Ana SayfaMakalelerİş Bulmanın Yol

İş Bulmanın Yol

Girişken Olmak

Malumdur ki, işsizlik ülkemizde acil olarak çözülmesi gereken sorunların başında geliyor. Devlet işsizlik sorunun çözümü için çeşitli öneriler getirse de, bu çözümler yeterli olmuyor. Özellikle 2002 krizinden sonra, önemli oranda artan işsizlik, 2012 yılında %8’i aştı. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise %18 dolaylarında. İşverenler eleman ararken, iş arayan bireylerin sayısının her geçen gün artması önemli bir çelişki yaratıyor.

Üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranının gittikçe artması ise dikkat çekiyor. Nitelikli eleman sayısının az olması, şirketlerin gelişmesi ve yeni iş alanlarının yaratılması konusundaki en büyük engel. Bunun yanı sıra nitelikli eleman göçleri, ekonomik gelişmede olumsuz sonuçlara yol açıyor. Başarılı ve nitelikli elemanların ülkemizden yurt dışına göç etmeleri, Türkiye’nin gelişmesindeki en büyük engellerden birini oluşturuyor.

Nitelikli eleman göçü ve üniversite mezunlarının iş bulma konusunda girişimci davranmamalarının yanı sıra ülkemizde iş bulma konusunda ciddi bir ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ vakası yaşanmakta. İşsizlik oranının yüksek olduğunu bilen ve iş bulmak konusunda çekingen davranan elemanlar işsiz kalmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra iş bulma konusunda girişimci davranan ve kendine güvenen elemanlar işsizlikten çok az etkileniyor.

İş ilanları için başvuru yapma yöntemi de iş bulma konusunda önemli rol oynuyor. Özgeçmiş ile başvuru yaparken, özellikle iş tecrübeleri, eğitim ve kişisel özellikler konusunda detaylı bilgi vermek gerekiyor. Bunun yanı sıra ön yazı eklenen CV’ler iş ilanı veren firma tarafından daha fazla önemseniyor. CV’ye ön yazı eklemek iş arayanlar için kendilerini iş ilanı veren tarafa daha iyi tanıtma fırsatı da sağlıyor. Bu nedenle iyi hazırlanmış bir ön yazı, iş bulma konusunda önemli avantaj sağlıyor. Birçok firma fotoğrafsız CV’leri incelemeye almıyor ya da ikinci plana atıyor. Bu nedenle CV’ye ciddi görünen bir fotoğraf eklenmesi de iş bulma ihtimalini arttırıyor.

İş bulmak ve para kazanmak için girişken ve özgüven sahibi olmak şart. Bunun yanı sıra iş başvurusu için ayrıntılı bir CV hazırlamak ve doğru iş başvuruları yapmak iş arayan bireylerin iş bulma şanslarını büyük oranda arttıracaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar