle Başarı Sonuçlar

İş görüşmeleri, genel olarak heyecan duygusunun üst seviyede yaşandığı, bu nedenle insanların kendisini doğru bir şekilde ifade edemediği süreçlerdir. İster ilk görüşme olsun, ister defalarca tecrübe edinilmiş olsun, bu süreç daima bu duyguların yaşanmasına elverişli bir şekilde tamamlanmaktadır. Yaşanılan bu duygunun kontrol altına alınması, işe alım süreçlerinin hızlandırılması ve doğru bir profil sergilenmesi açısından çok daha etkili olacaktır. İş Görüşmesi Öncesi Önemli Taktikler İle Başarı Sonuçlar başlıklı bu yazımızda sizlere bu süreci nasıl verimli bir şekilde değerlendirebileceğinizi anlatmaya çalıştık…

İş Görüşmesi Öncesi Heyecan

İş görüşmeleri, genellikle görüşme içerisinde olduğunuz firmaların sizinle ilgili ilk izlenimleri edindiği ve bir değerlendirmede bulunduğu ortamlardır. Bu nedenle bu ortamlarda kendinizi ne kadar rahat bir şekilde ifade ederseniz, o derece başarı sağlayabilirsiniz. Fakat işe alınmama, kendini yanlış ifade etme gibi bir takım endişeler, bu sürecin heyecan duyguları içerisinde geçmesine neden olmakta, bu da uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.

İş görüşmesi öncesi heyecan, kontrol altına alınabilecek, yenilebilecek bir durumdur. Bunun için uygulanacak bazı taktikler, sizin iş görüşmelerinde daha rahat ve kendinizden emin bir şekilde hareket etmenizi sağlayabilir. Sizin için hazırlamış olduğumuz, iş görüşmesi anında yaşayacağınız heyecanı nasıl kontrol altına alabileceğinizi sağlayacak önemli taktikleri inceleyerek, fikir sahibi olabilirsiniz.

Görüşme Öncesi Yapılması Gerekenler

Kendinizi geliştirin. Kendinizi iyi bir şekilde ifade etmenin en temel şartı, kendini her anlamda, her konuda geliştirmek olacaktır. Bilgi birikiminizi, kültürel alt yapınızı, donanımlarınızı ne kadar geliştirirseniz, özgüveniniz o kadar gelişir. Bu da bulunduğunuz her ortamda kendinizden emin bir şekilde hareket etmenizi ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenizi sağlar.
Kendinizi tanıyın. İyi ve kötü yönlerinizi, zayıf ve güçlü olduğunuz noktaları, daha iş görüşme süreci başlamadan değerlendirin. Bu sizi, görüşme sırasında maruz kalacağınız sorulara nasıl tepkiler ve cevaplar vermeniz gerektiği konusunda fikir sahibi yapacaktır. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, o kadar iyi ifade edersiniz.
Firma hakkında bilgi sahibi olun. İş görüşmesi yapacağınız firma hakkında bilgi sahibi olmanız, görüşme sırasında onları etkilemeniz ve bu işte çalışma isteğinizi gösterebilmeniz adına oldukça etkili olacaktır. Ayrıca bu, heyecan kontrolü açısından da önemli bir faktördür. Bu nedenle, iş görüşmesi öncesinde firma hakkında detaylı bilgi edinebilir, onları etkileyecek ifadelerde ve fikirlerde bulunabilirsiniz.
Güçlü bir özgeçmiş oluşturun. Özgeçmişleriniz, firmaların sizin hakkınızda bilgi sahibi olması açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, eğitim bilgileriniz, iş deneyimleriniz, sahip olduğunuz nitelikler, sertifikalar, belgeler, diplomalar vs. detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Bu sizin nasıl bir donanıma sahip olduğunuzu ifade edecek ve burada yer alan bilgiler, sizin görüşme sırasında sergileyeceğiniz tutumu da dolaylı olarak belirleyecektir.
Dış görünüşünüze ve kendinizi ifade etme şeklinize özen gösterin. Görüşme içerisinde bulunduğunuz firmaya güven veren, samimi, güler yüzlü, ve kolay iletişim kurulabilen bir insan profili sergilerseniz, bu hakkınızda pozitif duyguların oluşmasına ve güven ağının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca başvuruda bulunduğunuz pozisyona bağlı olarak kılık kıyafet anlamında da düzenlemelerde bulunmanız, sizin çalışacağınız iş hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığınız konusunda bir fikir oluşturacaktır.

Sağlamış olduğunuz tüm bu faktörler sayesinde hem iş görüşmesi öncesi hem de sonrasında oluşacak heyecan durumunun kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Böylelikle çok daha rahat bir iş görüşmesi sürecinden geçecek ve kariyerinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

İş Görüşmesi Öncesi Stres

Stres, tıpkı heyecan gibi, kişinin içinde bulunduğu durum ve vaziyetin doğal bir yansıması olarak kendiliğinden ortaya çıkan ruhsal durumlardan biridir. İş görüşmesi öncesi yaşanan stres de yine heyecan gibi, bir takım endişelerle birlikte meydana gelmektedir. İşe alınma endişesi ya da rezil olma korkusu bu gibi duyguların meydana gelmesinde temel faktörlerdir. Stres de heyecan gibi kontrol altına alınabilir ve pozitif etkiye dönüştürülebilir.

İş görüşmesi öncesi stresi kontrol altına alma yöntemleri, tıpkı heyecan kontrolünde olduğu gibi kedinizi tanımanız, geliştirmeniz, iş görüşmesi yapacağınız firma hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız, kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmeniz ve yaşadığınız stresi, kontrol altına alabilmeniz açısından oldukça etkili olacaktır. Bunun yanı sıra, bu işte sağlayacağınız başarıları hayal etmeniz, pozitif düşünmeniz, aceleci davranmamanız, karşılaşacağınız sorulara hazırlıklı olmanız ve verilebilecek cevapları tekrarlayıp çalışmanız da stres kontrolü açısından elverişli taktikler olacaktır.

Kendinize ne kadar çok değer katar ve dahil olacağınız işlerde başarı sağlayacağınıza ne kadar çok inanırsanız, karşı tarafı da aynı orantıda etkilersiniz. Stres, heyecan, çekingenlik, endişe, korku gibi duygular sizi geri düşürecek duygulardır. Her ne kadar doğal ve kendiliğinden oluşan duygular olsa da, kontrol altına almak sizin elinizde… Yeter ki kendinize güvenin ve inancınızı asla kaybetmeyin…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar